Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. februārī. FOTO. VIDEO
Vecumniekos šajā nedēļas nogalē notiek starptautiskais Masku festivāls un vērienīgas Meteņdienas svinības.
Kultūra
2015. gada 13. februāris, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. februārī. FOTO. VIDEO

Kasjauns.lv

Sestdien, 14. februārī, Valentīndiena! Par godu visu mīlētāju dienai notiek mīlas balles, koncerti, šovi – gan romantiskā sveču gaismā, gan skaļi karnevāli. Kasjauns.lv piedāvā iejusties kādā no mīlas virpuļiem. Bet ne tikai sirsniņdiena tiek svinēta šajā nedēļas nogalē.

Vecumniekos notiek starptautiskais masku tradīciju festivāls, bet Liepājā svin lielos Stinšu svētkus. Arī vairāki izcili koncerti – Aija Andrejeva uzsāk savu desmit gadu skatuves jubilejas Vislatvijas koncerttūri „Soļi”, bet saksofonmūzikas festivāla „Saxophonia” ietvaros Spīķeru koncertzālē ar argentīniešu mūzikas programmu uzstāsies jauneklīgi atraktīvais „Xylem trio”. Daudz jaunumu arī Latvijas izstāžu zālēs.

1. Starptautiskais masku tradīciju festivāls Vecumniekos

No piektdienas, 13. februāra, līdz svētdienai, 15. februārim, Vecumniekos notiks 16. starptautiskais Masku tradīciju festivāls, kurā piedalīsies 20 masku grupas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas.

Plašā un daudzveidīgā festivāla programma piedāvās konferenci, meistarklases, izrādes, masku skati, masku gājienu, danču vakaru, individuālo masku skati un citas aktivitātes Vecumniekos, kā arī apkārtnes pagastu lauku sētās. Savukārt festivāla noslēgumā pie Vecumnieku Jaunā ezera estrādes ikviens būs aicināts uz Meteņa svinēšanu.

Lai maskošanās tradīciju saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās, Starptautiskie masku tradīciju festivāli notiek ik gadu februārī dažādās Latvijas vietās, šogad Vecumniekos. Festivāla programma:

* piektdien, 13. februārī: Vecumnieku Tautas namā pulksten 17.00 atklās Masku izstādi, bet pulksten 19.00 notiks koncerts „Maskas nāk!”;

* sestdien, 14. februārī: pulksten 9.00 Vecumnieku Mūzikas un mākslas skolā sāksies Masku konference; pulksten 11.00 – Vecumnieku Tautas namā - bērnu rīts, zīmējumu konkursa „Latvijas novadu masku gājieni” un masku gatavošanas meistardarbnīcas; pulksten 12.00 - Masku grupu gājieni Vecumnieku novada lauku sētās Bārbelē, Kurmenē, Misā, Skaistkalnē, Stelpē un Vallē; pulksten 17.00 - Masku saiets un grupu izrādīšanās Vecumnieku Tautas namā, bet pulksten 21.00 - Danču vakars un individuālo masku skate;

* svētdien, 15. februārī: pulksten 10.00 - Masku konferences noslēgums Vecumnieku Mūzikas un mākslas skolā; pulksten 12.00 - Masku gājiens no Vecumnieku Tautas nama līdz Vecumnieku Jaunā ezera estrādei, kur notiks festivāla noslēgums un Meteņdienas svinēšana

Sīkāk internetā: www.folklorasbiedriba.lv.

