foto: kasjauns.lv
FOTO: NMPD iepazīstina ar jaunajiem operatīvajiem auto
Sabiedrība
2024. gada 21. februāris, 17:35

FOTO: NMPD iepazīstina ar jaunajiem operatīvajiem auto

Jauns.lv

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) autoparks papildināts ar jaunām automašīnām, kas speciāli radītas tām mediķu brigādēm, kuras uz izsaukumiem dodas divatā. Jaunie auto ir mazāki un kompaktāki un ar tiem būs ērtāks darbs 37 mediķu brigādēm, kas šobrīd dodas uz izsaukumiem divatā. Dienestā norāda, ka divu personu brigāžu koncepts, ko NPMD sāka ieviest pirms sešiem gadiem, ir sevi attaisnojis. Tas ļauj uzlabot reaģētspēju, tā sekmējot, ka iedzīvotāji palīdzību saņem ātrāk. Tāpat divu personu brigādes stiprina dienesta gatavību ārkārtas situācijām.

Plānots, ka jaunie auto, kas paredzēti divu personu brigādēm, mediķu rīcībā nonāks līdz marta vidum. NMPD divu personu brigādēm paredzētās 47 automašīnas ar vieglāku un ērtāku aprīkojumu mediķu darbu atvieglo un viņiem vairs nebūs nepieciešams braukt uz izsaukumiem ar mašīnām, kuras ir paredzētas trīs cilvēku brigādei.

NMPD iepazīstina ar jauna veida operatīvajiem transportlīdzekļiem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) iepazīstina ar dienesta stratēģisko attīstību un divu personu brigāžu izveidi kā stratēģisku pārmaiņu risinājumu.

gallery icon

NMPD galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Freimane informē, ka jaunās automašīnas konstruētas uz "Volkswagen Transporter" bāzes. Jaudīgi pilnpiedziņas auto ar automātisko pārnesumu kārbu. Automašīnas spēs labi izbraukt dubļainus, piesnigušus ceļus un smilšainas pludmales. Tās ir kompaktas, tāpēc mazā izmēra dēļ tām ir lielāka manevrētspēja pilsētās.

Automašīnu svars nepārsniedz 3500 kilogramus, kas paredz, ka to var vadīt ar B kategorijas autovadītāja apliecību. Tas ir būtiski, jo mediķiem, kuri strādā divatā un paši vada arī operatīvo medicīnisko transportlīdzekli, nav noteikta prasība pēc C kategorijas autovadītāja apliecības.

NMPD direktore Liene Cipule piebilst, ka tas, ka šobrīd pakāpeniski uz izsaukumiem arvien vairāk dodas divu personu brigādes, nenozīmē, ka dienests uz šādu risinājumu pāries pavisam. Vēl joprojām uz izsaukumiem brauks arī brigādes trīs personu sastāvā.

NMPD Transporta nodrošinājuma departamenta vadītājs Egils Lapiņš ieskicē, ka līdz ar jauno transportlīdzekļu iegādi 93%  NMPD automašīnu ir jaunākas par pieciem gadiem un ar nobraukumu līdz 300 tūkstošiem kilometru. Tādejādi būtiski atjaunots dienesta autoparks.

Divu personu brigāžu attīstību dienestā balsta arī NMPD pieaugušo neformālās izglītības iestādes "Kompetenču attīstības centrs” izveide. Tās vadītāja Antra Laumane informē, ka tiek domāts, kā uzlabot un paplašināt personāla kompetenci. Saistībā ar divu personu brigāžu attīstību mediķiem tiek organizētas apmācības drošā braukšanā, savukārt ikviens operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājs, kurš sāk darbu dienestā, apgūst darbam brigādē nepieciešamās zināšanas. Pavisam drīz tiks sperts nākamais attīstības solis kompetenču pilnveidē - plānots, ka tie operatīvā auto vadītāji, kuri brigādē strādās divatā ar mediķi, jau šogad varēs apgūt licencētu neformālās izglītības programmu, kas dos tiesības asistēt jeb atbalstīt brigādes vadītāju ārstniecības procesā, kļūstot par ārstniecības atbalsta personu.


NMPD informē, ka līdz ar jauno transportlīdzekļu iegādi NMPD gandrīz pilnībā atjaunojis savu autoparku. Ikdienā uz līnijas 93% automašīnu ir jaunākas par pieciem gadiem. Jaunā tipa auto iegāde ir nozīmīgs solis kopējā autoparka attīstībā, paredzot efektīvāku tā pārvaldību ikdienā.