<
112
2024. gada 9. aprīlis, 11:20

Atrasts mežā, zīmīgā vietā. Noslēpumainos apstākļos miris daudzbērnu tēvs Jānis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Janvāra vidū 49 gadus vecais Jānis Tipuks pameta savas mājas Skultes rajonā. Daudzbērnu tēvs mīklainos apstākļos pazuda, nebrīdinot sievu un bērnus, un viņa atrašanās vieta divus mēnešus palika nezināma. Pirms pāris dienām tika atrasts viņa līķis padsmit kilometrus no dzīvesvietas bez vardarbīgas nāves pazīmēm.

Jāni atrada mirušu marta beigās. Policija ir uzsākusi kriminālprocesu un nozīmējusi ekspertīzes, bet sākotnējie pierādījumi liecina par pašnāvību.

Ivita vīru raksturoja kā atsaucīgu un sirsnīgu cilvēku, tomēr viņš bieži bijis skops savu emociju un domu paušanā. Pāris kopā ir jau 12 gadus, no kuriem astoņi ir laulībā. Ģimenē aug vairāki bērni. Vīrietis pazuda janvārī no rīta, atstājot ģimeni, māju, telefonu un pat drēbes. Uz gultas palika tikai zīmīte. "Es atnācu mājās un ieraudzīju, ka viņš atstājis kaut ko līdzīgu atvadu zīmītei - "Instrukciju par manām iespējamām bērēm". Es vienmēr jutu, ka viņš kaut ko slēpj. Viņš bija ļoti noslēpumains cilvēks, ar viņu bija grūti kontaktēties. Pēc tam sapratu, ka kaut kas nav labi," sacīja Ivita.

Zīmītē Jānis izteicās skopi un nepaskaidroja savas negaidītās prombūtnes iemeslu un ilgumu. Vēstules kopējais noskaņojums ir drūms un pauda Jāņa vēlējumus viņa nāves gadījumam. "Instrukcija par manu iespējamo bēru ceremoniju. Manu ķermeni kremēt. Bēru ceremoniju vadīt bez vadītāja. Bērēs iekļaut dziesmu "Dzērves"," bija teikts vēstulē.

Vīrietis atņēma sev dzīvību ļoti mokošā veidā. Blakus ķermenim tika atrasts aptuveni 20 centimetrus garš duncis un gūtie ievainojumi liecināja, ka vīrietis ir nodūries. Izvēlētā vieta Mārupes novada mežos bijusi zīmīga, stāsta sieva. 

"Tur, kur notika Ziemassvētku kaujas, 1916. gads, 1917. gads, kad Pirmā pasaules kara laikā notika Ziemassvētku kaujas," saka Jāņa sieva Ivita.

Uzzinot šausminošo vēsti par vīra bojāeju, Ivita beidzot varēja atšifrēt Jāņa izvēlētā skaņdarba nozīmi: "Tagad, protams, es saprotu to dziesmu, ko viņš bija nodevis – "Dzērves". Tur bija runa par bojāgājušajiem. Vairāk gan bija runa par Otro pasaules karu, bet dziesmas vārdi bija:
"Kritušie karavīri, kuri nav nonākuši mājās, viņu dvēseles pārvēršas par dzērvēm, un vai es varu jums pievienoties?” Jo es vairāk klausos to dziesmu, jo es saprotu, kāpēc viņš to vietu izvēlējās apzināti."

Jāņa sieva Ivita izteic pateicību visiem, kas piedalījās Jāņa meklēšanā.