2. Aija Andrejeva svin desmit gadus uz skatuves, šosestdien - Cēsīs

Svinot mākslinieciskās darbības desmit gadu jubileju, Aija Andrejeva izdot jaunu dziesmu „Soļi”, kas ir veltījums saviem klausītājiem un draugiem. Par godu desmitgadei un dziesmai, šosestdien Cēsīs Aijas Andrejevas un viņas draugi iesāk Vislatvijas koncerttūri „Soļi”, kas noslēgsies ar lielkoncertu 24. aprīlī Rīgas koncertzālē „Palladium”, kad kopā ar mākslinieci uz skatuves būs redzami viņas draugi un kolēģi ar kuriem pēdējos desmit gados piedzīvots tik daudz: Alex, Harijs Zariņš, Kaža, Goran Gora, Normunds Pauniņš, Olga Rajecka, Lauris Reiniks, Amber, Kārlis Lācis, koris „Gaudeamus” un citi.

„Programma un singls „Soļi” tapa ieguldot visu sirdi, man ir liels prieks, ka varu sniegt tādu dāvanu saviem klausītājiem un draugiem, ņemot vērā, cik ļoti daudz es pati esmu saņēmusi no viņiem šo desmit gadu laikā. Es zināju, ka gribēju īpaši nosvinēt šo jubileju, un man nekas nelikās labāk, kā to darīt kopā ar saviem draugiem un atbalstītājiem, radot jaunu dziesmu, jaunu videoklipu un koncerttūri pa Latviju. Es varu tikai cerēt, ka vēl pēc desmit gadiem būšu ar esošajiem un daudziem jauniem draugiem un klausītājiem,” teic Aija Andrejeva.

Šosestdien, 14. februārī, pulksten 15.00 un 18.00 koncertprogramma „Soļi” izskanēs Vidzemes koncertzālē „Cēsis”. Biļešu cenas: 7 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.cesukoncertzale.lv.

Nākamie Aijas Andrejevas Vislatvijas tūres koncerti: 20. februārī – Ādažos, 25. februārī – Ogrē, 27. februārī – Rojā, 28. februārī – Madonā, 7. martā – Brocēnos, 8. martā – Dobelē, 14. martā Gulbenē, 20. martā – Jelgavā, 10. aprīlī – Smiltenē, 17. aprīlī – Liepājā un 24. aprīlī – Rīgā.

Aija Andrejeva: „Soļi”

3. Valentīndiena Liepājā

Īstu Valentīndienas muzikālā gaisotne šajā nedēļas nogalē, protams, valdīs Latvijas roka galvaspilsētā – Liepājā.

* Sestdien, 14. februārī, pulksten 19.00 Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē notiks Valentīndienas koncerts ar „Apvedceļu” un „Baltajiem lāčiem”. Abas grupas uzstāsies kopā un mūziķi būs sagatavojuši speciāli Valentīndienai veltītu koncertprogrammu „No sirds, sirdij”. Programmā būs iekļautas tādas dziesmas kā „Zemenes”, kura ir viena no Latvijas populārākajām un romantiskākajām dziesmām. Mēļo, ka no šīs dziesmas ienākumiem Jānis, kurš ir „Apvedceļa” solists, uzcēlis sev māju. Vai tā ir taisnība, to mēs, visticamāk, neuzzināsim, bet mēs zinām to, ka  šī dziesma bija tā, kas grupai „Apvedceļš” palīdzēja kļūt tik populārai.

Romantiskās šlāgermūzikas grupas priecēs arī ar tādām dziesmām kā „Pirmais vasaras zieds”, „Puika”, „Pienenes”, „Gauja” un, protams, ar abu grupu kopdziesmu „Mazais pasta balodītis”. Biļešu cena: 7 - 18 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

* Savukārt svētdien, 15. februārī, pulksten 18.00 arī Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē skanēs latviešu roka romantiskā klasika. Koncertā „Mīlas rokbalādes" grupa „Colt” ar draugiem izpildīs žanra vecmeistara Harija Zariņa (kādreizējais „Opus Pro”, tagad „Colt līderis”) lirisko repertuāru. Piedalīsies arī Aija Andrejeva, Alex, Antra Stafecka, Dināra Rudāne un Egons Kronbergs. Koncertā tiks prezentēts Harija Zariņa jaunais mīlas dziesmu izlases CD.

