Viedokļi
2024. gada 22. maijs, 06:11

"Ukraina varēs Krievijai sāpīgi kost": politologs Andis Kudors par ASV palīdzību Ukrainai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Politologs Andis Kudors cer, ka jau tuvākajos mēnešos mēs redzēsim izmaiņas Ukrainas-Krievijas kara frontes līnijā par labu ukraiņiem, un to, protams, sekmēs ASV apstiprinātā 61 miljardu vērtā palīdzība Ukrainai. Ja vēl pozitīvi atrisināsies jautājums par tālās darbības rādiusa raķešu piešķiršanu Ukrainai, tad ukraiņi varēs “sāpīgi kost” Krievijai, izdarot triecienus jau dziļāk Krievijas iekšienē, teic politologs.

ASV pēc ilgas stīvēšanās nesen beidzot apstiprinājusi palīdzības programmu Ukrainai 61 miljarda dolāru apmērā. Krievija pauzi ar palīdzības paketes apstiprināšanu izmantoja, lai pastiprināti apšaudītu Ukrainas pilsētas un mēģinātu pārraut Ukrainas aizsardzības līniju, jo ukraiņu karavīriem vienkārši sāka aptrūkties munīcija, lai atvairītu uzbrukumus. Jau likās, ka svaru kausi sāk sliekties par labu Krievijai, taču tagad beidzot Ukraina sāks saņemt tik ļoti ilgi gaidīto bruņojumu. Līdz ar to Lielais jautājums: “Vai ASV palīdzības programma spēs būtiski ietekmēt Ukrainas kara gaitu?”  To Jauns.lv uzdeva politologam Andim Kudoram.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andis Kudors vērtē ukraiņu spēku izredzes uzvarēt karā pēc ASV palīdzības piešķiršanas.

ASV palīdzības programma pirmām kārtām ukraiņiem palīdzēs ar bruņojumu. Bet, otrām kārtām, amerikāņu palīdzībai ir vēl cita dimensija. “Katra darbība ārpolitikā ir stratēģiskās komunikācijas vēstījums – ar darbību mēs vēstām vēl vairāk nekā ar vārdiem. ASV piešķirtais 61 miljards aizpildīs “caurumus” bruņojumā, kas nu būs nopietnāks; varēs sargāt gaisu, jo pašreiz pretgaisa aizsardzība ukraiņiem ir vājā vieta un Krievija dominē gaisā.

Bet arī psiholoģiski ukraiņi nu iegūst pilnīgi citu cīņas sparu, jo tagad ir skaidrs vēstījums no Rietumiem, šajā gadījumā no ASV, ka mēs neatstājam Ukrainu (vienu). Tātad, Krievijai nebūs vienkārši. Bruņojums Ukrainai būs, un turklāt vēl sarunas par tālās darbības raķetēm... ja tās būs, tad Ukraina vareš Krievijai sāpīgi kost, izdarot triecienu pa objektiem jau dziļāk Krievijā.

Okupētā Krimas pussala no Krievijas perspektīvas ir apdraudēta, tilts ir apdraudēts! Un šajā karā svarīgi, lai Krievijas puse justos nedroši, lai viņiem nepiederētu stratēģiskā iniciatīva,” saka Andis Kudors.

Viņš cer, ka jau šovasar varēsim redzēt izmaiņas frontes līnijā par labu Ukrainai: “Pagaidām vēl viss ir ceļā. Pašlaik Krievija tikai taktiski šo to ir vinnējusi Harkivas virzienā, bet labi, ka ne stratēģiski.”

Kolīzijas ASV Kongresā starp prezidentu Džo Baidenu un viņa oponentu Donaldu Trampu, kad  Donalds Tramps beigu galos demonstrēja to, ka viņš it kā atrisinājis Ukrainas jautājumu, jo Džo Baidens to nav spējis, Andis Kudors vērtē kā sekundāras: “Manis pēc, kaut vai tādas kombinācijas, galvenais – ka tik Ukraina saņem palīdzību!”

Kā Andis Kudors vērtē ukraiņu spēku izredzes uzvarēt karā pēc ASV palīdzības piešķiršanas, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.