Audzētāji atklāj, kad varētu noslēgties zemeņu sezona
foto: Zane Bitere/LETA
Sabiedrība

Audzētāji atklāj, kad varētu noslēgties zemeņu sezona

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijā zemeņu sezona lielākajai daļai saimniecību varētu noslēgties jūlija beigās, prognozēja aptaujātie zemeņu audzētāji.

Audzētāji atklāj, kad varētu noslēgties zemeņu sez...

"Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve sacīja, ka Latvijā ir saimniecības, kurās šobrīd lasa vēlo šķirņu zemenes, taču lielākajai daļai saimniecību zemeņu sezona beidzās pirms nedēļas. Viņš arī prognozēja, ka ap 20.-25.jūliju Latvijā varētu būt novākti 95-98% zemeņu ražas.

Agronoms sacīja, ka "Augusta zemenēm" agro šķirņu zemeņu raža beidzās jūnija pirmajā nedēļā, jo zemenes, kuras audzē siltumnīcās un tuneļos, lasa no maija vidus. Vidēji agrās šķirnes noražoja īsi pēc Jāņiem, bet patlaban ražo šķirnes, kuras iestādītas vēlāk, kā arī šonedēļ sākās otrā raža siltumnīcās. Ražot sākušas arī vēlās šķirnes, un tās varētu ražot vēl vienu līdz pusotru nedēļu. Vietām mazajās saimniecībās zemenes vēl varētu turpināt ražot, bet klasiskā zemeņu sezona, visticamāk, beigsies jūlija pēdējā nedēļā.

Dzērve uzsvēra, ka šogad zemeņu audzēšanas procesi norisinās par trim nedēļām agrāk, nekā ierasts, un straujiem soļiem tuvojas zemeņu sezonas beigas. Tomēr zemenes vēl kādu laiku būs tām saimniecībām, kuras zemenes audzē tuneļos vai siltumnīcās, un tiem audzētājiem, kas siltumnīcās iegūst divas ražas.

Agronoms pauda, ka audzētājiem viens no izaicinājumiem ir pielāgoties lielā karstuma periodiem, kas paātrina zemeņu noražošanu. Tas nozīmē, ka saimniecībām, kurām nebija pielāgotas laistīšanas sistēmas, šogad varētu būt izteikti mazāka raža, bet saimniecībām, kuras bija atrisinājušas laistīšanas un ūdens piegādes jautājumu, sezona bija pietiekoši apmierinoša.

Viņš arī atzīmēja, ka nepastāvīgie laika apstākļi pavasarī apgrūtināja zemeņu audzēšanu, jo zemenes piemeklēja salnas, kas ražu var iznīcināt divu līdz trīs dienu laikā, kā arī Latvijai neraksturīgi karstuma viļņi. Ja dažas dienas āra gaisa temperatūra sasniedz +30 grādu, tunelī var būt pat +40 grādu un zemenes var izdegt.

Tāpat Dzērve sacīja, ka šogad samērā intensīvi Latvijā tika tirgotas importētās ogas - grieķu, spāņu un poļu. Tāpat cenu līmenis zemenēm bija salīdzinoši zems, neskatoties uz to, ka Latvijā raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem mainīja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, to palielinot no 5% līdz 12%.

Agronoms izteica cerību, ka šis gads būs finansiāli veiksmīgāks nekā iepriekšējais. Kopumā vidējā cena zemenēm bija augstāka, ņemot vērā to, ka daba bija straujāka, kā arī patlaban popularitāti gūst zemeņu pašlasīšana, kas saimniecībām ir finansiāli izdevīga un sniedz garantētu realizācijas apmēru. Tāpat pašlasīšanas modelī pašizmaksu neietekmē darbaspēks.
Kopumā viņš šo gadu vērtēja kā labu, piebilstot, ka ir saimniecības, kurām būs slikti rezultāti, jo, piemēram, vairākas saimniecības Alūksnes pusē piemeklēja pavasara salnas, kā arī dažas saimniecības piemeklēja sausuma viļņi.

"Augusta zemenēm" šogad varētu būt vidēji finansiālie rezultāti, jo saimniecību piemeklēja liels karstums, norādīja Dzērve, piebilstot, ka ir jāturpina mācīties, kopēt un ieviest praksē rietumu kaimiņu tehnikas. Salīdzinot ar pērno gadu, saimniecībai būs labāka situācija, jo šogad iestādīti vairāk stādu un izdevās pilnveidot laistīšanas un barošanas sistēmu, kas automatizēti nodrošina optimālu barošanas vielu piegādi un koncentrāciju.

Agronoms atzīmēja, lai nodrošinātos pret laika apstākļu postījumiem zemeņu audzētājiem, jāgūst papildu zināšanas un jāuzlabo ūdens apgādes, laistīšanas, mēslošanas un barošanas sistēmas, kā arī jāstrādā pie risku dalīšanas, bet patlaban maksimāli jānovāc palikusī raža.
Tāpat viņš izteica cerības, ka zemeņu stādījumu un audzētāju skaits pārskatāmajā laika periodā varētu dubultoties, piebilstot, ka nav liela pamata būt pesimistiskiem un negatīviem.

Zemeņu audzētavas "Dainas" pārstāvji pauda, ka šogad zemenes noražoja ļoti strauji, un saimniecībā beigusies arī vēlo zemeņu raža. Saimniecībā agrās zemenes audzē tuneļos, bet pārējā - atklātā laukā.

"Dainas" pārstāvji norādīja, ka šogad zemeņu raža, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bija pietiekami laba, jo zemenes neskāra salnas un bija daudz nokrišņu, kas pozitīvi ietekmēja ogu lielumu.
Savukārt SIA "Mālpils zemenes" pārstāvji sacīja, ka pirmās zemeņu šķirnes noražoja pirms nedēļas, un drīzumā noslēgsies lasīšana arī vidēji agrajai šķirnei "Sonsation". Apmēram nedēļu saimniecībā tiek lasīta vēlā šķirne "Malwina".

Saimniecības pārstāvji norādīja, ka pērn "Malwina" šķirnes zemenes saimniecība pašlasīšanā piedāvāja no 17.jūlija, un tās varēja lasīt līdz 13.augustam, taču šogad šīs šķirnes zemeņu lasīšana sākās 7.jūlijā. Kompānijā izteica cerību, ka vēlās šķirnes zemenes varēs lasīt līdz jūlija beigām.