Labdarības svētki "Ielūdz Kristers"

Ceturtdien, 25. maijā Rīgā, Viesturdārzā, aizvadīti labdarības dārza svētki "Ielūdz Kristers". Svētki, kas norisinājās jau otro reizi, veltīti cilvēkiem ar ...

gallery icon
47
Sabiedrība
2024. gada 23. maijs, 21:54

FOTO: Viesturdārzā aizvadīti dārza svētki cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdien, 23. maijā Rīgā, Viesturdārzā, aizvadīti jau trešie labdarības dārza svētki "Ielūdz Kristers".

Dārza svētku iedvesmas avots ir pasākuma rīkotājas, fonda "Faveo" vadītājas Ievas Rosnes dēls Kristers – jaunietis ar garīgās attīstības traucējumiem. Šādi cilvēki pārsvarā uzturas savas ģimenes lokā vai sociālās aprūpes centros, ar plašāku cilvēku loku kontaktējoties maz. Tā rezultātā lielākā sabiedrības daļa nav guvusi prasmes ar šo cilvēku grupu sarunāties, sadzīvot un sadarboties, pakļaujot to stigmatizācijas un sociālās atstumtības riskam. 

Dārza svētki “Ielūdz Kristers” ir iespēja pārkāpt šīs pašu nospraustās robežas. Brīvā un nepiespiestā gaisotnē tādi cilvēki kā Kristers varēs satikties ar plašo pasākuma apmeklētāju loku, veicinot savstarpēju uzticēšanos un sekmējot iejūtīgas, iekļaujošas sabiedrības veidošanos.

“Fonds "Faveo" tika izveidots kā kustība, kas apvieno cilvēkus ar uztveres grūtībām, piedāvājot viņiem kvalitatīvus kultūras pasākumus, kas ir interesanti ikvienam cilvēkam. Tā kā pati esmu mamma jaunietim ar uztveres grūtībām, sapratu, ka šādu norišu – izglītojošu, vērtīgu pasākumu, kuros ir iespēja piedalīties gan cilvēkiem ar uztveres grūtībām, gan plašākai sabiedrībai,  praktiski nav. Taču pieprasījums pēc šādiem norisēm ir patiešām liels,” stāsta Ieva Rosne, Kristera mamma, "Faveo" fonda vadītāja un svētku organizatore. 

Svētku apmeklētāji tika aicināti piedalīties radošās darbnīcās. Kopā ar Latvijas Mākslas akadēmijas profesori, H2E vadošo dizaineri Ingunu Eleri varēja domāt un runāt par demokrātiju, kolāžas tehnikā gatavojot plakātus; ar Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītāju un asociētā profesoru, mākslinieku Kristianu Brekti tika veidotas savas īpašās maskas; ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja muzejpedagoģi un mākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi radītas brīvo putnu figūras, bet grafiti meistardarbnīcas vadīja mākslinieks, dizainers Artūrs Analts un mākslinieks Dainis Rudens jeb Rudens Stencil.

Pasākumu vadīja aktieris Toms Liepājnieks. Par dejām rūpējās DJ Uldis Rudaks, bet pasākuma noslēgumā uzstājās grupa “Dzelzs vilks”.

Dārza svētki “Ielūdz Kristers” norisinājās jau trešo reizi, iepriekšējos gados kopā pulcējot ap 700 cilvēku no visas Latvijas, tajā skaitā dienas centriem, grupu mājām, valsts sociālās aprūpes un rehabilitācijas centriem. Tas ir noslēdzošais pasākums Sabiedrības integrācijas fonda atbalstītā projekta “Līdzdalība. Iesaiste. Sadarbība” pasākumu ciklā, kura ietvaros, ar mērķi stiprināt pilsoniskās sabiedrības ilgtspējīgu attīstību un demokrātiju Latvijā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā norisinājās arī četras “Demokrātijas darbnīcas” cilvēkiem ar uztveres grūtībām.