foto: Evija Trifanova/LETA
"Ja tā izskatās valsts galvaspilsēta, tas nevar neizraisīt jautājumus!" Kas notiek ar Bastejkalnu?
Bastejkalns šajā pavasarī.
Sabiedrība
2024. gada 7. aprīlis, 11:46

"Ja tā izskatās valsts galvaspilsēta, tas nevar neizraisīt jautājumus!" Kas notiek ar Bastejkalnu?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Bastejkalna cienījamais vecums – un tam ir 160 gadu – paņem savu. Kāpjot augšā pa celiņu, uzmanīgi jāskatās, lai netīšām kāja neiekļūtu bedrē vai spraugā starp betona plāksnēm. Kā tad paliek ar solīto rekonstrukciju?

Pērn toreizējā Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītāja Selīna Vancāne no "Progresīvajiem" solīja, ka pašvaldība Bastejkalnu sāks remontēt 2024. gadā. "Mēs ik pa laikam uzliekam ielāpus, bet varbūt ir vērts padomāt, kā attīstīt Bastejkalnu. Mēs esam gatavi nākamgad iesniegt konceptuālu projektu un sākt tā īstenošanu," viņa toreiz sacīja.

Šogad domē saka pavisam ko citu: gadu senus solījumus komentē skopi, runas par Bastejkalna attīstību nevedas, uz žurnālistu uzstājīgajiem jautājumiem ierēdņi atbildes nesniedz, ziņo Latvijas Radio 4 raidījums "Doma laukums".

Aizvadītā gada rudenī, sekojot Satiksmes departamenta skandālam un mēra Mārtiņa Staķa demisijai, nomainījās domnieku vara un komiteju vadība. Līdz ar jauno vadību nākušas arī jaunas prioritātes darbā. Rezultātā Bastejkalna atjaunošanas jautājums ir pavirzījies otrajā plānā, skaidro pašvaldības komunikāciju nodaļas pārstāve Tatjana Smirnova. "Šis noteikti ir viens no svarīgākajiem parkiem pilsētas centrā. Tas ir jāatjaunina. Lēmums par attīstības koncepcijas izstrādi ir tuvāko gadu jautājums."

Pašreizējais Mājokļu un vides komitejas vadītājs Viesturs Zeps uz Latvijas Radio zvanu neatbildēja, taču īsziņā rakstīja, ka situācija jāskaidro viņa priekšgājējai. Selīna Vancāne neslēpj: viņa ir vīlusies, jo vairāk paiet laiks, jo straujāk pieaug projekta izmaksas: "Ideja bija ātrāk izprast būtību, kā mēs varam attīstīt šo parku pašā Rīgas centrā. Tad izmaksas varētu būt daudz mazākas. Kur tad gada laikā šis plāns varēja pazust? Man nav skaidras atbildes. Iespējams, tas ir palicis izpildvaras līmenī."

Vancāne uzskata, ka projektu varētu finansēt no Vides aizsardzības fonda. No šiem līdzekļiem pašvaldībai šogad pieejami vairāk nekā miljons eiro. Vancāne solīja aktualizēt jautājumu par Bastejkalna remontu atbildīgajās komitejās.

Pagaidām gan ierēdņi atbildību par galvaspilsētas centrālo apskates objektu pārliek cits uz citu, bet rīdziniekiem atliek vien noskatīties, kā kalniņš turpina sabrukt. "Protams, situācija nav laba, ņemot vērā, ka tā ir ekskluzīva vieta - Vecrīga. Te ir daudz tūristu. Un, ja tā izskatās valsts galvaspilsēta, tas nevar neizraisīt jautājumus. It īpaši, ja ir bijuši solījumi, ka tas tiks sakārtots."

Šogad šīs vietas nedrošība ir redzama, tāpēc atsevišķus iecirkņus vietējās varas iestādes tomēr saremontēs.