foto: LETA
Kultūras ministre: par seksuālās uzmākšanās gadījumiem nedrīkst un nevajag klusēt
Ministre uzsver, ka studenti, kuri saskārušies ar pāridarījumiem no pasniedzēju puses, nedrīkst klusēt.
Sabiedrība
2024. gada 19. marts, 17:06

Kultūras ministre: par seksuālās uzmākšanās gadījumiem nedrīkst un nevajag klusēt

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Par šādām lietām - seksuālās uzmākšanās gadījumiem - nedrīkst un nevajag klusēt, paudusi kultūras ministre Agnese Logina. Viņa arī guvusi pārliecību, ka Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) ir gatava strādāt, lai nodrošinātu drošu vidi studentiem,

Otrdien, 19. martā, kultūras ministre Agnese Logina tikās un LMA rektoru Kristapu Zariņu un prorektori Antru Priedi, lai uzklausītu akadēmijas pārstāvju skaidrojumu par LMA vadības rīcību saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem akadēmijā.

Kā portālam Jauns.lv norāda ministre, tikšanās laikā viņa tika iepazīstināta ar mehānismiem un veicamajiem darbiem, lai novērstu šādu situāciju atkārtošanos un veicinātu uzticamu un drošu vidi akadēmijā studējošajiem. 

Kultūras ministre: "Mēs redzam, ka arī LMA ir aktuāli tie paši jautājumi, kas izskanējuši saistībā ar situāciju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA). Tas ir jautājums par drošiem veidiem, kā studentiem ziņot par iespējamiem mācībspēku pārkāpumiem, piemēram, anonīma studentu anketēšana, lai izprastu kopējo situāciju. Šādi droši mehānismi nepieciešami jebkrā mācību iestādē.”

"Mākslas akadēmijā liels atbalsts ir prorektore Antra Priede, kura aicina studentus pie viņas vērsties ar jebkādām bažām. Ņemot vērā, ka informācija par iespējamiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem sabiedrībā izskanējusi ļoti plaši, arī citiem studentiem, kuri, iespējams, cietuši no kādiem pāridarījumiem, tas ir iedrošinājums- par šādām lietām nedrīkst un nevajag klusēt. Esmu guvusi pārliecību, ka akadēmijas vadība apzinās situācijas nopietnību, un ir gatava strādāt, lai nodrošinātu drošu vidi studentiem,” savu redzēju uz notiekošo iestādē vērtē ministre.

LMA prorektore Antra Priede portālam skaidro, ka tikšanās laikā ministri no savas puses informēja par no studentiem saņemto iesniegumu izskatīšanas kārtību, kā arī par gadījumiem, ar kādiem akadēmija ir saskārusies, kā arī - kā ir tos risinājusi. Tāpat ministre tika iepazīstināta ar dažādiem ierosinājumiem, kā augstskola varētu progresīvāk un ātrāk šādus jautājumus izskatīt.

Tika runāts par jaunieviesumiem, kas varētu būt noderīgi arī citām augstskolām, kā piemēram, infolapas izveide, kur ir skaidri norādīts, kādi soļi studentam ir jāveic, ja viņš saskaras ar kādu no pārkāpumiem savās attiecībās ar pasniedzēju. 

"No mūsu puses informējām ministri, ka mūsu ieskatā, pat, ja kādi ētikas pārkāpumi vai attiecības noris ārpus akadēmijas sienām un studiju procesa, ir jāievēro subordinācija- saskaņā ar ētikas kodeksu un labas prakses principiem jāturpina komunikācija ar studējošiem. Kā arī iepazīstinājām ar informāciju, kas tika apkopota kā piemērs no Eiropas mākslu augstskolu prakses, jo, jāsecina, ka citās valstīs ir spēkā esoši politiski dokumenti, kas ir izstrādāti no atbildīgo ministriju puses, un ir vienlīdz saistoši visām augsskolām valstī.

Mūsu ieskatā, papildus ir jāstiprina psiholoģiskais atbalsts augstskolās, jārod papildus līdzekļi šādas atbalsta sistēmas izveidošanai, lai katram studējošajam ir informācija un nodrošināta pieeja psihoterapeitam. Tāpat ir jāpapildina ik semestra anketēšana augsskolas iekšienē, kur līdzās studiju procesa izvērtējumam, mēs plānojam katru semestri papildināt jautājumus arī par ētikas normām.

"Seksuālās vardarbības problemātika mūsdienās ir aktuāla, taču arī emocionālās un mobinga situācijas ir tās, par kurām studenti nereti informē mūsu vadību," viņa saka.

Priede atzīst, ka tāpat kā jebkura sistēma, arī LMA var pilveidot, bet, kā jau prorektore minējusi iepriekš, šīs vadības laikā jau no 2019. gada akadēmijas iekšienē ir neoficiāla vienošanās, ka, ja redzeslokā nonāk šādas sūdzības, tad studenti tiek aicināti vērsties pie viņas kā pie sievietes. Tas ieviests tādēļ, lai veicinātu drošāku vidi tieši studentēm, kurām ar šādiem jautājumiem vērsties pie vadītāja vīrieša nereti varētu būt neērti. 

Priede atzīst, ka ētikas dabas pārkāpumi akadēmijā ir bijuši. Pēdējo trīs gadu laikā uz šādas situācijas ietvaros, ir pārtrauktas darba attiecības ar pasniedzēju, un šobrīd procesā ir vēl viena pasniedzēja lietas izskatīšana. Tiek gaidīts paskaidrojums, lai rīkotos tālāk.