Izrādās, ja esi invalīds, nav nemaz tik viegli to pierādīt; kāpēc atbildīgās iestādes tik ļoti "stiepj gumiju"?
foto: Shutterstock
Sabiedrība
2024. gada 11. jūnijā, 07:09

Izrādās, ja esi invalīds, nav nemaz tik viegli to pierādīt; kāpēc atbildīgās iestādes tik ļoti "stiepj gumiju"?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nereti izdevniecībā saņemam vēstules no sašutušiem lasītājiem par dažādām sabiedrībai nozīmīgām tēmām. Esam saņēmuši vairākas ziņas izmisušu cilvēku ziņas sakarā ar invaliditātes pabalsta piešķiršanu un/vai atjaunošanu.

Izrādās, ja esi invalīds, nav nemaz tik viegli to ...

Invaliditātes noteikšana ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) kompetencē, tāpēc aicināju situāciju skaidrot un komentēt tieši viņiem.

Anonīmie pieredzes stāsti

Pirmais stāsts

Kāpēc viena iestāde var neievērot likumu, jo, manuprāt, dokumenti jāizskata mēneša laikā. To var vaicāt arī Labklājības ministrijai. Manai draudzenei pagāja gandrīz divi mēneši, radiniece gaida jau pusotru mēnesi. Viņi neinformējot, ka kavēsies. Kad zvana, neko nevarot atbildēt, jo neviens vēl nav ķēries pie dokumentiem pat pēc mēneša. Nezina, cik ilgi kavēsies.

Otrais stāsts

Atkārtotai invaliditātei iesniegtos dokumentus meitai izskata jau ilgāk par likumā noteikto laiku 1 mēn.. - neko nevarot padarīt, daudz darba esot, lai zvanot šonedēļ vēl. Tiesībsargs uzklausa, palīdzēt nevarot. LM sazvanīt neizdodas. Laiks iet, pakalpojumi un atbalsts pārtrūkst.

Trešais stāsts

Kārtoju invaliditātes pabalstu savai mātei. Process norisinājās ilgāk kā norādīto vienu mēnesi. Saprotu, ka nepieciešamas kādi precizējumi no dažādiem ārstiem, uz ko tie atrunājas ar darba roku trūkumu. Gadījās arī situācijas, kad ārsts klaji meloja, sakot, ka viss procesā, bet patiesībā faktiski nekādi papīru kārtošanas darbi netika veikti. Kā to vispār var atrisināt?

Aicināju “Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas” (VDEĀVK) (turpmāk – Komisija) sniegt skaidrojumu par invaliditātes piešķiršanas procesu, kā arī faktoriem, kas rada ilgo gaidīšanas laiku invaliditātes iesniegumu izskatīšanai. Komisijai esot svarīgi skaidrot sabiedrībai norises procesus iestādē un sniegt viedokli, tādēļ tiek sniegta sekojošā informāciju saistībā ar jautāto. Atbildes sagatavojusi eselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vadītājas pienākumu izpildītāja Sandra Ausekle.

Visam būtu jānotiek viena mēneša laikā

Invaliditātes ekspertīzes process ir administratīvais process un tajā iesnieguma izskatīšanas laiks ir viens mēnesis. Administratīvais process arī paredz, ka administratīvā akta (lēmuma par invaliditāti) izdošanu var pagarināt uz laiku līdz četriem mēnešiem no iesnieguma saņemšanas dienas, ja objektīvu iemeslu dēļ viena mēneša termiņu nav iespējams ievērot.

Iemesli pieteikuma izskatīšanas pagarinājumam

Komisija ekspertīzes procesā saskaras ar situācijām, kad nepieciešams pagarināt lēmuma par invaliditāti izdošanas termiņu līdz četriem mēnešiem, visbiežāk situācijās, kad nepieciešama papildus informācija (gan no ārstējošā ārsta, gan no speciālistiem, arī izmeklējumu datu iegūšana vai personas ikdienā veicamo darbību un vides novērtējums, ko pēc komisijas pieprasījuma, ja ir bijis prasījums izvērtēt medicīniskās indikācijas personas īpašas kopšanas nepieciešamības noteikšanai, veic sociālais dienests, apsekojot cilvēku dzīves vietas, kas prasa zināmu laiku).

