foto: Shutterstock
Mērīs un svērs Piebalgas iedzīvotājus
Little child is playing superhero. Kid is measuring the growth on the background of wall. Girl power concept.
Novadu ziņas
2024. gada 17. maijs, 13:33

Mērīs un svērs Piebalgas iedzīvotājus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šovasar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesori un studenti plāno veikt pirms gandrīz 90 gadiem veikta pētījuma turpinājumu, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas. Senajā pētījumā Latvijas zinātnieki mērīja, svēra un aptaujāja Piebalgas iedzīvotājus.

RSU komanda, kuru vada profesors Jānis Vētra, dosies uz Vecpiebalgu un Jaunpiebalgu, lai veiktu vietējo iedzīvotāju un arī citu interesentu, kas ieradīsies pētījuma norises vietā, svēršanu, mērīšanu un ģenētiskā materiāla ņemšanu. Pētījumā plānots iesaistīt ap 500 piebaldzēnu, un tas vismaz daļēji ļaus salīdzināt arī senos datus ar mūsdienu rezultātiem. Pētījumā paredzēts izmantot jaunākos tehnoloģiskos risinājumus, piemēram, 3D skeneri, kas nodrošinās augstu datu precizitāti.

Profesors Jānis Vētra uzsver, ka pētījums sniegs iespēju salīdzināt dažādus antropoloģiskos rādītājus, piemēram, auguma garumu, kas ir būtisks sociālekonomisko apstākļu rādītājs. Šī vasaras pētījuma mērķis ir ne tikai iegūt jaunu informāciju, bet arī analizēt, kā laikmeta un dzīves apstākļu izmaiņas ietekmējušas cilvēku veselību un attīstību.

Plānots, ka jūlijā zinātnieki viesosies Vecpiebalgā, bet augusta sākumā - Jaunpiebalgā. Pētījuma gaitā iecerēts iesaistīt arī vēsturiskā pētījuma dalībnieces – ir atrastas jau četras kundzes, kuras tika mērītas tālajā 1937.gadā, taču vēl jāsaņem viņu piekrišana dalībai pētījumā.

Šobrīd plānotie pētījuma norises laiki un vietas:

No 22.jūlija līdz 28.jūlijam Vecpiebalgas vidusskolā.
No 5.augusta līdz 11.augustam Jaunpiebalgas kultūras namā.

  • Pirmdien – plkst.14.00-18.00
  • Otrdien – plkst.8.00-17.00 (laboratorija un ārsti pieņem no rīta)
  • Trešdien – plkst.10.00-19.00
  • Ceturtdien – plkst.10.30-18.30
  • Piektdien – plkst.10.30-18.30
  • Sestdien – plkst.10.30-19.00
  • Svētdien – plkst.10.30-15.00