FOTO; VIDEO: citur klusums, citur dejas un saplēsti trauki - kā politiķiem gāja vēlēšanu vakara ballītēs
foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Partijas šīs vēlēšanu dienas izskaņā ar īpašu ballēšanos neizcēlās, bija gan viens izņēmums - beigu beigās pēdējo vietu ieguvusī "Kustība Par!".
Sabiedrība

FOTO; VIDEO: citur klusums, citur dejas un saplēsti trauki - kā politiķiem gāja vēlēšanu vakara ballītēs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Joprojām ir dzīva tradīcija, kura paredz partijām, kuras cer uz mandātiem un krēsliem, vēlēšanu dienas izskaņā sagaidīt rezultātus jestrā atmosfērā un saskandinot glāzītes. Šos pasākumus apmeklēt gandrīz vienmēr ir laipni aicināti žurnālisti, kuriem ir iespēja ar politiķiem gan aprunāties par nopietno, gan pavērot tautas kalpus no malas, kas īpaši interesanti paliek, vakaram ievelkoties.

FOTO; VIDEO: citur klusums, citur dejas un saplēst...

Eiropas Parlaments (EP) politiķu acīs ir daudz kas - iespēja virzīt partijas politiku, realizēt sevi, veidot karjeru un daudziem - īpaši kopš laikiem, kad EP deputātu algas vairs nebija pielīdzinātas valstu parlamentu deputātu algām - labi nopelnīt, darot deputāta darbu salīdzinoši drošā attālumā no allaž neapmierināto vēlētāju redzesloka un iespējamas kritikas. Šogad uz vietu EP no Latvijas kandidēja 271 persona, kopā pārstāvot 16 politiskos spēkus. Taču reālās vietas bija tikai deviņas, kuru sadalījumu jau zinām.

Kas vēl būtiski - uz EP vēlēšanām, kā Latvijā, tā citviet Eiropas Savienībā (ES), ierodas salīdzinoši mazs skaits vēlētāju. Būtībā, var teikt, ka šo vēlēšanu ietvaros uz ES centru sūtām spilgtākās partiju personības, kuras konkrētā brīdī nav pārāk aizņemtas ar nacionālo politiku. Arī sabiedrības izpratne par to, ko EP var darīt un darīs viņu izraudzītais politiķis, ir salīdzinoši vāja. Tieši tā laikam arī var raksturot vēlēšanu sestdienā aizvadītās politisko spēku ballītes.

Ciemos pie opja un omes

Pašā vakara agrumā - īsi pēc pulksten 21.00 - vispirms ciemojāmies pie “Jaunās Vienotības” (JV). Šī partija tradicionāli attiecīgos pasākumus rīko pie sevis mājās, partijas birojā Zigfrīda Annas Meierovica Bulvārī, Rīgas centrā. Šoreiz viss kā parasti - viena telpa, kur uzēst un uzdzert, otra telpa - intervijām ar medijiem. Tikai šoreiz visus pie durvīm ar neveiklu smaidu sagaidīja miesassargi, domājams, tādēļ, ka tobrīd klātesoša bija arī Ministru prezidente Evika Siliņa. Visādi citādi pie JV kā vienmēr - sajūta, ka ciemojies pie vecvecākiem, kuri dzīvo Rīgas centrā - kopta pirmskara laika dzīvokļa aura, pieklusinātas sarunas, vienmēr ir ko apēst, vienmēr ir torte.

"Jaunās Vienotības" pēcvēlēšanu ballīte "Vienotības" birojā

"Jaunās Vienotības" pēcvēlēšanu ballīte "Vienotības" birojā.

Nacionāļi - Vecrīgas bārā

Šoreiz daudz ciešākā gaisotnē vēlēšanu dienu izvēlējās noslēgt “Nacionālā Apvienība” (NA) - Vecrīgas bārā “Garāža”. Ciemos bijām ap 22.00. Arī šeit zināma veida “face control” (atnācēju izvērtēšana pirms ielaišanas) - pie ieejas lokālā izvietoti divi uzvalkos tērpti sargi ar ļoti nopietniem skatieniem. Tie, kuri ir bijuši, zinās, ka “Garāža” ir ļoti mājīgs, taču ne pārāk liela izmēra krodziņš. NA šeit bija nudien jāsaspiežas. Priekšplānā Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks ar kundzi Mariju Luīzi, īsi pirms mūsu atnākšanas bāru pameta Roberts Zīle. Kādā brīdī pie ieejas sapulcējās daži ar politiku nesaistīti Vecrīgas apmeklētāji, skaļi deklamēja, ka “Te jau esot pasākums īpašiem ļaudīm” un devās citā virzienā. Dziļāk krodziņā - Rihards Kols un Raivis Dzintars – pie atsevišķa, ar stiklu norobežota galdiņa. Atmosfēru pie nacionāliem veidoja jau atraisītākas, skaļākas sarunas un latviska mūzika.

"Nacionālās apvienības" pēcvēlēšanu ballīte bārā "Garāža".

"Nacionālās apvienības" pēcvēlēšanu ballīte bārā "Garāža"

"Nacionālās apvienības" pēcvēlēšanu ballīte bārā "Garāža".

Kongress vai ballīte?

