Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Netālu no Rīgas lidostas avarējusi neliela "Pilatus" lidmašīna.

Lidmašīnas avārija 19.06.2024

Aptuveni četrus kilometrus no Rīgas lidostas no radariem šodien pazuda vispārējās aviācijas lidaparāts. Pilots ziņoja par tehniskām problēmām un veica ...

112

"Līdz avārijai nevajadzēja nonākt!" CAA apturēs avārijā iesaistītā pilota licenci

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) pieņēmusi lēmumu apturēt iesaistītā pilota licences darbību. Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka pilots, iespējams, pārkāpis drošības noteikumus.

"Līdz avārijai nevajadzēja nonākt!" CAA apturēs av...

"Tā vieta, kurā ir veikta piespiedu nolaišanās, nav piemērota šāda veida lidojumiem. Pilots diezgan meistarīgi reaģēja, bet problēma tāda, ka šajā situācijā viņam nevajadzēja nonākt, kurā viņš nonāca," "Latvijas Radio" norāda aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Viņš apstiprina, ka "situācija varēja beigties ļaunāk, tomēr pauž šaubas, vai bija prāta darbs minētajos laikapstākļos šādus manevrus veikt. Pilots pēc avārijas no hospitalizācijas atteicies, savukārt, cietušajam Lietuvas pilsonim trešdienas pēcpusdienā Rīgas Austrumu slimnīcā tika plānota operācija.

CAA norāda, ka par notikušo nelaimes gadījumu ir uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību un izmeklēšanas laikā ir iegūta informācija liecina par iespējamiem civilās aviācijas lidojumu drošuma noteikumu pārkāpumiem. Tāpat tuvākajā laikā pilots pie lidaparātu vadības nesēdīsies, jo CAA pieņēmusi lēmumu apturēt viņa licences darbību.

Konteksts

Jau ziņots, ka trešdien, 19. jūnijā, četrus kilometrus no Rīgas lidostas no radariem šodien pazuda vispārējās aviācijas lidaparāts. Pilots ziņoja par tehniskām problēmām un veica avārijas nosēšanos, informēja "Civilās aviācijas aģentūra". 

Pilots norādījis, ka avārijas nosēšanos veicis sliktās redzamības dēļ. "Lielākā daļa izpletņlēcēju paspēja izlēkt no lidmašīnas, jo viņiem pasliktinājās laikapstākļi. Redzamība samazinājās līdz tādai pakāpei, ka vairs nevarēja saskatīt ne skrejceļu, ne zemi," Latvijas Televīzijai skaidroja "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) direktors Māris Gorodcovs.

Lidmašīna sākotnēji devās uz rezerves lidlauku Rīgā, tomēr līdz tam netika, tāpēc pilots veica ārkārtas nosēšanos laukā Imantas mikrorajonā. CAA pārstāvis Aivis Vincevs LTV apstiprināja, ka lidaparāts nav sasniedzis lidlauku degvielas trūkuma dēļ.

Pilots ir Latvijas valstspiederīgais, bet cietušais pasažieris - Lietuvas valstspiederīgais. Lidaparāts veica izpletņlēkšanas manevru Limbažos un laikapstākļu dēļ devās uz rezerves lidlauku Rīgā. Pasažieris nogādāts ārstniecības iestādē.