Novadu ziņas
2024. gada 29. februāris, 12:34

FOTO, VIDEO: Daugavas labajā krastā ūdens līmenis turpina celties; no mājsaimniecības evakuēti cilvēki

Jauns.lv

Vakar Jēkabpils pusē tika izsludināts sarkanais ūdens līmeņa brīdinājums, kas ir spēkā arī šodien. Lai gan Jēkabpilī plūdu draudu vairs nav, dramatiska situācija izvērtusies Zeļķu ciemā – tur ūdens līmenis turpina celties un applūdušas visas pļavas un ceļi.

“Smagāka situācija patlaban ir Daugavas labajā krastā, Krustpils pagasta teritorijā,” vēsta Jēkabpils mērs Raivis Ragainis.

Viņš norāda, ka Krustpils pagastā no Zeļķu dzelzceļa tilta uz Jēkabpils pusi viss ir applūdis - tur fiksēts augstākais ūdens līmenis kopš 2010. gada. Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta agrā ceturtdienas rītā ūdens līmenis bija sasniedzis jau 9,53 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta. Tāpat no kādas applūdušas mājsaimniecības pagastā evakuēta kāda ģimene.

Krustpils pagasta teritorijā notiek iedzīvotāju evakuācija, 2024. gada 29. februāris.

28. februārī Jēkabpils pusē vēl aizvien spēkā ir sarkanais plūdu brīdinājums. Lai gan Jēkabpilī plūdu draudu vairs nav, dramatiska situācija ...

gallery icon

Patlaban plūdu dēļ ciemā vairākas mājas ir atslēgtas no elektrības un dažās vietās tā tiek nodrošināta ar ģeneratoru palīdzību. Dažām mājsaimniecībām pašvaldība palīdzējusi pārvietot arī mājdzīvniekus. Jelgavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus regulāri sazināties ar saviem tuviniekiem, sevišķi vecāka gadagājuma cilvēkiem, plūdu skartajās teritorijās, lai pārliecinātos, ka viņi nav nonākuši nepārvaramās grūtībās.

Arī Sakas salā lejasgalā patlaban novērojamas lielas ūdens masas, bet tās nav straujas un pašlaik nenodara lielu postu ne mājsaimniecībām, ne pašvaldībai.

Plūdi 2024. gada 29. februārī Jēkabpils pilsētā, Prižos un Sakas salā.

Lai gan Jēkabpilī plūdu draudu 29. februārī vairs nav, dramatiska situācija izvērtusies Zeļķu ciemā – tur ūdens līmenis turpina celties ...

gallery icon

Par krīzes situāciju Salas un Krustpils pagastā ziņojis arī meteorologs Toms Bricis. Viņš mikroblogošanas vietnē “X” dalījies ar dramatisku video, kurā manāmas applūdušas dzīvojamās ēkas, ielas, automašīnas un rūpniecības telpas.

Kamēr pašvaldības iestādes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests turpina sekot līdzi notikumu attīstībai Daugavas labajā krastā, situācija Jēkabpilī un augšpus Jēkabpils ir normalizējusies - Jēkabpilī ūdens līmenis Daugavā nakts laikā nedaudz pazeminājies, bet augšpus Jēkabpils plūdu draudu nav un ūdens līmenis ir stabils.

Jēkabpils novada pašvaldība atgādinām – ja iedzīvotājiem nav iespējams evakuēties pašu spēkiem, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112 vai Jēkabpils novada Civilās aizsardzības inženierim Ilmāram Lukstam - t. 25671222.