foto: Ekrānuzņēmums
Valerijam Lazarevam, kurš piekāva jaunieti ar Ukrainas karogu, piemērots reāls cietumsods
Valerijs Lazarevs un Anastasija Cvirko.
112
2024. gada 9. aprīlis, 17:59

Valerijam Lazarevam, kurš piekāva jaunieti ar Ukrainas karogu, piemērots reāls cietumsods

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valerijam Lazarevam, kurš 2022.gada 20. maijā uzbruka 2003. gadā dzimušam jaunietim ar Ukrainas karogu, piemērots divu gadu ilgs cietumsods.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 20.maijā no Brīvības pieminekļa līdz Uzvaras parkam Pārdaugavā notika gājiens "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma". Pēc gājiena netālu no pasākuma vietas, Eduarda Smiļģa ielā, automašīnas "BMW" vadītājs izkāpa no sava transportlīdzekļa un nodarīja miesas bojājumus 2003.gadā dzimušam jaunietim, kuram ap pleciem bija aplikts Ukrainas karogs.

Pēc notikušā "BMW" aizbrauca no notikuma vietas, bet tika noskaidrots, ka uzbrucējs ir 1984.gadā dzimušais Lazarevs, kurš jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā. Lai padarītu situāciju ļaunāku, atklājās, ka Lazareva sieva, bijušās policiste Anastasija Cvirko, par vīra nodarījumiem likumsargiem sniegusi nepatiesu informāciju, un nav atklājusi tiem vīra atrašanās vietu.

Tiesa piemēro reālu cietumsodu

2024. gada 9. aprīlī Kurzemes apgabaltiesa atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par nosacītas notiesāšanas piemērošanu apsūdzētajam Valerijam Lazarevam, kurš uzbruka jaunietim, kas ap pleciem bija aplicis Ukrainas karogu, bet pēc noziedzīgās darbības veikšanas no notikuma vietas aizbēga. Līdz ar to Lazarevam būs jāizcieš divu gadu cietumsods ieslodzījuma vietā. 

foto: Ekrānuzņēmums
Valerijs Lazarevs un Anastasija Cvirko.

Pirmās instances tiesa 2023. gada 15. jūnijā Valerijam Lazarevam piesprieda divu gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Cietušais pirmās instances tiesas spriedumu pārsūdzēja. 

Sods piemērots arī Anastasijai Cvirko

Savukārt 2023. gada 10. oktobrī Rīgas rajona tiesa Jūrmalā atzina par vainīgu bijušo policisti Anastasiju Cvirko un sodīja ar 15 minimālajām mēnešalgām (9300 eiro) par to, ka apsūdzētā, būdama Valsts policijas amatpersona, neziņoja par sava dzīvesbiedra Valerija Lazareva uzbrukumu jaunietim.

Cvirko amata pienākumos ietilpa atklāt un izmeklēt noziedzīgus nodarījumus, taču viņa tos ignorēja, kā arī neatklāja policijai likumpārkāpumu izdarījušā vīrieša atrašanās vietu un apzināti sniedza nepatiesu informāciju likumsargiem, kuri bija ieradušies aizturēt uzbrucēju. Cvirko sodīta par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu. Viņa, kā valsts amatpersona, ar šo rīcību diskreditēja policiju kā valsts pārvaldes institūciju, grāva tās reputāciju un apdraudēja kriminālprocesa atklāšanu un izmeklēšanu.

Rīgas rajona tiesas tiesnese Ingrīda Bite konstatēja, ka apsūdzētās Anastasijas Cvirko rīcības dēļ tika ietekmēts Valsts policijas darbs, kurai ir jāatklāj un jānovērš noziedzīgs nodarījums. Turklāt apsūdzētās rīcības dēļ tika traucēta un apdraudēta cita kriminālprocesa izmeklēšana, atklāšana un novešana līdz taisnīgam krimināltiesisko attiecību noregulējumam, tajā skaitā tika nodarīts cietušajam tiesību aizskārums. Vienlaikus ar galīgo nolēmumu, tiesa pieņēma arī blakus lēmumu pret Valeriju Lazarevu par apzināti nepatiesu liecību sniegšanu.