Kultūra
2015. gada 31. janvāris, 22:19

Berlīnē nākamnedēļ sāksies 65.kinofestivāls

Jauns.lv

Vācijas galvaspilsētā ceturtdien sāksies 65.starptautiskais Berlīnes kinofestivāls (Berlināle), kurā galvenā uzmanība būs pievērsta sievietēm, jo pirmizrādi piedzīvos jaunākās filmas ar tādām aktrisēm kā Žiljeta Binoša, Nikola Kidmena, Keita Blanšeta, Helēna Mirena un Leu Seidū galvenajās lomās.

11 dienu ikgadējais Eiropas kino dzīves pirmais lielākais pasākums sāksies ar Binošas jaunāko filmu "Nobody Wants the Night" ("Neviens nevēlas nakti") par Arktikas ekspedīcijām, kuru veidojusi spāņu režisore Izabella Kuaksē, kas ir tikai otrā sieviete, kuras darbs kļuvis par Berlināles atklāšanas filmu.

Dīters Kosliks, kurš festivālu vada kopš 2001.gada, žurnālistiem sacīja, ka daudzās no vairāk nekā 400 filmām, kas tiks rādītas festivāla laikā, galvenā uzmanība pievērsta "spēcīgām sievietēm ekstrēmās situācijās".

Kidmena kopā ar Robertu Patinsonu spēlē vācu kino veterāna Vernera Hercoga piedzīvojumu un spiegu filmā "Queen of the Desert" ("Tuksneša karaliene"), bet Blanšeta kopā ar Natāliju Portmani un Kristianu Beilu ASV režisora Terensa Malika tēlo stāstā par slavas riskiem "Knight of Cups" ("Tasīšu bruņinieks").

Jaunākās britu spiegu franšīzes filmas Bonda meitene Seidū Berlīnes kinofestivālā būs redzama franču režisora Benuā Žako filmā "Diary of Chambermaid" ("Istabenes dienasgrāmata"), bet Mirena redzama galvenajā lomā filmā "Woman in Gold" ("Sieviete zeltā"), kas balstīts uz patiesu stāstu par holokaustā izdzīvojuši Mariju Altmanu, kas gandrīz desmit gadus cīnījās pret Austrijas valdību par vērtīgu Klimta gleznu, kuras nacisti nozaga viņas ģimenei, atgūšanu.

Šogad Berlīnes kinofestivālā pirmo reizi tiks izrādīta irāņu disidenta Džafara Panahi filma "Taxi" ("Taksometrs"), kurā pats filmas režisors stāsta par saviem laikabiedriem Teherānā no taksometra vadītāja viedokļa. Irānā viņu aizturēja saistībā ar dokumentālo filmu, jo viņš veidoja par nemieriem pēc prezidenta vēlēšanām 2009.gadā un viņam oficiāli tika aizliegts 20 gadus veidot filmas.

Vācijas režisors Vims Venderss saņems Goda Zelta lāci par mūža ieguldījumu, bet festivālā tiks izrādīta viņa jaunākā filma "Everything Will Be Fine" ("Viss būs labi") ar Džeimsu Franko, Šarloti Geinsburgu un Reičalu Makadamsu.

Berlīnes kinofestivāla žūrijas priekšsēdētājs šogad būs Derens Aronofskis, kura vadībā žūrija izvērtēs 19 galvenās filmu skates kinolentes un nolems, kura no tām 14.februārī saņems balvas.

64.starptautiskā Berlīnes kinofestivālā pērn galveno balvu Zelta lāci kā labākā filma ieguva Ķīnas režisora Diao Jiņaņa klasiskā "film noir" stilā veidotais kriminālstāsts par bijušo policistu, kas izmeklē šaušalīgas slepkavības "Bai Ri Yan Huo" ("Melna ogle, plāns ledus").

BNS