Viedokļi
2024. gada 17. aprīlis, 07:09

Aigars Rostovskis par Stūra mājas pārdošanu: "Papildus mārketinga iespēja"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis savos uzskatos ir diezgan liberāls un teic, ka Stūra māju varētu pārdot, lai tās uzturēšana negultos tikai uz nodokļu pleciem. Un jaunajiem tās īpašnieks bijušās VDK ēkas vēsture varētu būt ne tikai kā apgrūtinājums, bet arī kā mārketinga instruments, piemēram, lai piesaistītu viesus šai namā ierīkotajā viesnīcā.

Valsts ir izlikusi pārdošanā tai piederošo Stūra māju – ēku, kurā padomju okupācijas laikā mājoja VDK (Valsts drošības komiteja) jeb čeka, bet vēlāk tajā atradās Latvijas Valsts policijas struktūrvienības. Daudzi uzskata, ka šo īpašumu nedrīkst pārdot, jo nams ir spēlējis būtisku lomu mūsu vēsturē un tur vajadzētu iekārtot muzeju. Muzejs bijušajā VDK ēkā ir plānots arī pārdošanas gadījumā, bet tikai līdz 2050. gadam. Bet nekustamā īpašuma eksperti uzskata, ka māju neviens nepirks, jo tās remontā būs nepieciešams ieguldīt lielus līdzekļus, turklāt apgrūtinājums būs ēkas pirmajos stāvos saglabājamais muzejs. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko iesākt ar Stūra māju?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Ja Stūra māja ar visu “muzejisko elementu” piederētu Aigaram Rostovskm, viņš vispirms mēģinātu saprast tās tirgus vērtību, lai secinātu, kā ar to rīkoties.

Ja Stūra māja ar visu “muzejisko elementu” piederētu Aigaram Rostovskm, viņš vispirms mēģinātu saprast tās tirgus vērtību, lai secinātu, kā ar to rīkoties:

“Tai mājai ir it kā divas daļas. Pirmā vēsturiskā, muzejiskā daļa. Otrā – nekas muzejisks, ko var laist tirgū,” saka Aigars Rostovskis. Tādēļ pirms nama nodošanas izsolē jāiztaujā nekustamā īpašuma ekspertus, lai izprastu ēkas potenciālo cenu un apgrūtinājuma – muzeja atrašanos tajā ietekmi uz šo cenu. Bet šī “muzejiskā daļa” var būt ne tikai apgrūtinājums, bet arī mārketinga instruments, lai, piemēram, piesaistītu tūristus šai ēkā ierīkotajā viesnīcā, jābūt radošai pieejai:

“Piemēram, tu reklamē: re, kur, mums ir viesnīca, kuras pirmajā stāvā ir tāds un tāds muzejs ar tādu novirzi. Kādam tas var patikt vai nepatikt, bet mums taču ir tas pats Liepājas Karostas cietums. Arī pasaulē ir vietas, kur vēsturiskais elements ēkai ir papildus mārketinga iespēja. Un cilvēks tad var teikt: “Es pa nakti apmetos viesnīcā, kur agrāk bija Stūra māja, kur bija nežēlīgā Padomju Savienības vēsture”.”

Stūra mājas baisais drēgnums un pamestība: ielūkojamies kādreizējās VDK ēkas šodienā

Jau vairāk nekā 15 gadus, kopš no Stūra mājas jeb Tetera nama Brīvības ielā 61 izvācās Valsts policija, tās lielākā ...

gallery icon

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents savos uzskatos ir pietiekami liberāls un pieļauj, ka “vēsturiskos elementus” jāļauj saglabāt šādā veidā, piesaistot privātu finansējumu, ļaujot darboties tirgus elementiem, nevis šo namu uzturēt tikai par valsts, respektīvi – nodokļu maksātāju naudu.

Ko par Stūra mājas pārdošanas ieceri saka Aigars Rostovskis, vērojiet Jauns.lv video.

Iespējams, pēdējo reizi ieskatāmies Stūra mājas drūmajās cellēs

Latvijas Okupācijas muzejs piektdien, 13. janvārī, plkst.13.00 muzeja izstādē Stūra mājā Brīvības ielā 61 Rīgā rīkoja preses konferenci, kurā informēja ...

gallery icon

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.