foto: Edija Pālens/LETA
FOTO: kur šobrīd mīt Okupācijas muzeja dedzinātājs, un kādēļ viņš uz tiesu devās ar banānu sainīti rokās?
Okupācijas muzeja dedzināšanas lietā aizturētais ar banānu maisiņu rokās tiek konvojēts uz tiesas sēdi.
112
2024. gada 11. marts, 05:57

FOTO: kur šobrīd mīt Okupācijas muzeja dedzinātājs, un kādēļ viņš uz tiesu devās ar banānu sainīti rokās?

Jauns.lv

3. martā aizturēti tika visi Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanā apsūdzētie. Valsts policija Jauns.lv atklāj aizturēto “pagaidu dzīvesvietas” un skaidro, kādēļ aizturētais jelgavnieks uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu devās ar banānu sainīti rokās.

“Priecājos kopā ar visiem, ka degmaisījuma metējs ir noķerts. Bravo! Bet ko viņš bija plānojis darīt ar tām banānu šķēlēm maisiņā?!” mikroblogošanas vietnē “X” par policijas operatīvo rīcību priecājās dziedātājs Lauris Reiniks.

Kamēr vairums iedzīvotaju pauda atzinīgus amatpersonām, ka tām izdevies vaininieku noskaidrot un apcietināt vien pāris dienas pēc nozieguma veikšanas, daļa iedzīvotāju sāka izteikt savus minējumus par noziedznieka līdzi paņemtā maisiņa saturu, un kādam nolūkam tas paredzēts.

Kāds iedzīvotājs norādīja, ka, iespējams, “noziedzniekam alga izmaksāta banānu daiviņās”, Ilmārs izteica versiju, ka “viņš plānojis cietuma kamerā veikt SPA procedūru”, savukārt, Matīss skaidroja, ka “maisiņa saturs viņam izsniegts pusdienu vietā”.

Ar banānu sainīti uz tiesu

Valsts policijas amatpersonas Jauns.lv apstiprina Matīsa versiju, norādot, ka “gadījumos, kuros konvojēšanas laikā no īslaicīgās aizturēšanas vietas uz tiesu nav iespējams apsūdzēto nodrošināt ar ēdienreizi īslaicīgās aizturēšanas vietā, viņam tiek izsniegta dienas speciālā uztura norma”.

Tiesas sēde par drošības līdzekli - apcietinājumu Okupācijas muzeja dedzinātājam

Okupācijas muzeja dedzinātāšanas lietā aizturētais vīrietis tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par apcietinājuma ...

gallery icon

Tajā ietilpst – 100 grami banānu čipsi, auzu pārslu cepumi ar rozīnēm un 1 litrs dzeramais ūdens.

“Līdzīgi arī šajā reizē, kad visiem trīs aizturētajiem ap pusdienlaiku tika nozīmēta tiesa un nebija īsti arī zināms, cik ilgi tā varētu norisināties – aizturētajiem tika izsniegta līdzi ņemamā pārtikas paciņa,” apstiprina VP sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Greidāne.

Viņa norādīja, ka “aizturētie vispirms notiesā cepumus un uz tiesu visbiežāk tiek paņemti līdzi tikai banānu čipsi”.

Jāpiebilst, ka Okupācijas muzeja dedzinātājam ceļā uz tiesas sēdi gadījās misēklis – cenšoties slēpt seju no mediju kameru zibšņiem, viņam maisiņa saturs no rokām izkrita un vīrietis palika bez pusdienu sainīša.

Aizturēto pagaidu mītnes

Valsts policijas īslaicīgā aizturēšanas vieta

Amatpersonas vēsta, ka Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšanā aizurētie aizdomās turamie patlaban atrodas īslaicīgā aizturēšanas vietā.

gallery icon

Amatpersonas vēsta, ka patlaban, izmeklēšanas laikā, visi trīs aizdomās turamie atrodas īslaicīgā aizturēšanas vietā. Turklāt likums nosaka, ka “par vienu un to pašu noziedzīgu nodarījumu aizturētie tiek izvietoti atsevišķās kamerās”.

Aizturētajiem ir pieejamas gan vienvietīgās kameras (vismaz 4 kvadrātmetri), gan divvietīgās (vismaz 7 kvadrātmetri). Dienas laikā tajās tiek nodrošināts dabiskais apgaismojums, bet vakaros – mākslīgais. Temperatūra kamerās nav zemāka par 18 grādiem pēc Celsija.

Tāpat katram aizturētajam ir nodrošināta atsevišķa guļamvieta, gultas matracis, sega un spilvens, kā arī dvielis. Savukārt no personīgās higiēnas līdzekļiem – zobu suka, zobu pasta, tualetes papīrs, šķidrās tualetes ziepes un higiēnas paketes, ja nepieciešams.

Ja aizturētais īslaicīgās aizturēšanas vietā atrodas ilgāk par 24 stundām, kā tas ir arī minēto aizturēto personu gadījumā, viņam ir tiesības uz vismaz vienu stundu ilgu pastaigu svaigā gaisā.

Konteksts

Jau ziņots, ka 27. februārī Latviju pāršalca ziņas, ka Latvijas Okupācijas muzeja vadītājas Solvitas Vības kabinetā iemests degmaisījums. Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko stāvokli, varasiestādēm jau sākotnēji bija aizdomas, ka nodarījums uzskatāms par naida noziegumu.

Okupācijas muzejā ļaundaris iemetis degmaisījumu

Latvijas Okupācijas muzeja vadītājas darba kabinets, kur naktī uz 28. februāri nenoskaidrots uzbrucējs iemetis degmaisījumu.

gallery icon

2. martā tika aizdomās par nozieguma pastrādāšanu tika aizturēts kāds jelgavnieks, savukārt dienu vēlāk - vēl divi viņa sabiedrotie. 

foto: Edijs Pālens/LETA
Okupācijas muzeja dedzināšanā aizdomās turētais.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks norāda, ka Latvijas Okupācijas muzejā degmaisījumu iemetušais vīrietis nebija individuāli motivēts, bet tika stimulēts, lai to izdarītu.

foto: Edija Pālens/LETA
Okupācijas muzeja dedzināšanā aizdomās turētā.

Viņš uzsvēra, ka sīkākas detaļas par šo stimulēšanu pagaidām publiski neatklās, bet nevienam vairs neesot noslēpums, ka Latvija savā ziņā ir ģeopolitiski diezgan apdraudēta un visu laiku piedzīvo dažādus hibrīduzbrukumus no ārpuses.

Hibrīduzbrukumu augsto aktivitāti Ruks saistīja ar Krievijas prezidenta "vēlēšanu" tuvošanos, kā arī piebilda, ka, iestājoties pavasarīgākiem laika apstākļiem, kļūst vienkāršāka kļūst arī nelegālā migrācija un "ceļošana gar robežu".

Valsts policijas priekšnieks uzskata, ka naida noziegumi pret Latvijas valsti ir nepieņemami, un konkrētajam degmaisījuma metējam ir jāsaņem maksimālais iespējamais sods.