foto: Valsts Vides dienests.
Alūksnes kapos gāžas koki, izglābj simtiem nēģu, nakts dragreiss Jelgavā: kriminālā province. VIDEO
Līdz ar pavasara iestāšanos Rīgas jūras līča piekrastes upēs sarosījušies nēģu maluzvejnieku. No desmitiem viņu izliktajiem murdiem zivju inspektori brīvībā jau palaiduši simtiem nēģu.
112
2024. gada 17. marts, 04:51

Alūksnes kapos gāžas koki, izglābj simtiem nēģu, nakts dragreiss Jelgavā: kriminālā province. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nepatīkamus brīžus aizvadītajā nedēļā bija jāpiedzīvo vairāku kapsētu apmeklētājiem. Alūksnes Lielajos kapos viņiem jāuzmanās no lūztošiem kokiem, bet Ventspils Meža kapos kāds konteinerā, kur izmet kapsētās radušos zaļos atkritumus (vecus ziedus, lapas, zarus un tamlīdzīgi), bija pamanījies iekompsotēt savu laiku nokalpojušas mēbeles un nonēsātu apģērbu.

Jāuzmanās arī tiem, kuri it sevišķi pusnaktī staigā pa Jelgavu, jo tur daži pārgalvīgi zemgalieši var sarīkot bīstamu “autošovu”. Savukārt Liepājā mazie razbainieki dedzina atkritumus kopā ar sausu zāli. Uzdarbojas arī nēģu maluzvejnieki. Rīgas jūras  līča upēs zivju inspektori nedēļas laikā nārsta laikā atpestījuši simtu simtiem nēģu.

Uzdarbojas nēģu maluzvejnieki ar trumuļiem

Kopš 1. februāra visās Latvijas upēs, izņemot Daugavu, sākoties nēģu ceļojumam uz pavasara nārsta vietām, aizliegta nēģu ieguve. Tomēr desmitiem maluzvejnieku to ignorē un marta pirmajā nedēļā vien Valsts vides dienesta (VVD) inspektori no Rīgas jūras līča piekrastes upēm izņēmuši 25 nēģu ieguves rīkus un atpakaļ ūdenī atlaiduši 850 nēģus. VVD informē:

„Upes nēģi nārsta migrāciju no jūras uz upēm sāk jau oktobrī – novembrī, kas turpinās visu ziemu un pavasarī līdz pat maijam. Upes nēģi nārsto straujtecēs ar grunti, kas klāta ar oļiem un granti. Seklākās vietās nelikumīgie ķērāji tos cenšas ķert ar rokām, citviet izmanto speciālus nēģu ķeršanai paredzētus rīkus, sauktus arī par trumuļiem.

Par nēģu nelikumīgu ieguvi ar zvejas rīkiem tiek piemērots naudas sods fiziskajai personai no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai - no 700 līdz 4300 eiro, aizliedzot izmantot zvejas tiesības uz laiku līdz diviem gadiem vai bez tā. Papildus tam tiek aprēķināts zivju resursiem nodarītais kaitējums, kura pamata takse par vienu nēģi ir astoņi eiro, bet atkarībā no nodarījuma vietas un laika šī takse palielinās trīs vai pat piecas reizes.”

Diemžēl neviens no maluzvejniekiem notverts nav. To VVD skaidro: „Pārkāpēji ir novēroti, bet šoreiz diemžēl nav izdevies aizturēt. Ar konkrētajiem nēģu ieguves rīkiem aizturēšanas process ir sarežģītāks, jo šāda tipa rīkus maluzvejnieks var apsekot retāk un nepieciešama ilgstošāka novērošana. Ar šo, protams, darbs neapstājas, turpināsim iesākto.”

Jāatgādina, ka Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi aizliedz iegūt nēģus un to kāpurus visu gadu. Latvijā ir atļauta tikai rūpnieciskā nēģu zveja noteiktās Latvijas upēs, to posmos un noteiktos laika periodos.

