Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
FOTO, VIDEO: “Just Stop Oil” spilgtākie izgājieni; ko viņi grib?
foto: Shutterstock
Sabiedrība

FOTO, VIDEO: “Just Stop Oil” spilgtākie izgājieni; ko viņi grib?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Klimata protestētāji no apvienības "Just Stop Oil"pēdējo gadu laikā veikuši visai lielu apjomu ar skaļām un skandalozām protestu akcijām daudzviet Eiropā galvenokārt Lielbritānijā, veicot bojājumus dažādiem pasaules slaveniem mākslas darbiem ievērojamās galerijās, bloķējot ceļus, kā arī ar krāsu apmētājot kultūras pieminekļus un slavenību lidmašīnas.

FOTO, VIDEO: “Just Stop Oil” spilgtākie izgājieni;...

Aktīvistu grupējums “Just Stop Oil” savā paziņojumā paskaidro, ka viņi ir vērsušies pret mākslu, jo tā ir "daļa no mūsu kolektīvās kultūras", piebilstot: "Mēs pārāk mīlam savu vēsturi un kultūru, lai ļautu tai visu iznīcināt."

Grupa kļuva pazīstama, kad tās aktīvisti 2022. gada novembrī slēdza galvenos ceļus Londonā. Savas darbības laikā aktīvisti demonstrāciju un protestu laikā ir arī slēguši tiltus un krustojumus Londonā, tādējādi radot milzu problēmas infrastuktūrai un operatīvajiem dienestiem veikt savu darbu.

"Mums ir jāapvienojas, lai aizstāvētu cilvēci, citādi mēs riskējam ar visu. Tāpēc "Just Stop Oil" pieprasa, lai mūsu nākamā valdība parakstītu juridiski saistošu līgumu par pakāpenisku fosilā kurināmā izmantošanas pārtraukšanu līdz 2030.gadam," paziņoja grupas pārstāvis.

Aktīvistu grupējums, šķiet, aizvien vairāk cenšas izcelties, lai nonāktu mediju redzeslokā un vērstu uzmanību uz savām aktivitātēm.

Pāris pēdējā laika iespaidīgākās grupējuma veiktās akcijas:

Stounhedža oranžā krāsā

foto: Ekrānšāviņš no video.

Ap saulgriežiem divi protestējošie aktīvisti ieradās Stounhedžā un ar oranžu pulverkrāsu apsmidzināja vairākus no monolītajiem akmeņiem. Šis aktīvistu uzbrukums notika 2024. gada 19. jūnijā.

Mantojuma sektora iestādes ir nosodījušas vides protestu.

Plaši izplatītajā incidenta video redzams, ka kāda persona mēģina iejaukties un novērst akmeņu apķēpāšanu. Divi no protestētājiem tikuši arestēti.

Just Stop Oil paziņoja, ka viņu motivācija ir pieprasīt nākamajai Apvienotās Karalistes valdībai izbeigt naftas, gāzes un ogļu ieguvi un dedzināšanu līdz 2030. gadam. Grupa paziņoja, ka oranžā pulverkrāsa ir veidota no kukurūzas miltiem un to "aizskalos lietus".

Mēģinājums apķēpāt Teilores Sviftas lidmašīnu

foto: AFP/Scanpix

2024. gada 20. jūnijā divi “Just Stop Oil” aktīvisti ieradās Stanstedas lidostas teritorijā, kur, viņuprāt, stāvēja arī Teilores Sviftas privātā lidmašīna, lai apķēpātu vairākas lidmašīnas ar oranžu aerosola krāsu.

Abas aktīvistes ieradās teritorijā, it kā zinot, kur atrodas Sviftas privātā lidmašīna, taču viņām neizdevās to atrast. Aktīvistes tikušas arestētas.

Aizšķērsots ceļš traucē cilvēkiem ceļā uz slimnīcu

foto: Just Stop Oil / SWNS

2023. gada 21. jūlijā nepatīkams pārsteigums bija kārtējā “Just Stop Oil” akcija, kuras laikā protestētāji ar plakātiem bija šķērsojuši ceļu un kavēja satiksmi.

Kāda māte izleca no mašīnas un sašutumā kliedza uz protestētājiem: “Manā automašīnā ir mazulis, un mums ir jānokļūst slimnīcā."

Neskatoties uz sievietes lūgumiem, grupa atteicās pārvietoties uz ceļa malu, lai palaistu garām auto ar slimo bērnu.

 

Sasists stikls slavenajai Velaskesa gleznai “Venēra ar spoguli”

foto: AP/Scanpix

Londonā 2023. gada novembrī tika arestēti divi “Just Stop Oil” aktīvisti pēc tam, kad Nacionālajā galerijā Londonā viņi ar āmuriem sasita Djego Velaskesa gleznas “Venēra ar spoguli” aizsargstiklu.

Nav precīzi zināms, kad tapusi šī Velaskesa (1599-1660) glezna. Tiek uzskatīts, ka to pabeidza laikposmā no 1647. līdz 1651. gadam. Domājams, Velaskess to uzgleznoja, apmeklējot Itāliju, jo inkvizīcija Spānijā aizliedza gleznot kailu sieviešu portretus. Tā ir vienīgā saglabājusies Velaskesa glezna, kurā attēlota kaila sieviete.

1906. gadā gleznu Londonas Nacionālās galerijas vajadzībām iegādājās Nacionālo kolekciju fonds. 1914. gadā to ar nazi sabojāja sufražiste Mērija Ričardsone, šādi protestējot pret citas sufražistes Emelīnas Pankhērstas arestu. Par vandālisma aktu Ričardsone saņēma sešu mēnešu ieslodzījumu — maksimālo sodu par mākslas darba sabojāšanu. 1952. gada intervijā viņa atzinās, ka izjutusi nepatiku par to, "kā vīrieši visu dienu uz to blenza".

Viens no “klimata huligāniem” savā akcijā atsaucās uz Ričardsones pastrādāto: “Sievietes neizcīnīja vēlēšanu tiesības ar vēlēšanām, pienācis laiks darbiem, nevis vārdiem”.

“Just Stop Oil” ir Lielbritānijā bāzēta ekstrēmo vides aktīvistu grupa, kas galvenokārt koncentrējas uz cilvēku izraisītu klimata pārmaiņu problēmu. Grupas mērķis ir pārliecināt Lielbritānijas valdību apņemties izbeigt jaunu fosilā kurināmā licencēšanu un ražošanu, izmantojot civilo pretestību, tiešu rīcību, satiksmes šķēršļus un vandālismu. Protesti izraisījuši pretrunīgas reakcijas un daudz dusmu.