foto: Turaidas muzejrezervāts
Aicina nodoties mīlestībai, godinot Turaidas Rozi
Turaidas muzejrezervāts un pils.
Novadu ziņas
2024. gada 5. maijs, 07:56

Aicina nodoties mīlestībai, godinot Turaidas Rozi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Piektdien 10. maija pievakarē Turaidas muzejrezervātā senajā Baznīckalnā godinās romantiskāko Latvijas mīlas stāsta varoni Maiju Greifu - Turaidas Rozi.

Stāsts par Turaidas roze ir leģenda par godu un pazemojumu, dzīvību un nāvi, kas iemāca, ka ikviens spēj pacelties līdz varonībai un uzskatīts kā svarīgākais mūsu garīgais un tikumiskais mantojums.

Skaistais vakars muzejrezervātā sāksies pulksten 18:00. Mīlestības atmosfēru gaisā ievibrēs Madaras Gruntmanes dzeja no dzejoļu krājuma “Aizmīlestība”. 

Madara Gruntmane ir latviešu dzejniece, dzimusi Liepājā.Tā ir izdevusi trīs dzejoļu krājumus:  2015. gadā Narkozes" (angļu tulkojums iznācis 2018. gadā, 2015. gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas lasītāju simpātijas balvu), "Dzērājmeitiņa" publicēts 2018. gadā un šogad jūnijā tiks izdots Londonā un 2022. gadā izdeva "Aizmīlestība".

Dzejniece par “Aizmīlestība” izsakās šādi “ Āizmīlestība” ir tas, kas paliek pāri no mīlestības radītās enerģijas, kad mēs vairs neesam, – tā ir daudz spēcīgāka par to, ar ko ikdienā saprotam vārdu “mīlestība”.”

Pēc dzejnieces vakara viesus iepriecinās Imanta Kalniņa dziesmas, ko izpildīs mūziķi Aleksandra Špicberga un Vladimirs Kudrins, kas kopā muzicē jau kopš 2015. gada.

Aleksandra Špicbergai patīk akadēmiskā, baznīcas un tautas mūzika. Viņa aktīvi koncertē, sadarbojoties ar dažādu žanru izpildītājmāksliniekiem, un izdevusi trīs solo albumus. Savukārt Vladimirs Kudrins regulāri piedalās ģitāristu konkursos Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Līdzās aktīvai koncertdarbībai, Vladimiram ir 12 gadu pedagoģiskā pieredze.