<
Sabiedrība
2024. gada 15. marts, 10:52

Austrijā vīrieti no Latvijas uz pārejas notriec automašīna; vietējais apdrošinātājs vaino latvieti un izsūta milzu rēķinu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Gados jaunu latvieti Austrijā uz gājēju pārejas notriekusi kāda 83 gadus veca austriete. Vairāk nekā pusgadu vēlāk viņš saņēma rēķinu par gandrīz 3000 eiro no ārvalstu apdrošināšanas kompānijas KASKO, jo par ceļu satiksmes negadījuma vaininieku tiek uzskatīts tieši viņš.

Raidījuma "Bez Tabu" redakcijā vērsās Valkas iedzīvotājs Deniss, students, kurš pagājušā gada pirmajā pusē ERASMUS studiju programmas ietvaros devās studēt uz Klāgenfurti Austrijā. Tur viņš bieži pārvietojās ar elektroskrejriteni, un kādā pavasara dienā viņu uz neregulējamas gājēju pārejas notrieca automašīna.

"Braucu ar elektroskrejriteni. Piebraucu pie krustojuma, kur bija gājēju pāreja. Samazināju ātrumu, bet neapstājos pilnībā. Braucu ļoti lēni, ripoju uz gājēju pārejas pusi. Šķērsojamais ceļš bija vienvirziena, redzēju, ka tuvojas "Ford" automašīna. Biju pārliecināts, ka pie stūres sēdošā sieviete mani pamanīja, jo nevarēja nepamanīt. Tā kā biju pārliecināts, ka viņa mani redz, turpināju braukt pāri ielai, bet viņa mani notrieca, kad biju pārejas vidū," stāstīja Deniss.

Pie automašīnas stūres atradās 83 gadus veca sieviete, austriete. "Es redzēju, kā šī sieviete sēdēja maksimāli piespiedusies pie stūres - viņai bija tā saucamā tuneļredze. Viņa pat neskatījās apkārt un, šķiet, pat nemēģināja nobremzēt. Vismaz es tā domāju," teica Deniss.

Latvietis pastāstīja, ka notikuma vietā ieradusies ātrās palīdzības brigāde, taču no mediķu palīdzības puisis atteicies. Vēlāk Deniss devās uz policijas iecirkni, kur viņam radās problēmas, jo policisti ļoti slikti runāja angliski. Deniss savu versiju par notikušo atstāstīja ar datortulkojumu, bet policisti to ierakstīja vācu valodā. Vēlāk Deniss parakstīja dokumentu, kuru pēc viņa vārdiem svešā valodā rakstījuši likumsargi.

Deniss ir šokā arī par summu, kas no viņa tiek prasīta, jo neuzskata, ka automašīna būtu bijusi tik bojāta, un arī par pašu faktu, ka atzīts par vainīgu. Pēc Denisa domām, ja viņš bijis uz gājēju pārejas, tad nekādi nevar būt vainīgs.

Viņš jau vērsies gan pie Austrijas policijas, gan apdrošinātāja KASKO. Policija viņam atsūtījusi divus dokumentus vācu valodā. Viens no tiem - Denisa liecības, kurās cita starpā policija viņu nodēvējusi par cietušo, otrs - kāda aculiecinieku, cita austrieša liecības, kurā viņš norādījis, ka Deniss braucis ar elektroskrejriteni pāri gājēju pārejai, nepārliecinoties par satiksmes drošību. Deniss nepiekrīt šim apgalvojumam un uzsvēra, ka viņš piebremzējis pirms gājēju pārejas un pārliecinājies par drošību.

Deniss uzrādīja arī elektronisko saraksti ar apdrošināšanas kompāniju. Tajā apdrošinātājs savas prasības pamato gan ar avārijā iesaistītās autovadītājas, gan aculiecinieka liecībām, kurās abi apgalvo, ka Deniss bijis neuzmanīgs, šķērsojot gājēju pāreju.

Jurists Ivars Kazāks, kurš specializējas tieši ceļu satiksmes negadījumu lietās, paziņojis, ka šis vairs nav pirmais gadījums, kad ārvalstu iestāde "piešuj vainu" latviešiem. "Tā ir liela problēma ārzemēs. Tā tas bija Itālijā, Vācijā, Polijā un tagad arī Austrijā. Viņi redz, ka tas ir ārzemnieks, domā, ka viņš ilgi nestrīdēsies," sacīja Kazāks.

Iepazīstoties ar pieejamajiem materiāliem, Kazāks uzskata, ka apdrošinātājs nevarēja atzīt Latvijas iedzīvotāju par pilnībā vainīgu, ņemot vērā, ka sadursme notikusi uz gājēju pārejas.

Jurists ieteica puisim nosūtīt apdrošinātājam oficiālu iesniegumu angļu valodā ar prasību uzrādīt vairāk pierādījumu, jo apdrošinātājam būtu labāk jāpamato vēršanās pret Denisu. Vienlaikus viņš arī ieteica puisim neizlikties, ka šīs problēmas nav, jo vēlāk šo naudu no viņa var piedzīt ar tiesu izpildītāja palīdzību.