Sabiedrība
2015. gada 30. janvāris, 02:18

NEPLP: jautājums par "Rīgas satiksmes" reklāmu būtu jāvērtē PTAC

Jauns.lv

Jautājums par "Rīgas satiksmes" reklāmu būtu jāvērtē Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC), informēja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

Vairāki Saeimas deputāti nosūtījuši vēstuli NEPLP, lūdzot izvērtēt "Rīgas satiksmes" reklāmas atbilstību likuma normām.

Vēstuli NEPLP pārsūtījis PTAC izvērtēšanai, attiecīgi informējot par to vēstules autorus, jo šādas reklāmas satura vērtēšana nav NEPLP, bet gan PTAC kompetencē, informēja padome.

NEPLP norādīja, ka tai nav tiesiska pamata konstatēt šādu neatbilstību, kamēr PTAC nav izvērtējis iespējamo likuma pārkāpumu un attiecīgo elektronisko plašsaziņas līdzekļu atbildību iespējamā pārkāpuma izdarīšanā. Konkrētā reklāma jāvērtē Reklāmas likuma un Negodīgas komercprakses aizlieguma likuma kontekstā, ņemot vērā sociālās atbildības principu, kas attiecināms uz visiem medijiem.

Vienlaikus padome informēja, ka "Rīgas satiksme" nav pārkāpusi Reklāmas likumu, jo pēc publiski pieejamās informācijas uzņēmuma reklāmā tiek izskaidroti jaunie sabiedriskā transporta tarifi, kas savukārt nozīmē to, ka tās mērķis, visticamāk, ir samazināt patērētāju neapmierinātību ar jaunajiem tarifiem, līdz ar to veicinot "Rīgas satiksmes" pakalpojumu izmantošanu. Tādējādi tā atbilst reklāmas jēdzienam Reklāmas likuma izpratnē.

Taču atbilstoši negodīgas komercprakses aizlieguma likumam maldinoša reklāma kvalificējas kā negodīga komercprakse, tāpēc iesniegums par, iespējams, maldinošu reklāmu ir pārsūtāms PTAC.

Jau vēstīts, ka septiņi Saeimas deputāti vērsušies pie NEPLP ar aicinājumu izvērtēt Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" reklāmas atbilstību likuma normām. Vēstulē deputāti norādījuši, ka par 13 tūkstošiem eiro izvērstajā "Rīgas satiksmes" reklāmā, kurā "mēģināts attaisnot Rīgas domes lēmumu krasi paaugstināt braukšanas maksas tarifus Rīgas sabiedriskajā transportā, paustā informācija ir klaji nepatiesa un sabiedrību maldinoša".

Deputāti arī akcentējuši, ka "Rīgas satiksme" no valsts budžeta saņēmusi un turpina saņemt valsts dotāciju atsevišķu pasažieru grupu, tostarp invalīdu, pārvadājumiem Rīgā. Saskaņā ar Satiksmes ministrijas sniegtajiem aprēķiniem par 2014.gadu "Rīgas satiksme" dotācijā no valsts saņēmusi 4,7 miljonus eiro, 2013.gadā - 4,9 miljonus, bet 2012.gadā – 6,2 miljonus eiro.

Tāpat NEPLP tiek aicināts izvērtēt, vai šādas reklāmas izplatīšana Latvijas Radio ēterā atbilst sabiedrisko mediju uzdevumiem un misijai.

Vēstuli NEPLP parakstījuši deputāti Vilnis Ķirsis, Juris Šulcs, Aldis Adamovičs, Lolita Čigāne un Atis Lejiņš ("Vienotība"), Ainārs Mežulis (Zaļo un zemnieku savienība) un Andris Vilks (Nacionālā apvienība).

BNS