0dienas
6stundas
23minūtes
45sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Pat ļoti griezās ausīs!", "Pīkstīga skaņa." Soctīklos komentē trauksmes sirēnu dzirdamību
foto: Shutterstock
Trauksmes sirēnas.
Sabiedrība

"Pat ļoti griezās ausīs!", "Pīkstīga skaņa." Soctīklos komentē trauksmes sirēnu dzirdamību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirmdien, 20. maijā, turpmākās astoņas minūtes laikā no plkst.10 rītā tika iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un darbību, kā arī fiksētu bojājumus vai traucējumus to darbībā vai skaņas signāla dzirdamībā. Soctīklu lietotāji dalās pieredzētajā.

"Pat ļoti griezās ausīs!", "Pīkstīga skaņa." Soctī...

Izrādās, ka daļa trauksmes sirēnas ir dzirdējusi ļoti labi, kamēr citi - tikpat kā tās nedzirdēja vai dzirdēja slikti. Daļa paudusi bažas, ka sirēnu sliktā dzirdamību viņiem rada bažas.

"Centrs. Logs vēdināšanas režīmā. Bija sirēnas? Neko nedzirdēju," norāda "X" lietotāja Jolanta Dreimane.

Arī turpat netālu esošajā Ziedoņdārza apkaimē dzirdamība bijusi ne pārāk laba. "Pie Ziedoņdārza,pat ar atvērtu logu,skaļāk dzirdu kaķa argumentus, kaimiņu sētā," raksta "X" lietotājs ar segvārdu "@acEy182".

Turpretī Edite no Grīziņkalna raksta, ka šajā apkaimē signāls bija dzirdams ļoti labi, lai gan logs arī bija vaļā.

"Es reāli dzirdēju, esot auto uz Dienvidu tilta," raksta Ance Jirgena.

Tikmēr Laura Andžāne raksta, ka Latgales priekšpilsētā, Katoļu ielas apkaimē trauksmes sisrēnas bija dzirdamas labi, vienubrīd pat ļoti griezās ausīs.

"Uz Miera ielas paklusi. Logi vaļā. Ja nezinātu, kas tas ir, īpaši uzmanību nepievērstu," situāciju klusajā centrā raksturo Edīte Ķirse.

Bija arī soctīklu lietotāji, kas trauksmes sirēnas nedzirdēja.

"Speciāli klausījos, neko nedzirdēju.. tas centrā, pie atvērta loga ...," raksta Sigita.

"Saņēmu paziņojumu, bet Tallinas ielas apkārtnē nemaz nedzirdēju," raksta Oskars Niks Mālnieks.

"Lietotne neizdarīja pilnīgi neko, ar to arī apsveicu, skaisti esat naudiņu nolaiduši," saka Guntis Zodiaks.

Citviet Latvijā bijis atšķirīgi, kamēr tādās vietās, kā Liepājā, Kuldīgā, Aizputē un vietām daļā Vidzemes, piemēram, Slacgrīvā sisrēnas varēja labi dzirdēt, tikmēr, piemēram, Tīnūžu pusē, kā pārliecinājās Jauns.lv, sirēnas bija slikti dzirdamas.

Kā vēstīts, pirmo reizi trauksmes sirēnu ieslēgšanas brīdī lietotnes "112 Latvija" lietotājiem tiks nosūtīts paziņojums, kas ļaus reālos apstākļos testēt lietotnes darbību. Tādējādi tas dos iespēju identificēt nepieciešamos lietotnes darbības uzlabojumus.

Daļa sabiedrības, tostarp Jauns.lv novēroja, ka paziņojumi nepienāca. Kāds soctīklu lietotājs gan novērojis, ka visiem ar ieinstalētu lietotni jāpārbauda, vai tajā ir atļauta paziņojumu nosūtīšana, lai saņemtu paziņojumu.

Jau ziņots, ka trauksmes sirēnu pārbaudes laikā trīs minūšu ilgumā skanēs viļņveida signāls, kas nozīmē, ka skaņas signāls skanēs piecas sekundes, tam sekos pārtraukums, un turpināsies atkārtots piecu sekunžu skaņas signāls un pārtraukums. Iedzīvotāji tika aicināti neuztraukties un nekādi nerīkoties, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude.

VUGD iepriekš atgādināja, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, ir jāieslēdz televizors un radioaparāts vai citas ierīces, piemēram, mobilo telefonu radiouztvērēji, informācijas saņemšanai par to ieslēgšanas iemeslu un nepieciešamo rīcību.

Gadījumos, kad nepieciešams pēc iespējas ātrāk izplatīt brīdinājumu iedzīvotājiem par dabas vai tehnogēnām katastrofām un to iespējamiem draudiem, var tikt iedarbinātas trauksmes sirēnas. Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nedzirdat, nesatraucieties, jo ārkārtas situācijās tiks izmantoti arī citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana caur operatīvo dienestu un to sadarbības partneru skaļruņiem.

VUGD reizi pusgadā veic trauksmes sirēnu pārbaudi, kas nepieciešama, lai pārliecinātos par agrīnās brīdināšanas sistēmas tehnisko gatavību - trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, iespējamiem bojājumiem vai traucējumiem sirēnu darbībā, kā arī noslēgto līgumu darbības izpildi starp VUGD un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kas apdraudējuma gadījumā informēs sabiedrību.