foto: Ieva Čīka/LETA
Modernajai mākslai būs sava māja: "Laikmetīgās mākslas centra īpašumā nodota ēka Hanzas ielā 22"
Biedrība ir atbildīga par nekustamā īpašuma atjaunošanu.
Runā Rīga
2024. gada 28. marts, 15:45

Modernajai mākslai būs sava māja: "Laikmetīgās mākslas centra īpašumā nodota ēka Hanzas ielā 22"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai nodrošinātu pastāvīgu telpu laikmetīgās mākslas izstādēm, notikumiem, izglītības programmām un mākslas jaunradei Rīgā, sabiedriskā labuma organizācijai biedrībai “Kim?” ir nodots valsts nekustamais īpašums Hanzas ielā 22.

Trešdien, 27.martā, Saeimā pieņemtais "Nekustamā īpašuma Rīgā, Hanzas ielā 22 nodošanas un izmantošanas likums" paredz, ka nekustamais īpašums tiks atjaunots un atvērts plašākai sabiedrībai piecu gadu laikā.

Kopš tā dibināšanas, “Kim?” telpas īrējis no privātīpašniekiem. No 2009. līdz 2016.gadam Laikmetīgās mākslas centrs atradās Spīķeros, taču pēc īpašuma pārdošanas telpas nācās atstāt. 

2016.gadā “Kim?” kļuva par pirmo Sporta kvartāla iemītnieku, pārliecinot tā toreizējos īpašniekus atvērt teritoriju plašākai publikai.

Tuvojoties savas pastāvēšanas 15.gadadienai un pārdomājot nākotnes darbības formātus, "Kim?" jaunajās telpās plāno paplašināt savu darbību un izstāžu un izglītības programmu, papildinot to ar mākslinieku rezidencēm un darbnīcām.

Biedrība ir atbildīga par nekustamā īpašuma atjaunošanu. Ja tā nenodrošina īpašuma publisku pieejamību un izmantošanu laikmetīgās mākslas jaunrades un izglītības mērķiem, tostarp izstāžu un radošu pasākumu rīkošanai, īpašums bez atlīdzības ir nododams atpakaļ valstij.

Ēkā Hanzas ielā 22 no 1948. līdz 2015.gadam atradās Rīgas pārtikas rūpniecības tehnikums un Rīgas Uzņēmējdarbības koledža. Kopš 2015.gada ēka ir tukša un netiek izmantota.

Pirmo publisko pirmizrādi ēka piedzīvos 2024. gada vasarā, kad “Kim?” ar laikmetīgās mākslas festivālu" Jauna adrese: ĒDENE", atzīmēs savu 15.gadadienu.