Dikti nopietni šogad - vismaz nakts sākumā - izskatījās pie “Apvienotā Saraksta” (AS). Jau otro reizi pēc kārtas vēlēšanu vakaru šis politiskais spēks sagaidīja Vecrīgas viesnīcā “Pullman Riga Old Town”. Pasākuma formāts - uzkodas un dzērieni - tiek nobaudīti puslokā kā pie ugunskura, tikai ugunskura vietā - liels ekrāns, uz kura vērojami TV ziņu izlaidumi. Kādu no intervijām Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis LTV ierunā turpat uz vietas, pateicoties aizkavei, tās beigās sevi vēl pagūst pavērot lielajā ekrānā. Uz vietas pirms pulksten 23.00 gan nesatiekam spilgtāko AS kandidātu EP deputāta amatam - “tviter-konvoja” aizsācēju Reini Pozņaku. Viņš klātienē uzrunā vēlētājus no TV studijas.

 "Apvienotā saraksta" pēcvēlēšanu ballīte viesnīcā "Hotel Pullman Riga Old Town".

"Apvienotā saraksta" pēcvēlēšanu ballīte viesnīcā "Hotel Pullman Riga Old Town"

"Apvienotā saraksta" pēcvēlēšanu ballīte viesnīcā "Hotel Pullman Riga Old Town".

Dejo tā, it kā rītdiena nepienāks

Pirmais pasākums, kuru tik tiešām tovakar varēja nosaukt par ballīti, bija pie partijas “Kustība Par!”. Tās biedri jau ap 23.00 izpildījās tā, it kā vēlēšanās būtu uzvarējuši un EP iekļuvuši ne tikai kandidāti, bet pilnīgi visi, kas sestdienas vakarā atnāca uz Vecrīgas pusdienotavu “Spināti un Sviests”. Pie “pariešiem” – kuru nebija nemaz tik daudz - notika dejas, dziedāšana, plīsa trauki un skanēja joki, tostarp, pašiem par sevi un izredzēm tikt EP. Linda Curika gan piebilda, ka partija pirmo reizi kandidē ārpus kādas apvienības. Ieraugot žurnālistus, partijas biedri pat iekliedzās: “Mums ir reportieri! Pie mums ir reportieri, dejot!” tādējādi pasmejot par to, ka mediji par viņiem vairs neinteresējas.

Kluss kā baznīcā

Pati drūmākā un klusākā gaisotne - jau ap pulksten 00.00 - bija pie partijas “Latvija pirmajā vietā” (LPV). Ierodoties viesnīcā “Radisson Blu Latvija”, tās pārstāvji pat īsti nemācēja teikt, vai šeit kādai partijai notiek pasākums. Tomēr - neskatoties uz to, ka LPV vairākas reizes pirms tam mainīja norises vietu - partiju izdevās sastapt viesnīcas otrajā stāvā. Taču, ienākot zālē, pārsteidza atmosfēra - pamesti galdiņi, no kuriem uz dažiem, šķiet, pat stāvēja neaiztiktas glāzes, vien daži no partijas spilgtākajiem biedriem un pilnīgs klusums. Atnākot mums, projām - grūti pateikt, uz cik ilgu laiku un vai pavisam - aizgāja viens no partijas EP kandidātiem Ričards Šlesers. Ar medijiem viscītīgāk runāja viņa tēvs - Ainārs Šlesers.

"Progresīvie" nodrošinās ar "drošības frāzi"

Iespējas, pateicoties ballītes aprakstam, vislielāko intrigu izsauca tieši “Progresīvie”. Iepriekš sociālajos tīklos izskanēja, ka viņu pasākumā būšot gan “face control”, gan arī “safe word policy” jeb drošības frāzes izmantošana. Kas tas ir? Īsumā - ja pasākumā kāda vai kādu dēļ nākas izjust diskomfortu vai apdraudējumu, atliek vien iet pie apsarga vai organizatoriem un izdvest iepriekš norunāto frāzi, lai tiktu pie palīdzības bez liekas, publiskas drāmas. Frāze šajā pasākumā bija “Vai jums ir kruasāni?” Līdz ballītei sociālajos tīklos katrs, kam nav slinkums, iesmēja par šādu ideju. Klātienē gan nešķita, ka atmosfēra ir nemierīga. “Progresīvo” pēc pulksten 00.00 bija salīdzinoši maz, pie kāda no galdiņiem sēdēja Mārtiņš Staķis un kultūras ministre Agnese Logina. No fotografēšanās Logina atteicās, fotogrāfam sakot, ka būs jau par vēlu. Mums dodoties projām, “progresīvo” burziņā mēģina ielavīties daži iereibuši kungi no blakus-kroga, taču apsargs viņiem paskaidroja, ka tā viss nevarēs.

Kā ziņots, EP vēlēšanās Latvijā uzvarējusi "Jaunā vienotība", otrajā vietā atstājot Nacionālo apvienību, un abi politiskie spēki tikuši katrs pie diviem EP deputāta mandātiem. Savukārt "Apvienotais saraksts", "Latvijas attīstībai", "Latvija pirmajā vietā", "Progresīvie" un "Saskaņa" vēlēšanās ieguvušas katra pa vienam EP deputāta mandātam. Dombrovskis vēlēšanās bijis visvairāk plusus saņēmušais politiķis.