Jaunliepājā bērneļi svilina atkritumus

Valsts pirmdienas pievakarē saņēma informāciju, ka Jaunliepājā, Metalurgu ielā, deg sausa zāle un sadzīves atkritumi. Svilinātāju nedarbi tika iemūžināti videokamerā:

„Valsts policijas rīcībā nonācis videomateriāls, kurā redzami vairāki jaunieši, aizdedzinot atkritumus. Valsts policija aicina aplūkot videomateriālu un atsaukties ikvienu, kurš atpazīst kādu no jauniešiem, zvanot Valsts policijai pa tālruņa numuru 110. Videomateriālā ir dzirdama necenzēta leksika, taču audio celiņu ir svarīgi iekļaut, jo, iespējams, kāds atpazīst savu atvasi vai skolnieku pēc balss un izteiksmes veida. Tāpat Valsts policija aicina atsaukties videomateriālā redzamos jauniešus.” 

Alūksnes Lielajos kapos dzīvību un veselību apdraud koki 

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Alūksnes Lielajos kapos ir vairāk bīstamo koku, nekā vietvara bija aprēķinājusi pagājušā gada rudenī.


Alūksnes novada pašvaldība informē, ka alūksnieši pauž bažas par kokiem pilsētas Lielajos kapos – tur ir daudz bīstamu koku un lielu sausu zaru, kas apdraud cilvēku uzturēšanos teritorijā, var uzkrist kapavietām un bojāt tās. Pērnruden vietvara sastādīja plānu, lai pakāpeniski veiktu bīstamāko koku izciršanu un zaru izgriešanu. Tomēr nu tas jākoriģē, jo nule aizvadītās ziemas laika apstākļi ir bijuši labvēlīgi koku un zaru lūšanai.

„Šobrīd, iestājoties pavasarīgākiem laikapstākļiem, ir konstatēti vēl vairāki koki, kas ziemas laikā kļuvuši bīstami, tādēļ ir pārskatīts plāns, lai pieejamā finansējuma robežās šobrīd tiktu nogriezti koki, kas rada lielāko bīstamību. Sniega segai samazinoties, pakāpeniski kapsētas teritorijā vācam arī ziemas laikā nolūzušos zarus un turpināsim to darīt,” skaidro pašvaldības iestādes “Spodra” vadītāja Vēsma Čugunova.

Nozāģējamie koki dabā ir atzīmēti ar sarkanu līniju ap koka stumbru. Uz kokiem redzamas arī citas atzīmes, piemēram, ar burtu A atzīmēti koki, kuru kopšana ir veicama prioritāri, ar B – kas kopjami sekundāri. Uz atsevišķiem kokiem ir veikta atzīme ar burtu E, kas apzīmē ekoloģisku koku, uz kura ir atrodama īpaši aizsargājama suga – parastais plaušu ķērpis. Ar jautājuma zīmi apzīmēti koki, ko nepieciešams apsekot atkārtoti pēc gada, lai konstatētu to bīstamības pakāpi.

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Pēc ziemas Alūksnes novada kapsētās parādījusies neiepriecinoša aina – lūzuši koki un zari (attēlē – Ezeriņu kapi Annas pagastā).

Pēc pilsētas Lielo kapu apsekošanas pašvaldības darbinieki apsekoja arī pagastu kapsētas un nu ziņo: “Alūksnes novada pagastu apvienības pārvaldes darbinieki ir apsekojuši kapsētu teritorijas pagastos. Liepnas, Saidu, Sprinduļkalna, Mālupes, Kūdupes kapos lauzto koku nav, kritušie zari regulāri tiek savākti. Ezeriņu kapos pēc ziemas ir aizlauzti koki, daži lielie koki izgāzušies, sakrituši zari – pašu spēkiem kapsētas teritorija tiek sakārtota.”

Piemēslo kapu atkritumu konteineru

foto: Ventspils pilsētas pašvaldība
Kāds “atraktīvs” Ventspils Meža kapu apmeklētājs kompostā nodevis arī vecas mēbeles un no modes izgājušu garderobi.

