Kuras lietas mūsdienās kalpo gadu desmitiem? Skaidro iedzīvotāji
foto: Unsplash
Nokia telefons.
Sabiedrība
2024. gada 20. maijā, 20:12

Kuras lietas mūsdienās kalpo gadu desmitiem? Skaidro iedzīvotāji

Māris Puķītis

Jauns.lv

Vietnē "X" lielu ievērību izpelnījusies fotogrāfa un programmētāja Artūra Brīdaka uzruna: “Man patīk produkti un lietas, kuras kalpo desmitiem gadu un ir ļoti kvalitatīvas. Mūsdienās ražo daudz tādus produktus, kurus periodiski ir jāmaina. Vai tev pieder kaut kas tāds, kuru varēs lietot vēl ilgi, ilgi?” Izrādās, daudziem īpašumā ir gan sadzīves tehnika, kas labi kalpo jau pāris gadu desmitus, gan arī pat no vecvecākiem mantotas lietas.

Kuras lietas mūsdienās kalpo gadu desmitiem? Skaid...

“Šveices pulksteņi. Nu jau vīra pirmais pulkstenis nonācis vecākā dēla rīcībā. Vēl mums ir “Straumes” kafijas dzirnaviņas. Reti gan lietojam, bet darbojas,” norāda Kristīne Kazaka. Ar “Straumes” dzirnaviņām laba pieredze ir arī citiem. 

"Anitras Toomas Japānā ražotajām “Brother” adāmmašīnām ir 30 līdz 40 gadu, un meistars teicis, ka tās strādās vēl tikpat. “Tagad tādas ražo Čaina un no plastmasas,” piebilst Tooma.

Deathperado joprojām izmanto 40 gadu vecu dzīvsudraba termometru, bet Ineta Butāne vecmāmiņas mēbeles. Viņa spriež: “Man šķiet, ka šodien ražotājs speciāli ražo lietas, kas derīgas tikai garantijas laiku. Tad tās saplīst un jāpērk jaunas, jo to prasa patērētāju ekonomika. Ražotājam nav izdevīgas ilgi kalpojošas lietas.”

Ilonai gan ir cita pieredze: “Dīvainā kārtā man tas ir “Asus” portatīvais dators, kuru ikdienā lietoju jau 14 gadus.”

Daži arī demonstrē foto, piemēram, Elhanas ģimenei lieliski kalpo galda piederumi kopš 1876. gada. Andris Tihomirovs savām dakšiņam un karotēm paredz vismaz 120 gadus. “Vēl ir labi šaha komplekti. Iespējams, virs 300 gadiem izturēs. Krūzītes kalpos tik ilgi, kamēr nejauši nesaplēsīšu. Vienīgais, kas kalpo zem gada, ir džinsi.”

Guntars Stinka pārliecinājies, ka 2009. gada “Nokia 6303” vēl aizvien ir uzticams: “Ņemu līdzi ceļojumos kā 2. telefonu, kad savējā ielieku vietējo sim karti. Ļoti viegls un mazs, baterija nav mainīta, bet tur vismaz nedēļu. Pat nevaru iedomāties, cik gadus vēl šādi kalpos.”

Ir arī pieredze ar drēbēm. Ieva Sniedze: “Kašmira džemperis un kašmira kleita. Džemperim 8 gadi, kleitai visi 10. Bet tas nav “lielveikalu kašmirs”, kas sastāv no kašmira putekļiem un līmes.”

Viņai piebalso Elīna Badune: “O, jā! Man vēl joprojām ir labas un nēsājamas drēbes no vidusskolas laikiem tālajos 90. Ir šāda-tāda strādājoša 20 gadus sena tehnika. 100-gadīgi trauki.”

Adrians Vētra lepojas ar mantojumu: “Ir vienas metāla griežamās šķēres, ko gatavojis vecvectēvs priekš sevis, ieguļ rokā kā man taisītas, izskatās kā jaunas arī pēc daudzām desmitgadēm…” Andrim Krūmiņam jau vairākās paaudzēs kalpo ēvelgalds jeb kokapstrādes galds, bet Skaidrim Umatniekam lauznis no vectēva laikiem.

Māris Rīmenis raksta: “Izcila bufete no pirmās Latvijas brīvvalsts, sienas pulkstenis pēc diviem gadiem svinēs 100! Ir iztīrīts, saeļļots un iet perfekti, 1x nedēļā jāuzvelk.”

Kriste priecājas par savu auto: “Mans 2000. gada Volviks. Mīlu, goda vārds! Ik pa laikam dzirdu replikas par vecu auto, bet ideāls, bez rūsas, uzpasēts. Saprotu, jau ka vajadzētu ko jaunāku un ekonomiskāku, bet nespēju iedomāties pārdošanas brīdi.”

Kristīnei Kazakai ir rokas blenderis “Braun”, nopirkts, kad dēlam bija seši mēneši, lai gatavotu pirmo piebarojumu. “Šogad dēlam būs 20, blenderis darbojas tikpat jaudīgi, kā tikko pirkts. Pirms 18 gadiem pasūtījām un uzstādījām virtuves iekārtu. Tā vēl ir mūsu virtuvē.”

Andra Kaupe: “Viss, ko vien iespējams tādu atrast! Cik vien iespējams, cenšos izvairīties no jebkādiem plastmasas izstrādājumiem, patīk koka mēbeles, vienkārši un universāli manuāli darbarīki, klasisks apģērbs no kvalitatīviem, dabiskiem materiāliem...”

Maijai Krastiņai ir skapis, kuram ir tuvu 100 gadiem, un kalpošot vēl tikpat: “Domāju, ka visas manas mēbeles un liela daļa lietu ar mani būs vēl pēc 20–30 gadiem. Visu pērku lietotu un izturīgu.”

Krista Irbe: “Straumes” dzirnaviņas, “Bosch” veļasmašīna 15 g., “Miele” tējkanna nokalpoja 15 g. Vienus lētos “Mango” džinsus 10 gadus regulāri nēsāju. Un “Timberland” ziemas zābakiem 9 gadi, nevaru izmest. Arī patīk ilgi kalpojošas lietas.”

Ivo Savičs: “Pirmskara “Solingen” manikīra šķērītes, nagus griež labāk par visām jaunajām, daži 100 gadīgi “Planet Jr” riteņkapļi, kuri vēl tagad tiek lietoti, sens vikingu cirvītis, daži Fiskari, kuri kalpo jau padsmit gadus, pirmskara “Singer” šujmašīna, superīgs 70. gadu velo, 80. gadu minitraktors.”

Una Griškeviča: “Kolosāla koka karote, kurai ir vismaz simt gadu un kura savulaik piederēja manai vecmāmiņai. Ideāla ievārījumu, salātu u.c. maisīšanai.”

Pēterim tosteris kalpo 12. gadu: “Pilnīgi jūtos, ka man vajadzētu kaut kādu brīvprātīgo ziedojumu veikt elektrotehnikas ražotājiem...” Annas Karolīnas Ozolas “Electrolux” veļasmašīnai drīz būs 20 gadi un visu šo laiku iet bez jebkādām atraugām. “Tad vēl man ir viens rokas blenderis, ar kuru joprojām gandrīz katru dienu taisu smūtijus un kuram gadu ir vēl vairāk. Visu tagad nenosaukšu, bet ir vēl…”

Dace Dambe atklāj: “No 1995. gada “Radiotehnikas” S150 skandas, “Panasonic” pastiprinātājs un CD atskaņotājs. Ar roku griežamā gaļasmašīna, kolosālas nagu šķērītes no 20. gs. sākuma.”