foto: Ekrānuzņēmums
VIDEO: "Ir svarīgi runāt vienā valodā!" Kanādas ģenerālis katru dienu praktizē latviešu valodu
Pulkvedis Vinss Kiršteins.
Sabiedrība
2024. gada 4. jūlijs, 11:55

VIDEO: "Ir svarīgi runāt vienā valodā!" Kanādas ģenerālis katru dienu praktizē latviešu valodu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/Latvijas Televīzija

Lai kopīgi varētu sadarbotos ir jārunā vienā valodā, intervijā “Latvijas Televīzijai” paudis Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandieris, pulkvedis Vinss Kiršteins.

Vinss iepriekš Latvijā dienēja no 2019. līdz 2021. gadam, kad ieņēma Latvijas bruņoto spēku Sauszemes mehanizētās kājnieku brigādes komandiera vietnieka amatu. Bet divus gadus vēlāk, 2023. gada novembrī, viņš valstī atgriezās, lai stātos Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandiera amatā.

“Kopā šeit esmu pavadījis 4 gadus un šajā laikā daudz esmu praktizējis latviešu valodu,” valsts mēlē intervijā skaidro pulkvedis. “Sākotnēji, kad es šeit ierados, man apkārt bija latviešu karavīri, un viņi visi manis dēļ bija spiesti runāt angļu valodā. Man šāda situācija nepatika, tādēļ es strādāju un praktizējos katru dienu. Valodu apgūt ir grūti, bet tā ir nepieciešama, lai varam strādāt kopā,” vēsta Kiršteins.

Runājot par Latvijas armijas kaujas gatavību, komandieris atzīst, ka “Latvijas karavīri ir nenovērtējami un profesionāli, un tie tuvāko gadu laikā kļūs aizvien spēcīgāki”. Tāpat viņš uzsver, ka “NATO grupas nav ieradušās Latvijā, lai kādam sniegtu pavēles un norādījumus ka rīkoties, bet gan, lai kopīgi sadarbotos un nepieciešamības gadījumā būtu vienoti, lai spētu stāties pretī Krievijas karaspēkam”.

Kiršteina mīļākie latviešu svētki ir Līgo svētki, kurus viņš mēdz pavada kopā ar latviešu draugiem, baudot tradīcijas, šašliku un alu. Bet runājot par Dziesmu svētkiem komandieris atzīst, ka “vēl aizvien viņam caur ķermeni skrien tirpiņas atminoties šo pasākumu”. “Izjutu to ar visu sirdi!” atklāj Kiršteins.

NATO paplašina savu klātbūtni Latvijā

Trešdien, 3. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” notika svinīga ceremonija, kas iezīmēja NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanas līdz brigādes ...

gallery icon
21

Jau ziņots, ka trešdien, 3. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” notikusi svinīga ceremonija, kas iezīmē NATO klātbūtnes palielināšanos Latvijā. Tuvāko gadu laikā plānots Kanādas vadītās kaujas grupas palielināt līdz 3500 karavīriem jeb daudznacionālas brigādes līmenim. Pilnu kaujas gatavību tā sasniegs 2026. gadā. Līdz ar to, kopā ar citu sabiedroto karavīriem, kopējais NATO valstu karavīru skaits Latvijā sasniegs 5000 karavīru.