Vaicāts par koncerta koncepciju, Harijs Zariņš saka: „Kāda tur koncepcija – mūzika pati visu pasaka. Mīlas balādes ir mīlas balādes… Ideja nāca no jaukām sievietēm, kas teica – paklau, tev ir skaisti romantiskie gabali, bet vajadzētu tos apkopot vienviet, lai var tā īsti izbaudīt. Tagad tas ir izdarīts - diskā un arī koncertā. Dažas vecās dziesmas ir pārtaisītas. Piemēram, „Vienvirziena ceļu” Aisha iedziedāja duetā ar Ati Ieviņu. Tas jau sākumā bija iecerēts duets, bet toreiz nebija īsta partnera, tādēļ pirmajā versijā viņa bija viena pati.” Biļešu cena: 7- 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Pirms Liepājas - piektdien, 13. februārī, pulksten  19.00 Mīlas rokbalādes izskanēs koncertzālē „Rīga”

Sīkāk internetā; www.loc.lv.

Mīlas rokbalādes

4. Valentīndienas balles, koncerti un romantika visā Latvijā

Šogad Valentīndiena ir sestdien – 14. februārī - un tāpēc visu mīlētāju dienu šogad varam atzīmēt ar vērienu, un piedāvājums arī dažnedažāds. Protams, pāri visam jau ir mīlestība. Lūk, dažs jauks piedāvājums 14. februārim – Valentīndienai:

* Jaunpils pilī 14. februārī desmitos vakarā sāksies Mīlestības balle kopā ar grupu

„Sestā jūdze”. Pirms balles būs lieliska iespēja baudīt īpašus ēdienus romantiskās vakariņās sveču gaismā un senās mūzikas skaņās Jaunpils pils krogā. Bet pēc balles varēsiet romantisku nakti pavadīt pils viesnīcas numuriņos. Biļešu cena: 5 – 6 eiro. Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv.

* Rīgas koncertbārā „Laternu stundā” 14. februārī pulksten 21.00 Valentīndienas balli spēlēs grupa „Credo”. Vakara gaitā skanēs visas lieliskās grupas „Credo” dziesmas, kas liks pasmaidīt un priecāties ikvienam klausītājam. Tāpat labākās mīlas videodziesmas pirms un pēc koncerta atskaņos VJ-DJ. Biļešu cena: 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.laternustunda.lv.

* Toties Rīgas Latviešu biedrībā 14. februārī pulksten 19.30 mūzikas kluba „Kabare Burlesk” mākslinieki piedāvā apmeklēt oriģinālu šova programmu „Cabaret d`amour...”, kura tiek reklamēta vārdiem: „Krāšņi kostīmi, netradicionāli priekšnesumi, profesionāli starptautiski pazīstami mākslinieki, ar vairāku gadu pieredzi Francijas slavenajā kabarē klubā „Mulenrūža” un protams, slavenais franču „Kankāns”.” Biļešu cenas: 20 – 120 eiro („Biļešu paradzīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.rlb.lv.

* Ventspils teātra namā 14. februārī pulksten 19.00 Valentīndienas koncertu dāvās Latvijas romantiskākā popmūzikas grupa „Otra puse”. „Otras puses” līderis Normunds Pauniņš par koncertprogrammu „Tu esi kā zieds” stāsta, ka grupa jau labu laiku vēlējusies nodziedāt savas skaistākās dziesmas plašākai publikai. „Tas beidzot notiks - ieskandināsim pavasari ar īpaši mīlētājiem un romantiķiem domātu programmu, jo kas gan mēs šajā dzīvē būtu bez mīlestības. Gatavojamies ar lielu atbildību, jo vēlamies sniegt klausītājiem kvalitatīvu mūzikas baudījumu,” uzsver Normunds Pauniņš. Biļešu cena: 7 -11 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

* Savukārt Jelgavas Kultūras nams 14. februārī pulksten 18.00 visus aicina uz deju koncertu „Mēs mīlam dejā”. Kopā ar mūsu tautas deju ansambļiem „Dancis”, „Daiļrade”, „Gatve”, „Rotaļa”, „Teiksma” un „Lielupe” koncertā uzstāsies arī viesi no Igaunijas – deju ansamblis „Tuurit-Tuurit”. Biļešu cenas: 2 – 4 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.kultura.jelgava.lv.

