CVK mājaslapai radušās tehniskas problēmas; nobalsojušo skaits varētu būt ievērojami mazāks
foto: Zane Bitere/LETA
Eiropas Parlamenta vēlēšanu urna 78. vēlēšanu iecirknī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā.
Sabiedrība

CVK mājaslapai radušās tehniskas problēmas; nobalsojušo skaits varētu būt ievērojami mazāks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapu sestdienas pēcpusdienā piemeklējušas tehniskas problēmas, tajā tika norādīts lielāks Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās nobalsojušo skaits nekā ir patiesībā.

CVK mājaslapai radušās tehniskas problēmas; nobals...

CVK pārstāvis Andrejs Vaivars norādīja, ka kļūda ir nevis balsu apkopošanā, bet gan nobalsojušo skaita atspoguļošanā mājaslapā.

CVK pārstāvis papildināja, ka, importējot EP aktivitātes datus uz 8.jūnija plkst.16 no elektroniskās tiešsaistēs vēlētāju reģistra un Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapu "www.cvk.lv", notika datu pārneses kļūda, kā rezultātā mājaslapā atspoguļotie aktivitātes dati bija redzami lielāki nekā tie realitātē bija elektroniskās tiešsaistēs vēlētāju reģistrā.

Konstatējot šo datu neatbilstību, CVK atbildīgie darbinieki uzsāka kļūmes novēršanu. Patlaban speciālisti strādā, lai objektīvi dati būtu redzami pēc iespējas ātrāk.

Vaivars akcentēja, ka līdz sestdienas plkst.16 Eiropas Parlamenta vēlēšanās kopumā bija nobalsojuši 414 538 balsstiesīgie iedzīvotāji jeb 26,9%. Vēlēšanu iecirkņi atvērti vēl līdz plkst.20.

EP vēlēšanās šogad var piedalīties kopumā 1,541 miljons Latvijas iedzīvotāju. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz plkst.12 kopumā ir mazāka nekā iepriekšējās EP vēlēšanās.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2024

Sestdien, 8. jūnijā, Latvijā tiek aizvadītas Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

Vēlēšanu process turpina notikt bez būtiskiem starpgadījumiem, informē CVK, atzīmējot, ka kopumā no diviem iecirkņiem - Rīgā un Saulkrastos -, ir saņemtas ziņas, ka ir nepieciešams piegādāt papildu aploksnes un vēlēšanu zīmes, jo ir novērota ļoti liela aktivitāte.

Savukārt iepriekš CVK ziņoja, ka tika konstatēts atsevišķs gadījums Rīgas centra humanitārajā vidusskolā saistībā ar vēlēšanu aploksnes izsniegšanu bez zīmoga. Citas ziņas no vēlēšanu iecirkņiem CVK nav saņēmis un viss notiek mierīgi.

Savukārt komentējot, kādēļ Vācijas pilsonim, kurš ir deklarēts Latvijā, neļāva balsot, CVK norādīja, ka kopš šī gada marta CVK ir komunicējusi, ka Latvijas pilsoņiem, kas ir ilgstoši uzturējušies ārzemēs, ir jāpārliecinās vai viņi nav iekļauti attiecīgās valsts vēlētāju reģistrā, jo Eiropā katram pilsonim ir viena balss.

Ja pilsonis ir iekļauts, piemēram, Vācijas vēlētāju reģistrā, Latvijā iedzīvotājs nevar nobalsot. Par to vēlētājs varēja pārliecināties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un pieteikties iepriekš, skaidroja CVK.