Nepatīkami atgadījumi ir arī kapsētās Latvijas otrā galā, bet šoreiz ne dabas, bet gan cilvēku radīti. Tā Ventspils labiekārtošanas kombināts vēsta, ka kāds negodprātīgs pilsētas Meža kapu “apmeklētājs” piedalījies nesankcionētā spēlē “Kas ir lieks?” un piecūkojis kapsētas atkritumu konteineru:

“Spēlē “Kas ir lieks?” pareizā atbilde - lielgabarīta un sadzīves atkritumi! Nesen kāds pamanījies būt negodīgs un konteinerā pie Meža kapiem, kas paredzēts zaļajiem kapu atkritumiem - smiltīm, skujām, dabīgajiem ziediem, koku lapām, čiekuriem un sīkiem zariem, izmetis lielgabarīta atkritumus.

Diemžēl šādas situācijas atkārtojas laiku pa laikam, un, lai pēc iespējas tās novērstu, būsim pateicīgi par līdzcilvēku iesaisti. Iedzīvotājus, kuri mana pārkāpēju rīcību, aicinām nekavējoties vērsties Ventspils Pašvaldības policija, zvanot pa tālruni 28680808, un, ja iespējams, veikt pārkāpuma fotofiksāciju. Savukārt tiem, kuriem kļuvis lieks vecais skapis, ledusskapis vai radušies kādi citi liela izmēra atkritumi, atgādinām par iespēju tos nodot kādā no šķiroto atkritumu savākšanas laukumiem. Turklāt šķiroto atkritumu savākšanas laukums Jēkaba ielā 47 atrodas vien pāris kilometru attālumā no Meža kapiem, un mēbeles tiek pieņemtas bez maksas.”

Pārgalvīgs jelgavnieku pārītis sarīko pusnakts autošovu

Otrdienas pusnaktī Jelgavā policistus, veicot satiksmes uzraudzības patruļu ar netraferēto “Subaru” markas automašīnu Zemgales prospektā, pārsteidza divi tandēmā braucoši spēkrati – BMW un “Volvo”, kuru vadītāji – jaunieši pa vienu no pilsētas centrālajām ielām, kas ved no dzelzceļa stacijas pilsētas centra virzienā bija sarīkojoši pusnakts dragreisu.

Abu automobiļu stūrētāji sākotnēji pat neradīja aizdomas, ka viņi vēlas darīt ko pārgalvīgu, bet pēc luksofora zaļās krāsas gaismas signāla iedegšanās transportlīdzekļu vadītāji strauji palielināja braukšanas ātrumu gandrīz līdz 100 kilometriem stundā apdzīvotā vietā, kur atļautais braukšanas ātrums ir 50 km/h. Pāris sekunžu laikā policijai priekšā stāvošie spēkrati ar neierasti strauju paātrinājumu sasniedza ātrumu līdz pat 98 km/h. 

Likumsargi nekavējoties ieslēdza bākugunis, tādā veidā abiem vadītājiem liekot apturēt automobiļus. Par šo pārgalvīgo braukšanas ātruma izvēli abiem vadītājiem piemērots naudas sods.

Pārbaudot spēkratu vadītāju identitāti, likumsargi konstatēja, ka pie “Volvo” stūres bija sēdusies kāda 20 gadus veca meitene, savukārt BMW spēkratu vadīja kāds vien 19 gadus vecs jaunietis. Par šo pārkāpumu katram no transportlīdzekļu vadītājiem uzsākts administratīvā pārkāpuma process, par ko draud naudas sods no no 240 līdz 320 eiro.

Šajā gadījumā BMW vadītājam tika piemērots lielākais iespējamais naudas sods – 320 eiro. Savukārt “Volvo” vadītājai, kuras braukšanas ātrums bija mazliet mazāks piemērots naudas sods 240 eiro apmērā, ņemot vērā arī atbildību mīkstinošos apstākļus, kas šajā gadījumā bija izdarītā pārkāpuma atzīšana un nožēlošana.