foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas upes turpina uzsilt. LVĢMC dalās ar iepriecinošām temperatūras turpmākajām prognozēm
Ogres upe.
Sabiedrība
2024. gada 22. maijs, 10:39

Latvijas upes turpina uzsilt. LVĢMC dalās ar iepriecinošām temperatūras turpmākajām prognozēm

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Gaidāms silts laiks, tāpēc ūdens temperatūra turpinās paaugstināties, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un metroloģijas centra (LVĢMC) prognozes.\

Ūdens temperatūra vēsāka noēnotos upju posmos un vietās, kur ieplūst avoti. Ūdens temperatūrai ir izteikts arī diennakts ritms, siltāks ūdens saulainās un siltās dienās ir pēcpusdienā un vakarā. 

Kopumā aizvadītajā diennaktī ūdenslīmenis Latvijas upēs pārsvarā turpināja pazemināties vai svārstīties ar tendenci pazemināties, bet nokrišņu ietekmē ūdenslīmenis paaugstinājās vairākās Gaujas baseina upēs un Kurzemes upēs, kā arī atsevišķās Lielupes baseina upēs. 

Aizvadītajā diennaktī Daugavas posmā Vitebska-Polocka ūdenslīmenis pazeminājās par 14…18 centimetriem, posmā Verhņedvinska-Piedruja svārstījās, posmā Krāslava-Jēkabpils pazeminājās par 1-3 centimetriem diennaktī. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās par 1-10 centimetriem diennaktī vai svārstījās.

Aizvadītajā diennaktī Gaujas posmā pie Velēnas ūdenslīmenis paaugstinājās par pieciem centimetriem, bet posmā Valmiera-Carnikava pazeminājās par 3-4 centimetriem vai svārstījās. Citās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties paaugstinājās par 2-4 centimetriem, straujāk ūdenslīmenis paaugstinājās Palsā pie Vilkzemniekiem par 19 centimetriem diennaktī.

Salacas baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 1-3 centimetreiem diennaktī. Lielupes posmā Mežotne-Kalnciems ūdenslīmenis svārstījās, pie Sloka pazeminājās par četriem centimetriem diennaktī. Citās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties svārstījās vai pazeminājās par 1-8 centimetruiem, bet Misā pie Lielveisiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 22 centimetriem diennaktī. Kurzemes upēs ūdenslīmenis arī lielākoties svārstījās vai paaugstinājās par 1-6 centimetriem diennaktī, atsevišķos upju posmos pazeminājās. Rīvā pie Pieviķiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 40 centimetriem diennaktī.

Otrdienas, 21. maija rītā ūdens temperatūra Daugavā sasniedz 15-17 centimetrus, Latgales upēs 15-19 grādus pēc Celsija, Vidzemes upēs 12-18 grādus pēc Celsija, Zemgales upēs 15-21 grādu pēc Celsija, Kurzemes upēs 13-20 grādus pēc Celsija, ezeros un ūdenskrātuvēs 12-19 grādus pēc Celsija, Baltijas jūras piekrastē 14°C un Rīgas līča piekrastē 8-18 grādus pēc Celsija.

Ūdenstilpēs turpina attīstīties veģetācija, lielākoties ūdensaugi ir pie krasta, bet lēnākos un seklākos upju posmos ūdens augi ir pa visu teces šķērsgriezumu vai teces šķērsgriezuma atsevišķās vietās.

Šonedēļ dažviet gaidāma negaisu veidošanās, vietām būs lietusgāzes. Kopējā ūdenslīmeņa tendence būs pazemināties vai svārstīties. Vietām, stipru nokrišņu ietekmē, ūdenslīmenis upēs sāks svārstīties ar tendenci paaugstināties vai paaugstināsies. 

LVĢMC atgādina: ievēro drošību uz ūdens, nepeldies viens, nepārvērtē savus spēkus, kā arī uzmani bērnus ūdenstilpņu tuvumā!