foto: Edija Pālens/LETA
Soctīklu lietotāji sliecas piekrist iniciatīvai par Mūzikas akadēmijas rektora atkāpšanos
Sabiedrība
2024. gada 13. marts, 14:30

Soctīklu lietotāji sliecas piekrist iniciatīvai par Mūzikas akadēmijas rektora atkāpšanos

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektoram Guntaram Prānim saistībā ar JVLMA pasniedzēju seksuālu uzmākšanos studentēm būtu jāatkāpjas no amata, uzskata vairums viedokļa paudēju sociālajā tīklā "X".

Daudzi uzskata, ka rektors nevarēja nezināt par notiekošo un, proaktīvi situāciju nerisinot, nevar nebūt atbildīgs par notiekošo.

Daļa "X" lietāju uzskata, ka lietai ir arī politska nokrāsa.

Vēl kāda lietotāja vērš uzmanību citiem līdzīgiem gadījumiem, kuros sekoja amata zaudēšana.

Arī kultūras ministre Agnese Logina uzskata, ka seksuāla vardarbība augstskolās nav pieļaujama.

"X" lietotāja Santa Mika atklāj faktus, kas viņai notikušā kontekstā ir zināmi.

Tāpat tiek vērsta uzmanību paradoksālajai nezināšanai.

Vēl kāda "X" lietotāja izsakās par savu pieredzi.

Par nesodāmību šajā gadījumā ironiozē Santa Biezā.

Jau ziņots, ka JVLMA padome atkārtoti paziņojusi - līdz sižeta pieteikšanai Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Kultūršoks" neko nav zinājusi par samilzušo problēmsituāciju akadēmijā, jo rektors padomi par to nebija informējis. Vienlaikus rektors jau februāra sākumā bija saņēmis iesniegumu no konkrētas studentes ar konkrēta pasniedzēja vārdu.

Padomes rīcībā ir informācija, ka viena no LTV raidījumā runājošām meitenēm apgalvojusi, ka rektors ilgstoši zinājis par notiekošo. Tāpat dienā, kad padome izteica neuzticību rektoram, vairāki padomes locekļi tikās ar JVLMA studentu pārstāvjiem, kuri paziņoja, ka joprojām nejūtas droši akadēmijā.

"Diemžēl nav ziņu, ka rektors būtu piedāvājis studentēm, kas saņēmušās sniegt oficiālu liecību, psihologa palīdzību. Latvijas policija izmeklē tikai fiziski cietušu cilvēku liecības, taču seksuālā vardarbība ir daudz plašāka parādība, kuru, padomesprāt, ignorē JVLMA vadība," uzsvērts paziņojumā.

Rektors Kultūras ministrijas preses konferencē apgalvoja, ka viņam ir plāns esošās situācijas novēršanai. Padome akcentē, ka tā neesot taisnība. JVLMA padome informē, ka pirmdien, 11.martā, rektoram lūgusi šādu rakstisku plānu. Padome arī rektoram ieteikusi vairākas konkrētas rīcības, kas ir aprobētas Rietumvalstīs. Plāns padomei vēl aizvien neesot iesniegts.

Tāpat vēstīts, ka Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi saistībā ar LTV raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm.

Policija bija saņēmusi iesniegumu no akadēmijas rektora Guntara Prāņa un Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldē sākta resoriskā pārbaude.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.