Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Mūžībā devusies tautā iemīļotā aktrise Baiba Indriksone
foto: Mārtiņš Ziders
Baiba Indriksone (1932 - 2024).
Sabiedrība

Mūžībā devusies tautā iemīļotā aktrise Baiba Indriksone

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Mūžībā devusies Nacionālā teātra aktrise Baiba Indriksone, kura teātrī ienāca 1952. gadā.

Mūžībā devusies tautā iemīļotā aktrise Baiba Indri...

Baiba Indriksone (22.02.1932 – 14.05.2024) teātrī ienāca 1952. gadā kā lirisku meiteņu tēlotāja un nostrādāja tajā visu mūžu, spēlējot mazākas un lielākas lomas 70 gadu garumā un lepojoties ar to, ka uz Nacionālā teātra skatuves kļuvusi par senāko aktrisi.

Teātra tīmekļvietnē rakstīts, ka Indriksone mācījusies Zālīša 1.pamatskolā, vēlāk Rīgas 3.vidusskolā. Kopš Konservatorijas Teātra fakultātes beigšanas 1952.gadā Indriksone visu mūžu nostrādājusi Nacionālajā teātrī.

Aktrises radošā biogrāfija sākusies ar Ābelītes lomu 1949.gada filmā "Rainis". Indriksone bijusi precējusies ar kinorežisoru Aleksandru Leimani. Dēls Aivars Leimanis ir Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs, savukārt mazmeita Elza Leimane - Latvijas Nacionālās operas un baleta vadošā soliste.

Indriksone 2007.gadā apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, savukārt 2011.gadā viņa saņēma Alfreda Amtmaņa-Briedīša prēmiju par ieguldīto darbu skatuves mākslā.

Jaunībā Indriksone bija lirisku meiteņu lomu tēlotāja, no kurām nozīmīgākās ir Aņa "Ķiršu dārzā", Dina "Jāzepā un viņa brāļos", Zelmiņa "Indrānos". Asākas rakstura šķautnes parādījies tādās lomās kā Felicita "Balto torņu ēnā", Marikita "Sieviete - debess un elle".

Pusmūžā Indriksone pārgāja uz raksturlomām, piemēram, Pamela "Augstākais bauslis", Betīna "Skrandaiņi un augstmaņi". Spilgta bijusi viņas debija Jaunajā Rīgas teātrī - Minnijas lomā Aira Levina "Rozmarijas bērns" iestudējumā 1997.gadā.