Berlīnes kinofestivālā Zelta lāci iegūst irāņu disidenta Džafara Panahi filma "Taxi"
Režisoram ir liegta izbraukšana no Irānas, tādēļ viņa vietā Berlināles apbalvošanas ceremonijā balvu pieņēma radiniece, kas no aizkustinājuma nespēja valdīt asaras.
Kultūra
2015. gada 14. februāris, 21:45

Berlīnes kinofestivālā Zelta lāci iegūst irāņu disidenta Džafara Panahi filma "Taxi"

Jauns.lv

65.starptautiskā Berlīnes kinofestivāla (Berlināles) balvu pasniegšanas ceremonijā sestdienas vakarā galveno balvu Zelta lāci kā labākā filma ieguva irāņu disidents Džafars Panahi ar filmu "Taxi" ("Taksometrs").

Filmā pats filmas režisors stāsta par saviem laikabiedriem Teherānā no taksometra vadītāja viedokļa. Irānā viņu aizturēja saistībā ar dokumentālo filmu, jo viņš veidoja par nemieriem pēc prezidenta vēlēšanām 2009.gadā, gadu vēlāk viņam oficiāli tika aizliegts 20 gadus veidot filmas. "Taxi" ir trešā filma, kuru viņš ir veidojis par spīti aizliegumam.

Režisoram ir liegta izbraukšana no Irānas, tādēļ viņš nepiedalījās Berlināles apbalvošanas ceremonijā.

Sudraba lāčus labākās aktrises un labākā aktiera kategorijā ieguva britu neatkarīgās filmas "45 Years" ("45 gadi") galveno lomu atveidotāji Šarlote Remplinga un Toms Kortenejs. Endrjū Heiga režisētā drāma ir stāsts par pāri 45.kāzu jubilejas priekšvakarā, kad viņu laulība sāk brukt saistībā ar to, ka vīrs uzzina, ka viņa pirms daudziem gadiem mirušās pirmās mīlestības līķis ir atkal parādījies.

Savukārt Sudraba lāci kā labākais režisors saņēma čīliešu režisors Pablo Laraīns par filmu "El Club" ("Klubs").

11 dienu ikgadējais Eiropas kino dzīves pirmais lielākais pasākums sākās 5.februārī ar Žiljetas Binošas jaunāko filmu "Nobody Wants the Night" ("Neviens nevēlas nakti") par Arktikas ekspedīcijām, kuru veidojusi spāņu režisore Izabella Kuaksē, kas ir tikai otrā sieviete, kuras darbs kļuvis par Berlināles atklāšanas filmu.

Vācijas režisors Vims Venderss saņēma Goda Zelta lāci par mūža ieguldījumu, bet festivālā tika izrādīta viņa jaunākā filma "Everything Will Be Fine" ("Viss būs labi") ar Džeimsu Franko, Šarloti Geinsburgu un Reičalu Makadamsu.

Berlīnes kinofestivāla žūrijas priekšsēdētājs šogad ir Derens Aronofskis. Žūrija izvērtēja 23 filmas, kas bija atlasītas galvenajai filmu skatei. Kopumā festivāla gaitā tika izrādītas vairāk nekā 400 kinolentes.

64.starptautiskā Berlīnes kinofestivālā pērn galveno balvu Zelta lāci kā labākā filma ieguva Ķīnas režisora Diao Jiņaņa klasiskā "film noir" stilā veidotais kriminālstāsts par bijušo policistu, kas izmeklē šaušalīgas slepkavības "Bai Ri Yan Huo" ("Melna ogle, plāns ledus").

BNS / Foto: AFP, LETA