foto: Līga Gredzena/LETA
Vietām aizvien augsts ūdenslīmenis; kāda ir aktuālā situācija Latvijas upēs?
Bērzes upe Dobelē.
Sabiedrība
2024. gada 5. marts, 18:04

Vietām aizvien augsts ūdenslīmenis; kāda ir aktuālā situācija Latvijas upēs?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Aizvadītajā diennaktī lielākajā daļā upju ūdenslīmenis pazeminājās vai svārstījās. Daudzviet joprojām plaši applūdušas upju palienes un zemākās vietas. Atsevišķos austrumdaļas upju posmos turpinās ledus iešana, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un metroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni


Latvijas centrālajos un austrumu rajonos joprojām līdz 6. marta plkst. 14 ir spēkā dzeltenais ūdens līmeņa brīdinājums. Austrumdaļas upju baseinos turpinās pali, vietām iet ledus. Applūdušas palienes un zemākās vietas.

Cilvēki ir aicināti būt informēti par potenciāli plūdiem visvairāk pakļautajām teritorijām. Pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Ieteikumi rīcībai plūdu apdraudējuma gadījumā ir pieejami šeit.

Aizvadītajā diennaktī Daugavas posmā Suraža-Vitebska ūdenslīmenis paaugstinājās par pieciem līdz septiņiem centimetriem, posmā Ulla-Verhņedvinska lielākoties pazeminājās par 2 līdz 11 centimetriem, posmā Piedruja-Zeļki ūdenslīmenis pazeminājās par diviem līdz desmit centimetriem, pārējos posmos ūdens svārstījās. 

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās, Aiviekstē pie Lubānas turpinājās ūdenslīmeņa paaugstināšanās par 3 cm diennaktī. Aizvadītājā diennaktī Gaujā pie Velēnas ūdenslīmenis pazeminājās par 10 cm, posmā Valmiera-Carnikava paaugstinājās par 4…5 centimetriem.

Pārējās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās. Arī Salacas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās. Kurzemes un Zemgales upēs ūdenslīmenis pārsvarā pazeminājās.

Daugava pie Pļaviņām

Šodien ledus iešana turpinās Pļaviņu ūdenskrātuvē, ledus masas izskalojas. Daugavā no Daugavpils līdz Zeļķiem turpinās reta ledus iešana, gar krastiem paliku piesalas un krautņi krastos. Daugavas augštecē līdz Suražai joprojām ledus sega, vietām pacelta, vietām ar lāsmeņiem.

Šorīt ūdens temperatūra ūdenstilpēs 0...4°C. 

Tuvākajās dienās gaidāms sauss laiks, dienas siltas, naktīs sals. Turpināsies upju attīrīšanās no ledus. Daļā upju posmu turpināsies noteces palielināšanās. Upju notece lielākoties samazināsies, vien atsevišķu upju posmos paaugstināsies.

Uz ledus atrasties ir ļoti bīstami.