„Otra Puse” un Antra Stafecka: „Uzzīmē mani”

5. Argentīnas melodijas un ritmi Spīķeru koncertzālē

Starptautiskā saksofonmūzikas festivāla „Saxophonia” ietvaros svētdien, 15. februārī, pulksten 18.00 Rīgā, Spīķeru koncertzālē, uzstāsies „Xylem trio”. Jauneklīgi atraktīvais „Xylem trio” ar brāļiem Oskaru un Raimondu Petrauskiem un Rihardu Zaļupi vienmēr gatavi publikai piedāvāt ko jaunu un nebijušu. Šoreiz ansambļa uzmanības lokā argentīniešu mūzika ar tai raksturīgajiem ritmiem, harmonijām un melodijām.

Kā tā - argentīniešu mūzika - radusies Andu cilšu rituālu tradīcijās, kā attīstījusies, ietekmējoties no Eiropas un Latīņamerikas mūzikas, kā izaugusi līdz Astora Pjacollas tango un kā tā saistīta ar britu populāro mūziķi Stingu – to brīvā koncerta formā atklās „Xylem trio”, kuri paši sev piedēvē crossover mūzikas stilistiku, kas sevī apvieno dažādu stilu un žanru sintēzi.

Argentīnieši mūziku izpildīs Oskars Petrauskis (saksofons), Raimonds Petrauskis (klavieres) un Rihards Zaļupe (sitaminstrumenti).

Biļešu cenas: 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.saxophonia.lv.

„Saxophonia”: brāļi Petrauski un Rihards Zaļupe Spīķeru koncertzālē

6. Stinšu svētki Liepājā

Lai arī šogad ziema zemledus makšķerniekus nelutina ar ledu uz ūdenskrātuvēm, Liepājas kanālā lielais stinšu jeb salaku ķeršanas laiks iet pilnā sparā, kaut arī brīžiem tikai no krasta. Lai godam atzīmētu vienu no Liepājas ziemas savdabībām, kas piesaista tūkstošiem interesentu, vēju pilsētā sestdien, 14. februārī, pirmo reizi notiks Stinšu svētki.

14. februārī ikviens liepājnieks un pilsētas viesis varēs baudīt dažādas jūras veltes, piedalīties konkursos un jautrās aktivitātēs, kā arī dienas noslēgumā baudīt koncertu grupas „Stendera ielas zēni” pavadībā.

Īpaši šim notikumam par godu pie bijušā veikala „Māja” teritorijas tiks ierīkota liela un apsildāma telts, kurā dažādus zivju ēdienus piedāvās viesnīcas „Europa City Amrita” šefpavārs Rolands Lukjanovs. Lai ēdienu dažādība spētu iepriecināt ikvienu pasākuma apmeklētāju, šefpavārs ir sagatavojis speciālu ēdienkarti. Pasākuma ietvaros tiks iedibināta jauna tradīcija – zivju burgera ātrēšanas sacensības. Tām par godu Rolands Lukjanovs ir radījis īpašu zivju burgeru.

Dienas gaitā būs iespēja arī slidot uz mākslīgā ledus veidotas slidotavas, būs arī slidu noma. Savukārt kā īpašs pārsteigums uz Liepāju no Ogres atbrauks suņi, kas vizinās pasākuma dalībniekus sniega kamanās. Paralēli aktīvajiem pasākumiem ģimenēm un bērniem norisināsies pirmās stinšu zemledus makšķerēšanas sacensības.

