Rīgā sācies NATO Austrumu flanga valstu samits

Otrdien, 11. jūnijā, Rīgā pirmo reizi tiek aizvadīts NATO Austrumu flanga valstu samits, kurā tiksies tā dēvētais Bukarestes deviņnieks (B9), ...

gallery icon
17
Politika
2024. gada 11. jūnijs, 11:44

FOTO: Rīgā pirmo reizi tiek aizvadīts NATO Austrumu flanga valstu samits

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Otrdien, 11. jūnijā, Rīgā pirmo reizi tiek aizvadīts NATO Austrumu flanga valstu samits. Tā ietvaros Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam pasniedza  pirmās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un iecēla viņu par Triju Zvaigžņu ordeņa Lielkrusta komandieri.

Rīgā pirmo reizi notiek NATO Austrumu flanga valstu samits

Rīgā otrdien, 11. jūnijā, pirmo reizi tiek aizvadīts NATO Austrumu flanga valstu samits, kurā tiksies tā dēvētais Bukarestes deviņnieks (B9), kas tika izveidots 2015.gadā kā platforma Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas pārstāvju apspriedēm. Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris norāda, ka Rīgas samits notiek NATO jubilejas gadā - šogad tiek atzīmēta NATO dibināšanas 75.gadadiena un Latvijas dalības NATO 20.gadadiena.

NATO Austrumu flanga valstu samitu mērķis ir īsi pirms NATO samitu norises koordinēt valstu nostājas NATO Austrumu flanga drošībai un aizsardzībai būtiskos jautājumos. NATO tika dibināta pirms 75 gadiem 1949.gada 4.aprīlī, un patlaban 32 tās dalībvalstis apliecina savu apņemšanos aizsargāt citai citu un katru centimetru sabiedroto teritorijas, iedzīvotājus, brīvību un demokrātiju.

Stoltenbergam tiek piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis

Pasākuma ietvaros NATO ģenerālsekretāram par sevišķiem nopelniem Latvijas labā un būtisku ieguldījumu valsts drošības un aizsardzības stiprināšanā tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

“Valsts augstākā apbalvojuma piešķiršana ir apliecinājums Jensam Stoltenbergam par viņa ieguldījumu NATO alianses politiskajā un militārajā stiprināšanā īpaši izaicinošos ģeopolitiskos apstākļos. Jenss Stoltenbergs ievērojami ir veicinājis Latvijas aizsardzības un drošības stiprināšanu ar paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošanu NATO Austrumu flangā. Tāpat Jenss Stoltenbergs veicinājis starptautisko atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresoru kopš kara pirmajām dienām,” pasniedzot valsts augstāko apbalvojumu pauda Edgars Rinkēvičs.

Valsts prezidents sarunā ar NATO ģenerālsekretāru J. Stoltenbergu pārrunāja š.g. 9. –11. jūlijā gaidāmo NATO samitu Vašingtonā, kurā Latviju pārstāvēs Valsts prezidents. Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību NATO samitā pieņemt lēmumus, kas stiprinās atturēšanas spējas, nodrošinās NATO dalībvalstu teritoriju aizsardzību jau no pirmā centimetra, kā arī ilgtermiņa atbalstu Ukrainai.

Tikšanās laikā Valsts prezidents arī atzīmēja NATO un to sabiedroto lomu, nodrošinot ilgtermiņa atbalstu Ukrainai. “Vašingtonas samitā jāvienojas par atbalsta pakotni Ukrainai, kas sniegtu nozīmīgu militāru un finansiālu atbalstu Ukrainai ilgtermiņā,” pauda E. Rinkēvičs. Vienlaikus Valsts prezidents apliecināja atbalstu Ukrainas tiesībām uz pašaizsardzību un bija vienisprātis ar NATO ģenerālsekretāru par nepieciešamību atcelt pielietošanas ierobežojumus Ukrainai sniegtajai militārajai palīdzībai.