foto: Valsts policija
Pirms gada sievieti noslepkavojušais Leons Rusiņš pagaidām nav atrasts, iespējams, viņš ir miris
Slepkava Leons Rusiņš.
112
2024. gada 16. aprīlis, 10:38

Pirms gada sievieti noslepkavojušais Leons Rusiņš pagaidām nav atrasts, iespējams, viņš ir miris

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Otrdien, 16. aprīlī, apritēs tieši gads, kopš Leons Rūsiņš Jēkabpilī ar cirvi nogalināja savu bijušo sievu un divu bērnu māti Ivetu. Slepkavība notikusi Ivetas mātes un abu viņas mazgadīgo dēlu acu priekšā. Pēc 365 dienām Rusiņu tā arī neatrada. Viņš izsludināts arī starptautiskajā meklēšanā.

Policija pieļauj, ka vīrietis izdarījis pašnāvību. Tāpēc aizvadītajās brīvdienās policija un brīvprātīgie Rusiņa līķi meklējuši mežā un Aiviekstes upē, stāsta LTV ziņu dienests.

Pašlaik Rusiņš tiek meklēts starptautiskā līmenī, vēsta portāls "Rus.lsm.lv".

"Tas, ka slepkava nav notverts, rada cilvēkos šaubas, trauksmi, neziņu, ka slepkava klīst kaut kur tuvumā. Bet man ir prieks, ka vismaz valstī, ja skatāmies uz aizvadīto gadu, izpratne par vardarbību un tamlīdzīgiem noziegumiem mainās. Neteikšu, kas jau ir mainījies, bet mainās - lēni un mokoši. Cena par to ir samaksāta ļoti liela," saka Ivetas advokāte un viņas dēla juridiskā pārstāve Anna Nore.

Valsts policijā apgalvo, ka Rusiņa meklēšanā iesaistīti labākie izmeklētāji. Viena no viņu versijām ir pašnāvība.

Tieši šajā sestdienā notika vērienīgi meklēšanas darbi, kuros piedalījās koledžas audzēkņi, "Bezvests.lv" speciālisti. Rusiņa mirstīgās atliekas meklē gan mežā, gan upē (Tā kā Ļaudonas vietiņa, kur vīrietis pēc slepkavības pametis automašīnu, atrodas pie Aiviekstes upes).

"Ir pamats uzskatīt, ka viņš vairs nav dzīvs. Esam atsākuši plašus meklēšanas darbus," informē Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Ivetas advokāts šobrīd juridiski pārstāv viņas bērnu. Viņa šaubās, vai Rusiņš pastrādājis suicīdu.

"Ja viņš ir dzīvs, es ceru, ka kādā brīdī viņš pieļaus kļūdu," sacīja Anna Nora.

Kā iepriekš rakstīts, Tieslietu padomes darba grupa, kuras dalībnieki pēc sievietes skaļas slepkavības Jēkabpilī vērtēja tiesu darba organizāciju lietās, kas saistītas ar vardarbību ģimenē, dzīvības vai veselības apdraudējumu, secinājusi, ka Latvijas valsts nepilda kā nākas savas funkcijas ģimenes vardarbības izskaušanai.

Jauns.lv iepriekš vēstīja, ka 2023. gada 16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983. gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību.