foto: Evija Trifanova/LETA
Divu personu brigādes, jauns ekipējums un transports - NMPD informē par gatavību neatliekamām situācijām
Veselības ministrs Hosams Abu Meri (no labās) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi piedalās NMPD preses pasākumā par dienesta stratēģisko attīstību un divu personu brigāžu izveidi kā stratēģisku pārmaiņu risinājumu.
Sabiedrība
2024. gada 21. februāris, 14:38

Divu personu brigādes, jauns ekipējums un transports - NMPD informē par gatavību neatliekamām situācijām

Jauns.lv

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) dienesta stratēģiskās attīstības ietvaros izveidojis divu personu brigādes, lai veiksmīgāk pārvarētu līdzšinējās krīzes un izaicinājumus veselības nozarē, kā arī stiprinātu reaģētspēju.

NMPD direktore Liene Cipule trešdien, 21. februārī, dienesta rīkotajā pasākumā atklāja, ka šogad visā Latvijā no kopumā 196 brigādēm ik dienu 37 brigādes uz izsaukumiem dodas divatā. Pērn divu personu brigādes pie pacientiem devās 57 000 reižu, izpildot 17% no visiem dienesta izsaukumiem.

Cipule uzsver, ka divu personu brigāžu nodrošināšana nebūtu iespējama bez jaunu, mazāku operatīvo transportlīdzekļu un ekipējuma iegādes.

Jaunais ekipējums atvieglo mediķu darbu, jaunais defibrilators iepriekšējo 15 kilogramu vietā, patlaban sver piecus kilogramus. Plaušu mākslīgo ventilācijas aparātu līdz šim mediķi nesa divatā, taču tagad tas ir plaukstas izmēra lielumā un sver vien 1,4 kilogramus.

Pateicoties jaunajam brigāžu konceptam, pēdējo gadu laikā NMPD izveidojis sešas papildus brigādes un deviņus jaunus brigāžu punktus vietās, kur līdz šim nokļūšana izsaukuma vietā bijusi sarežģīta. 

Cipule atgādina - jo vairāk brigāžu, jo ātrāk pacientam tiek nodrošināta palīdzība neatliekamās situācijās, kā arī paši mediķi kļūst gatavāki rīkoties ārkārtas situācijās. Līdz ar to divu personu brigāžu veidošana ir sevi ataisnojusi, pietuvinot brigādes iedzīvotājiem un ļaujot pacientiem ātrāk saņemt palīdzību dvīvībai kritiskās situācijās. Dienests arī ir kļuvis gatavāks dažādiem apdraudējumiem un ārkārtas situācijām, ko apliecinājusi Covid-19 krīze.

Patlaban dienestā esot trīs dažāda vieda brigādes, kas uz izsaukumiem dodas divadā. Viens no dienesta īpašajiem resursie, ko piesaista vien īpaši sarežģītās situācijās vai tādās ar daudz cietušajiem, ir ārsta speciālista brigādes un tās NMPD sāka veidot jau 2015. gadā. Kopš 2018. gada pakāpeniski darbu sākušas vēl divas jaunā veida brigādes, kurās izsaukumos didas divatā.  Divu mediķu brigādes ar pašiem mediķiem pie stūres dodas uz augstākas prioritātes izsaukumiem. Tāpat ir arī brigādes lauku apvidos ar pieredzējušiem mediķiem un šoferiem, kuras notikuma vietai ir vistuvāk un ierodas pirmās, iekams talkā nāk citas brigādes. Pilsētās, kur izsaukumu ir daudz, tās dodas uz zemākas prioritātes izsaukumiem.

Divu personu brigāžu koncepts devis iespēju NMPD pēdējos gados izveidot sešas papildus brigādes un deviņus jaunus brigāžu punktus Latvijas vietās, kur nokļūt uz izsaukumiem līdz šim bijis sarežģīti. Arī nākotnē NMPD šādi redz iespēju palielināt ikdienā dežurējošo brigāžu skaitu.Divu personu brigādes samazinot arī riskus nākotnē, ņemot vērā globālās tendences demogrāfijā un darba spēka tirgū, informē dienestā.

NMPD informēja, ka iegādājies arī jaunus, mazākos operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus. NMPD komanda vairākus gadus strādājusi pie unikāla medicīniskā transportlīdzekļa izveides speciāli Latvijas brigāžu vajadzībām un darbam divatā. Kopumā dienesta rīcībā esot 47 šādi ar Eiropas Savienības fondu atbalstu nupat iegādāti auto, ar kuriem brigāžu mediķi drīzumā dosies uz izsaukumiem visā Latvijā.

Līdz ar šo transportlīdzekļu iegādi NMPD patlaban gandrīz pilnībā atjaunojis savu autoparku. Ikdienā uz līnijas 93% automašīnu ir jaunākas par pieciem gadiem ar nobraukumu zem 300 000 kilometru.