foto: Jēkabpils novads/Facebook
No Jēkabpils līdz Pļaviņām - oranžais brīdinājums; kāda ir aktuālā situācija un ko darīt iedzīvotājiem?
Ledus sablīvējums pie Jēkabpils tilta pār Daugavu.
Sabiedrība
2024. gada 28. februāris, 15:50

No Jēkabpils līdz Pļaviņām - oranžais brīdinājums; kāda ir aktuālā situācija un ko darīt iedzīvotājiem?

Jauns.lv

Izsludināts oranžās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām. Jauns.lv skaidroja, kada ir aktuālā situācija. Patlaban Jēkabpils pusē lielākā applūšanas iespēja esot Krustpils un Salas pagastā. Pļaviņās kopumā situācija ir stabilizējusies un iedzīvotājus nevajag evakuēt.

Ledus augšpus Jēkabpils sāka uzlūst un kustēties šo pirmdien, 26. februārī. Patlaban ledus turpina virzīties Daugavā ar dažādu un mainīgu intensitāti. Kopumā ūdens līmenis paaugstinās, tomēr periodiski ir vērojamas krasas svārstības. Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tai blīvējas un kustas ledus masas, ūdenslīmenis paaugstinās.

"Šobrīd lielākā applūšanas iespēja ir Krustpils un Salas pagastā," Jauns.lv pastāstīja Jēkabpils novada sabiedrisko attiecību un digitālās komunikācijas speciāliste Lāsma Vindule.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka plūdi nav ne tuvu sasnieguši kritisko robežu, bet attiecīgie dienesti strādā un patlaban ir grūti prognozēt turpmāko plūdu situāciju.

Jēkabpils novada pašvaldības civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts atgādina, ka pirmdien augšpus Jēkabpils sākās ledus uzlūšana un tā kustība, radot sablīvējumu pie Jēkabpils tilta pār Daugavu. Nakts laikā ūdens līmenis sasniedza 5.93 centimetru atzīmi. Trešdienas, 28. februāra rītā pēc plkst 0 ledus sablīvējums izkustējās, kā rezultātā pretī ēkai Pļaviņu ielā nr.72 ledus gabali tika pārstumti pāri aizsargdambim. “Jēkabpils pakalpojumiem” tika uzdots atbrīvot brauktuvi.

Ūdens līmenis Jēkabpilī patlaban ir 5.8 metri, Zeļķos - 5.6 metri. Ledus Jēkabpilī apstājies pie Daugavsalas, Daugavas plūdums lielākoties plūst pa Daugavsalas labo krastu. Lejpus Jēkabpils ledus nekustās.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis trešdien, 28. februārī sasauca civilās aizsardzības sēdi, kurā tika runāts par visu operatīvo dienestu gatavību jebkādām situācijas izmaiņām saistībā ar plūdiem. Plūdu situāciju nepārtraukti vēro un atbildīgie dienesti ir gatavi rīkoties, ja būs nepieciešama palīdzība.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi Jēkabpils novada domes mājaslapā. 

Jauns.lv sazinājās ar Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītāju Andri Ambaini, lai noskaidrotu pašreizējo plūdu situāciju tur. ”Patreiz viss ir mierīgi, ūdens līmenis ir krities un iedzīvotājus nav nepieciešams evakuēt, jāturpina vērot situāciju," viņš sacīja.

 “112 Latvija” lietotnē iedzīvotajiem pieejama pieejams informatīvais materiāls par rīcību plūdu gadījumā, kā arī informatīvas kartes, kurās iespējams sekot līdzi ūdens līmeņa izmaiņām un vēl citiem aktuālajiem brīdinājumiem.

Kā rīkoties plūdu gadījumā?

  • Nedoties tūrisma braucienos, jo grants ceļi šobrīd ir ļoti stipri izjukuši. Liela daļa no ceļiem būs slēgti, lai pa tiem varētu pārvietoties tikai vietējie iedzīvotāji, nokļūt darbā vai skolā un lai operatīvais transportlīdzeklis varētu izbraukt vajadzības gadījumā.
  • Nav ieteicams doties un vērot klātienē applūstošās teritorijas, lai tādā veidā netraucētu operatīvo dienestu un atbildīgo speciālistu darbu.
  • Iedzīvotājiem, kuri atrodas plūdu zonās, jāpievērš uzmanību svešiem transportlīdzekļiem, ja gadījumā tādi brauc. Tas ir preventīvi, jo bieži vien nelabvēļi šādus apstākļus izmanto sava labuma gūšanai.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem Daugavā pie Pļaviņām un Zeļķu tilta rīta pusē ūdens bija sasniedzis bīstami augstu līmeni un applūda plašākas teritorijas. Daugavas krastos starp Pļaviņām un Jēkabpili, kā arī Aiviekstes lejtecē hidrologi otrdienas vakarā izsludināja oranžās pakāpes brīdinājumu.

Daugavā augšpus Jēkabpils ūdens līmenis galvenokārt pazeminājies un plašu plūdu draudu nav. Aizejot lielākajām ledus masām, pie Daugavpils ūdens līmenis pēdējā diennaktī kritiās par vairāk nekā metru. Ledus turpina blīvēties Pļaviņu ūdenskrātuvē.