Pieredze ar pārsniegtajiem termiņiem

Pagājušā gadā tiešām bija situācija, kad iesniegumu izskatīšanas laiks pārsniedza mēnesi, un jau kopš 2022.gada nogales komisija piemēroja Invaliditātes likuma normu, kas bija spēkā līdz 2023. gada 31. decembrim un noteica, ka tā ir tiesīga pagarināt iepriekšējā lēmuma par invaliditāti darbības termiņu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ja viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas nebija iespējams pieņemt jaunu lēmumu par invaliditāti.

Situācija, kurā komisijai nebija iespēja izskatīt iesniegumus mēneša laikā, galvenokārt radās būtiska iesnieguma skaita pieauguma dēļ.

Iesniegumu apjoms turpina kāpt

Un arī šobrīd joprojām iesniegumu skaitam ir tendence būtiski palielināties, ja šā gada janvārī komisijā tika iesniegti 5858 iesniegumi, tad šā gada aprīlī iesniegumu skaits, kas tika iesniegts iestādē sastādīja 6774, kas ir visu laiku vislielākais skaits, kas saņemts iestādē. (un attiecībā pat pret janvāri sastāda par gandrīz 1000 iesniegumiem vairāk vienā mēnesī.). Vēl varu piebilst, ka 2022. gadā vidēji mēnesī tika iesniegti 5773 iesniegumi (salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, piemēram, 2018.gadā, kad vidēji mēnesī bija tikai 5039).

Visi komisijas darbinieki šajos, īpaši, pēdējos divos gados strādā ar pilnu noslodzi un paaugstinātas darba intensitātes apstākļos, ņemot vērā, ka iesniegumu skaits ir ar nemainīgu tendenci - joprojām būtiski pieaugošs.

Kāds ir iespējamais risinājums?

Šogad komisijai tika iedalītas papildus slodzes jaunu darbinieku piesaistīšanai, kas ļauj iestādei iekļauties noteiktajā iesniegumu izskatīšanas laikā (jaunie darbinieki pakāpeniski ienāk iestādē, sākumā gan ir pārbaudes laiks, kurā nepieciešams apmācīt jaunos kolēģus, kā arī diemžēl, joprojām (kas netika plānots) iesniegumu skaits pārsniedz vidējo iesniegumu skaitu (šā gada aprīļa dati).

Īpaši šajā intensīvā darba situācijā komisijā domājot par bērniem - iesniegumus izvērtēt invaliditāti bērniem šobrīd pilnībā izskata viena mēneša laikā.

Tā kā iesniegumu skaits pieaug, arī jau savlaicīgi (mēneša laikā) pieņemto lēmumu sagatavošana izsniegšanai prasa zināmu laiku Klientu apkalpošanas nodaļas darbiniekiem (ar jaunu darbinieku piesaisti komisijai, plānots arī šo dokumentu sagatavošanas izsniegšanai laiku pēc iespējas īsāku veidot).

Ko darīt, lai procesu pasteidzinātu?

Personām ar invaliditāti būtu svarīgi savlaicīgi iesniegt dokumentus atkārtotai ekspertīzei. Komisijā konstatēts - , lai arī lēmumā par invaliditāti ir norādīts laika periods, kad atkārtoti jāiesniedz dokumenti -  mēnesis un septiņas dienas pirms invaliditātes termiņa beigām, cilvēki kavē dokumentu iesniegšanu. Tomēr jārēķinās, ka lēmuma pieņemšanai nepieciešams mēnesis un arī invaliditātes dokumentu sagatavošanai izsniegšanai arī nepieciešams laiks.