Dienas izskaņā ikviens aicināts apmeklēt svētku koncertu Liepājas grupas „Stendera ielas zēni” izpildījumā.

Sinšu svētki Liepājā 14. februārī norisināsies no pulksten 11.00 līdz 22.00, savukārt stimšu copes sacensības notiks no pulksten 10.00 līdz 13.00. Sīkāk internetā: www.liepaja.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: igauņu leļļu nams Rīga, latgalieši Valmierā, ventspilnieki Liepājā un dizains Madonā

* Izstāžu zāles „Arsnāls” Radošajā darbnīcā (Torņa ielā 1, Vecrīgā) īdz 22. martam skatāma igauņu mākslinieka Jasa Kaselāna personālizstāde „Leļļu laukums”. Jass Kaselāns (dz. 1981) pārstāv jaunu, spēcīgu, savā izteiksmē un tēmu izvēlē atšķirīgu igauņu tēlnieku paaudzi. Izstādes „Leļļu laukums” projekts sastāv no sešpadsmit lielizmēra betona leļļu galvām, papildinātām ar fotogrāfiju sēriju. Šajā gadījumā instalācija tapusi kā leļļu stāsts, kuras Jass Kaselāns atradis izmestas blakus publiskajām miskastēm kādā padomju laikos būvētā Tallinas guļamrajonā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā līdz 3. martam skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā veidotā izstāde „Uz lielās dzīves trases. 20. gadsimta sešdesmito gadu grafiskā valoda”, kuru pirms gada varējām redzēt Rīgā. Madonā kopā ar 68 priekšmetiem no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma ir aplūkojami arī mākslas izstāžu plakāti, grāmatu ilustrācijas un skaņu plašu vāki no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja kolekcijas. Pēc Madonas izstāde būs skatāma Ventspils muzejā (18. jūnijs – 28. augusts) un Talsu novada muzejā (4. septembris – 18. oktobris) un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā (2015. gada 16. novembris – 2016. gada 10. janvāris). Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Valmieras Izstāžu namā līdz 3. martam skatāma Latgales mākslinieku Vēsmas Ušpeles gleznu un Aivara Ušpeļa keramikas darbu izstāde „Orā bolts snigs, „Malny wylky” ustobā”. Vēsma Ušpele glezno tradicionālā eļļas tehnikā uz audekla un koka. Divus gadus bija viena no komandas loceklēm Aglonas bazilikas restaurācijā. Glezno ziedus, cilvēkus un ainavas. Savukārt Aivars Ušpelis ir viens no „Malny Wylky” brīvpodniekiem. Viņa darbi top gan uz kājminamās ripas, gan tiek veidoti, lipinot tos ar rokām. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

* Liepājas muzeja Mazajā izstāžu zālē atklāta Ventspils mākslinieku gleznu izstādi „Sveiciens no Ventspils!”. Tajā piedalās mākslinieki ar dažādu temperamentu, izstāžu pieredzi un māksliniecisko spēku apveltīti autori. Ventspils mākslinieku izstāde Liepājas muzejā ir kā atbildes vizīte liepājnieku mākslas darbu parādei pērn Ventspilī. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Tāpat Liepājas muzejā līdz 8. martam ir skatāms pirmskara Rīgas porcelāns no pazīstamā latviešu izcelsmes Krievijas baņķiera un kolekcionāra Pētera Avena kolekcijas. Latviešu mākslinieku apgleznotais porcelāns Rīgā tapis starpkaru periodā – no 1925. līdz 1940. gadam. 20. gadsimta divdesmito gadu sākumā jaunajā neatkarīgajā Latvijas Republikā latviešu mākslinieki pievērsās domai par nacionālās idejas apgarotas un stilistiski vienotas priekšmetiskās vides izveidi. Kā tas viņiem izdevies, skatāms izstādē. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: Anete Janševica, publicitātes foto