foto: Zane Bitere/LETA
Kas jāņem vērā pārdēvēto Rīgas ielu iedzīvotājiem un namīpašniekiem? Kā notiks un kas maksās par ielu plāksnīšu nomaiņu?
Pasākums,Tuvāko trīs mēnešu laikā namu apsaimniekotājiem un īpašniekiem nāksies nomainīt pārdēvēto Rīgas ielu nosaukumu plāksnītes. kurā daudzstāvu dzīvojamai ēkai Maskavas ielā piešķir "Clean R" titulu "Šķirošanas teicamnieks".
Sabiedrība
2024. gada 11. marts, 08:45

Kas jāņem vērā pārdēvēto Rīgas ielu iedzīvotājiem un namīpašniekiem? Kā notiks un kas maksās par ielu plāksnīšu nomaiņu?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Stājies spēkā pašvaldības lēmums par astoņu galvaspilsētas ielu pārdēvēšanu, kura mērķis bija atbrīvoties no padomju un Krievijas impērijas “mantojuma”. Līdz ar to būs jānomaina vairāki simti ielu nosaukumu un numerācijas plāksnīšu, kas jāveic tuvāko trīs mēnešu laikā. Jauns.lv skaidro, kā tas notiks un kas par to maksās, kas jāņem vērā šo ielu iedzīvotājiem un namīpašniekiem.

Rīgas dome februāra beigās apstiprināja lēmumu, kas paredz astoņu ielu pārdēvēšanu: * Maskavas iela pārdēvēta par Latgales ielu (nelielais Maskavas ielas sākumposms no 13. janvāra ielas līdz Salu tiltam būs Lastādijas iela); * līdzšinējai Latgales ielai piešķirts Jāņa Klīdzēja vārds; * Puškina ielu dēvēs par Kārļa Mīlenbaha ielu; * Turgeņeva ielu – par Vilhelma Purvīša ielu; * Ļermontova ielu – par Viļa Plūdoņa ielu; * Gogoļa ielu – par Emīlijas Benjamiņas ielu; * Lomonosova ielu– par Valērijas Seiles ielu un * Tipogrāfijas ielu - par Augusta Spariņa ielu.

foto: Rīgas dome
Pārdēvēto galvaspilsētas ielu karte.

Plāksnītes namīpašniekiem izdalīs pašvaldība

Šis nav tikai politisks, bet arī saimnieciskas dabas jautājums, jo jāmaina arī ielu nosaukumu plāksnītes, kas ir ļoti apjomīgs un arī izdevumus prasošs pasākums, jo tiek pārdēvēta otra Rīgas garākā iela – Maskavas iela (garākā ir Jaunciema gatve, bet trešā – Brīvības iela). Vietvara lēš, ka pārdēvēšanas izmaksas būs aptuveni 100 000 eiro (bez PVN - 80 000 eiro). Šī nauda galvenokārt tiks atvēlēta ielu plāksnīšu nomaiņai (tās būs izgatavotas pēc vienota standarta, kāds ir pašlaik esošo nosaukumu plāksnīšu dizains).

Pārdēvēto ielu iedzīvotāji un namīpašnieki jautā, kas tad mainīs šīs plāksnītes un vai viņiem jārēķinās ar kādiem izdevumiem? Rīgas pašvaldības pārstāve Tatjana Smirnova Jauns.lv teica: “Rīgas domes lēmums nosaka, ka adrešu numurzīmju un nosaukumu zīmju maiņa jāveic trīs mēnešu laikā no lēmuma pieņemšanas brīža, jo nepieciešams laiks adrešu apzināšanai, iepirkuma veikšanai, zīmju izgatavošanai un nomaiņai. Visas zīmes izgatavos pašvaldība par saviem līdzekļiem, taču tās būs jāuzstāda pašiem namu apsaimniekotājiem vai namu īpašniekiem. Informācija par zīmju saņemšanas kārtību un tehniskajiem norādījumiem, piemēram, kā pareizi tās piestiprināt, tiks sniegta vēlāk.”

Tas nozīmē, ka neviens ar varu nelauzīsies jūsu namīpašumā, pie ēkas sienas neliks kāpnes un ar urbi neskrūvēs jaunās plāksnītes. Īpašniekiem vai namu apsaimniekotājiem pašiem vien būs jāpaņem trepes un no sienas vai žoga jānoņem vecā plāksnīte un jāpieskrūvē jauna. Tātad, vienīgais rūpests būs tam atvēlēt kādu desmit minūšu laiku.

Pagaidām, kamēr vēl notiek iepirkums par plāksnīšu izgatavošanu, tās vēl nav jēgas pašvaldībai pieprasīt.

Reģistros adresi nomaina automātiski

foto: Rojs Maizītis
Tagad vien atmiņās būs tas, ka kāda iela Torņakalnā tika dēvēta Tipogrāfijas vārdā par godu komunistu centrālorgānam “Cīņa”.

Tāpat iedzīvotājiem nav jāsaspringst par to, ka viņiem būtu jāmaina adrese valsts vai pašvaldību datubāzēs, piemēram, zemesgrāmatā, deklarētās dzīvesvietas reģistrā un tamlīdzīgi. Īpašos gadījumos, piemēram, atļaujās, licencēs, līgumos un citos dokumentos, kur normatīvie akti un nosacījumi to pieprasa, izmaiņas gan jāveic pašiem iedzīvotājiem, norādot jauno ielas nosaukumu. Tāpat uzņēmumiem jāmaina arī vizītkartes, zīmogi un veidlapas, kā arī jāpārprogrammē kases aparāti.

Jaunie ielu nosaukumi jau ir stājušies spēkā, kaut arī ielu plāksnītes vēl nav nomainītas, un nu, piemēram, uz pasta sūtījumiem jāraksta jaunais ielas nosaukums. Piemēram, interneta vietnē pasts.lv jūs vairs nevarat pasūtīt preses izdevumus uz Maskavas ielu Rīgā, jo sistēma vairs šādu adresi neatpazīst (iepriekš abonētie izdevumi, protams, nekur nepazudīs un tie joprojām tiks piegādāti).

Citi reģistri un informatīvās kartes jaunos nosaukumus pārņems pakāpeniski. Ielu nosaukumi pašvaldības ģeogrāfisko datu portālā jau ir precizēti, bet citiem piederošos resursos, ielu nosaukumi jāmaina šo resursu turētājiem. “Rīgas satiksme” šobrīd apzina pieturvietas, kurām būs jāmaina nosaukumi. Kad pieturvietu nosaukumu maiņu apstiprinās Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja, uzņēmums veiks nepieciešamās izmaiņas sabiedriskā transporta ekrānos un balss paziņojumos, kā arī izgatavos un uzstādīs jaunas pieturvietu nosaukumu zīmes. Prognozēts, ka tas tiks veikts viena mēneša laikā.

Interneta komentāros daudzi izsaka viedokli, ka jauno ielu nosaukumu plāksnīšu un numurzīmju izgatavošana izmaksās pārāk dārgi. Te jāteic, ka pašvaldības iepirkums par to vēl nav noslēdzies un izmaksas varētu arī būt savādākas, jo, aplūkojot vairāku firmu reklāmas par šādu standarta plāksnīšu izgatavošanu, cenu atšķirības ir pat vairākkārtīgas – no desmit līdz 40 eiro par vienu plāksnīti.