foto: Shutterstock
Motociklists bez tiesībām pēc policijas pārbaudes uzņem 205 kilometru stundā ātrumu un tiek pie vēl prāvāka soda
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2024. gada 24. maijs, 16:31

Motociklists bez tiesībām pēc policijas pārbaudes uzņem 205 kilometru stundā ātrumu un tiek pie vēl prāvāka soda

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jēkabpilī braucam bez tiesībām ar ātrumu 205 kilometri stundā pieķerts traucamies kāds motocikla "YAMAHA" vadītājs.

Šā gada 20. maijā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa Reaģēšanas nodaļas darbinieki, uzraugot satiksmi Jēkabpilī pulksten 19 Jēkabpilī pa Vienības ielu, virzienā no Brīvības ielas uz Ledus ielu, apturēja kādu motocikla “YAMAHA” vadītāju, kurš bija sēdies pie stūres bez tiesībām. Pēc nepilnām 15 minūtēm motocikla vadītājs, neraugoties uz nupat saņemto sodu, turpināja īpaši pārgalvīgi vadīt spēkratu - uzņemot ātrumu 205 kilometri stundā 90 kilometru stundā atļautā ātruma vietā.

Tomēr vīrieti pārsteidza jau citi Reaģēšanas nodaļas darbinieki, kuri brauca tieši pretī un fiksēja ievērojamo ātruma pārkāpumu. Par vakara gaitā veiktajiem pārkāpumiem tika uzsākti trīs administratīvo pārkāpumu procesi un piemēroti naudas sodi kopumā 1330 eiro apmērā.

1993. gadā dzimušajam vīrietim transportlīdzekļa vadīšanas tiesības likumā noteiktajā kārtībā ir atņemtas. Par šo pārkāpumu uzsākts administratīvā pārkāpuma process pēc Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestās daļas pirmā punkta par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību(tās noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas. Par šādu pārkāpumu piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 570 eiro apmērā.

Ņemot vērā to, ka motocikla vadītājs atzina pārkāpumu, kā arī nožēloja izdarīto, kas ir atbildību mīkstinoši apstākļi, šajā gadījumā par pārkāpumu tika piemērots naudas sods 280 eiro apmērā.

Neilgi pēc notikušā, pulksten 19.13 Jēkabpils novadā, Ābeļu pagastā, uz autoceļa Jēkabpils - Dignāja – Ilūkste, virzienā no Jēkabpils uz Dignāju, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa Reaģēšanas nodaļas amatpersonas satiksmes uzraudzības laikā pamanīja kādu ļoti steidzīgu motociklu, kas pārvietojās ar krietni lielāku ātrumu kā atļautais ārpus apdzīvotām vietām. Vīrietis brauca ar ātrumu 205 kilometri stundā, tātad, pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu par 115 kilometriem stundā.

Valsts policijas amatpersonas apgriezās braukšanai pretējā virzienā un aicināja steidzīgo motocikla vadītāju apturēt transportlīdzekli. Pārbaudot vadītāja identitāti, izrādījās, ka tas ir tas pats 1993. gadā dzimis vīrietis, kurš pirms neilga brīža Jēkabpilī bija saņēmis sodu par motocikla vadīšanu bez tiesībām. Jau nepilnas 15 minūtes vēlāk vīrietis ne tikai turpināja vadīt transportlīdzekli, ignorējot teju pirms mirkļa saņemto mācību, bet nebaidījās arī ļoti ievērojamai ātruma pārsniegšanai, kas bija par iemeslu transportlīdzekļa apturēšanai.

Ceļu satiksmes likuma 28. panta pirmās daļas ceturtais punkts paredz to, ka ir aizliegts vadīt transportlīdzekli, ja vadītājam nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesību.

Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu tika uzsākts administratīvā pārkāpuma process pēc Ceļu satiksmes likuma 55. panta divdesmit trešās daļas par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā ar motociklu. Par šādu pārkāpumu var piemērot naudas sodu no 360 līdz 480 eiro apmērā un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz sešiem mēnešiem.

Šoreiz motocikla vadītājam tika piemērots maksimālais iespējamais naudas sods, ko paredz likums, kas ir 480 eiro apmērā, kā arī liegums izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības turpmākos 6 mēnešus.

Tāpat atkārtoti tika uzsākts vēl viens administratīvā pārkāpuma process, kas ir identisks tam, kurš tika uzsākts nepilnas piecpadsmit minūtes pirms. Pārkāpums pēc Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestās daļas pirmā punkta par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību(tās noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas). Par šādu pārkāpumu piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 570 eiro apmērā.

Šajā reizē par atbildību mīkstinošiem apstākļiem nevarēja būt ne runa. Šajā gadījumā tika lemts, ka lēmuma pieņemšanas laikā jāņem vērā atbildību pastiprinoši apstākļi, kas izpaudās kā prettiesiskas rīcības turpināšana, neraugoties uz pilnvarotas amatpersonas prasību to izbeigt. Vīrietim tika piemērots nauds sods 570 eiro apmērā, kas ir maksimālais iespējamais par šāda pārkāpuma izdarīšanu.

Tātad, kopumā jaunajam vīrietim šis brauciens un pārgalvīgā rīcība izmaksāja 1330 eiro, kā arī papildus soda sankcijas, kas paildzinās iespēju atkārtoti nokārtot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības un atrasties uz ceļa, ievērojot visas likumā noteiktās prasības.

Valsts policija aicina automašīnu vadītājus nebūt pārgalvīgiem un atcerēties, ka atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, kā arī citu ceļu satiksmes noteikumu neievērošana apdraud ne tikai paša vadītāja, bet arī citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību.