Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Izraēlas propagandas" dēļ Palestīnas aizstāvji pieprasa krimināllietu pret virkni Latvijas skolu
foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Kustības pārstāvji norāda - ir ievērots, ka Izraēlas vēstniece viesojusies nosauktajās mācību iestādēs un stāstījusi par 2023. gada 7. oktobra notikumiem. Audzēkņiem esot bijis "grūti to skatīties".
Sabiedrība

"Izraēlas propagandas" dēļ Palestīnas aizstāvji pieprasa krimināllietu pret virkni Latvijas skolu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kustība "Par brīvu Palestīnu", kuras gājienā Rīgā februārī tika demonstrēts antisemītisks sauklis, publicējusi atklātu vēstuli, kurā izsaka virkni apvainojumu Izraēlas vēstniecībai Latvijā un aicina "uzsākt krimināllietu" pret virkni Latvijas mācību iestādēm, kurās Izraēlas vēstniece viesojusies un stāstījusi par 2023. gada 7. oktobra "Hamas" teroristu uzbrukumu Izraēlai.

"Izraēlas propagandas" dēļ Palestīnas aizstāvji pi...

"Par brīvu Palestīnu" Rīgā nesen vairākkārt rīkoja un mēģināja rīkot akcijas, kurās pausts atbalsts Palestīnai un nosodīta Izraēla. Februārī notikušajā gājienā kāda no dalībniecēm demonstrēja plakātu ar antisemītisku saukli, kas pievērsa Valsts policijas (VP) uzmanību. 

Sākotnēji šīs nekur nereģistrētās biedrības vadības pārstāvji rūpīgi slēpa savas identitātes, taču Jauns.lv izdevās noskaidrot, ka pasākumus organizē kāds Olivers Bērzs un Dārta Treimane. Abas personas ir maz zināmas publiskā vidē, aktīvistu aprindās. Kā par drošību atbildīgais februāra un vēlākā pasākumā tika pieteikts Maksims Jakušins - arī maz zināms aktīvists, kurš, kā Jauns.lv iepriekš noskaidroja, bija viens no rīkotājiem gājieniem pret Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanu.

Skolēniem un studentiem nedrīkst stāstīt par 7. oktobra šausmām?

Jūnija sākumā kustība ir publicējusi atklāto vēstuli, kurā vaino Izraēlas vēstniecību "propagandas izplatīšanā skolās" un nāk klajā ar virkni savdabīgu prasību. Tā piemēram, kustība aicina Valsts drošības dienestu (VDD), prokuratūru "uzsākt krimināllietu" pret vēstniecības vadību un vairākām izglītības iestādēm "saistībā ar iespējamo kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci attaisnošanu".

Izglītības kvalitātes valsts dienestam, Izglītības un zinātnes ministrijai tiek pieprasīts "pārbaudīt Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas, Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Daugavpils Universitātes un Latvijas Universitātes vadību" un "sodīt to". Ārlietu ministrijai tikmēr esot jāizsaka nosodījums Izraēlas vēstniecībai par "iejaukšanos Latvijas mācību iestāžu mācību procesā, propagandu un Latvijas macībspēku iesaistīšanu krimināli sodāmās darbībās".

Par kādu iejaukšanos tad ir runa? Kustības pārstāvji norāda - ir ievērots, ka Izraēlas vēstniece viesojusies nosauktajās mācību iestādēs un stāstījusi par 2023. gada 7. oktobra notikumiem. Audzēkņiem esot bijis "grūti to skatīties", norādīts vēstulē, uzsverot, ka liela daļa vidusskolu skolēlu esot nepilngadīgi. Izraēlas vēstniecei vienā rindkopā pārmests arī tas, ka viņa martā apmeklējusi Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāti un Politikas zinātņu nodaļas studentiem "stāstījusi par notikumiem 7. oktobrī un cīņu ar "Hamas"".

Vēstulē uzsvērts, ka 2024. gada 20. maijā Starptautiskās krimināltiesas galvenais prokurors Karims Hans nāca klajā ar paziņojumu par to, ka viņš ir pieprasījis Starptautiskās krimināltiesas tiesnešiem lemt par Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu un Izraēlas aizsardzības ministra Joava Galanta aresta orderu izdošanu par pastrādātajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tiekot arī pārkāpti likumi, kas regulē to, kā notiek mācības Latvijas skolās, norāda kustība. Vēstuli parakstījuši iepriekš minēto gājienu organizatori Treimane un Bērzs, kā arī virkne citu aktīvistu. Jauns.lv sazinājās ar Izraēlas vēstniecību Latvijā, lai lūgtu komentēt pārmetumus un viesošanos mācību iestādēs. Atbildi publicēsim tiklīdz tā tiks saņemta.

Kas ir kustība "Par brīvu Palestīnu"?

Ar ko tad īsti nodarbojas kustība "Par brīvu Palestīnu"? Līdz šim šī liberāli, progresīvi noskaņotā jauniešu kopa konstanti apgalvojusi, ka vēlas, lai Latvijā runā par Izraēlas pastrādāto Gazā. Uz oponentu piebildi, ka tā visa saknē ir pērn 7. oktobrī veiktais šaušalīgais teroristu uzbrukums, kustība norāda, ka tas ir pašsaprotami - teroristu šausmu darbi esot slikti, taču arī Izraēlas pretdarbībām esot jāpievērš uzmanība.

Kustība savā nostājā ir ļoti līdzīga tām, kuras daudz agresīvāk izpaužas citās rietumvalstīs, tostarp Lielbritānijā un ASV, kur Palestīnas aizstāvēšanas vārdā sarīkotas masu nekārtības augstākās izglītības iestādēs un traucēts to darbs.

Arī Latvijas kustība ir radījusi šādu tādu ažiotāžu - tās gājienā februārī kāda dalībniece demonstrēja plakātu ar saukli "No upes līdz jūrai". Tas ir atzīts kā antisemītisks un to arī izmanto, lai paustu nostāju, ka Izraēlas valstīj nav tiesību pastāvēt. Organizatori distancējās gan no saukļa, gan dalībnieces, taču pirms tam kustība centās organizēt gājienu janvārī, šo saukli izmantojot, lai reklamētu savu aktivitāti sociālajos tīklos.