foto: Edijs Pālens/LETA
Stradiņa slimnīcas galvenā ārste Eva Strīke: “Atliek vienīgi smagi nopūsties. Esam smagi vīlušies!”
“Stradiņu” galvenā ārste, anestezioloģe Eva Strīķe par nepabeigto klīnikas jauno korpusu: “Atliek smagi nopūsties un bilst, ka esam smagi vīlušies.”
Sabiedrība
2024. gada 20. februāris, 05:27

Stradiņa slimnīcas galvenā ārste Eva Strīke: “Atliek vienīgi smagi nopūsties. Esam smagi vīlušies!”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šodien būvniecības uzņēmumam SIA “Velve” Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai (PSKUS) jānodod nepabeigtais A2 korpuss, lai tā sāktu meklēt celtniekus, kas to varētu pabeigt. PSKUS galvenā ārste, anestezioloģe Eva Strīķe Jauns.lv pauda, ka ir smagi vīlusies par izveidojušos situāciju, par būvnieku nespēju laikus nodot klīnikas korpusu, kuram vajadzēja būt gatavam jau pērn.

“Atliek vien smagi nopūsties un bilst, ka esam smagi vīlušies. Domāju, ka katrs mūsu slimnīcas ārsts teiks līdzīgi. Mūsu pacienti nav pelnījuši ārstēties nepiemērotās telpās, ne tādās, kā domāts un noteikts slimnīcas attīstības plānā. Mūsu pacienti par saviem nodokļiem ir pelnījuši daudz labākus ārstēšanas apstākļus,” saka Eva Strīķe.  

Runājot par iespējamo A2 korpusa celtniecības pabeigšanas laiku, viņa kā būvniecības jomas nespeciāliste atturas prognozēt, kad tas varētu noslēgties. Bet, ja raiti notiks jaunā būvnieka piesaiste, tad pēc trijiem gadiem tas varētu notikt, domā galvenā ārste.

Viņu satrauc arī jaunbūvējamajā korpusa pagrabā atklātais pelējums, kas varētu būt bīstams medicīnas iestādei, it sevišķi tādā, kur paredzētas arī operāciju zāles. Tā ir problēma un pirms gada ar to saskārās arī Dānijas lielākās klīnikas - Odenses universitātes slimnīcā, kuru arī nesen apmeklēja Eva Strīķe:

“Tur līdzīgas nepilnvērtības atklāja, un tagad slimnīca piedzīvo apjomīgus rekonstrukcijas darbus: izņem katra porainā materiāla daļu, lai varētu tikt vaļā no minētās problēmas. Kā tas būs mūsu slimnīcas jaunbūvē, nezinu. Tas ir profesionāļu rokās. Ārsti taču neiet iekšā jaunbūvē, lai novērstu problēmas.”

Runājot par problēmām, kas skārušas Odenses slimnīcas būvi, ārste vienīgi var bilst, ka mēs neesam ne unikāli, ne vienīgie šai ziņā.

Jāpiebilst, ka pirms gada Dānijā izvērtās pamatīgs skandāls, kad atklājās, ka no 16 valstī jaunbūvējamajām slimnīcām tikai trīs tika nodotas paredzētajā termiņā. Odensas slimnīcas jaunā korpusa būvei vajadzēja noslēgties 2022. gadā, bet nu tas pagarināts līdz 2025. gada nogalei. Pie tam būve arī sadārdzinājusies par apmēram pusmiljardu dāņu kronu (ap 6,7 miljoni eiro). Arī tur būvnieki par aizkavēšanos aizbildinājās ar to pašu, ko pie mums - Covid-19 pandēmiju, Ukrainas karu un materiālu sadārdzinājumu. Slimnīcas 400 palātās un 200 tualetēs pelējuma sēnīte radās tādēļ, ka bija nepareizi uzlikts jumts un ēkā tika iekšā lietusūdens.

Nenoietais ceļš uz jauno slimnīcas korpusu

Jauns.lv jau rakstīja, ka līgums starp PSKUS un SIA “Velve” tika noslēgts 2020. gada 27. augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēneši - jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt pērnā gada pavasarī. Līguma laikā pēc SIA “Velve” ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus eiro no Eiropas Savienības finansējuma.

Stradiņa slimnīca svin jaunā korpusa spāru svētkus

gallery icon

Saskaņā ar pēdējo vienošanos būvniekam jauno slimnīcas ēku vajadzēja pabeigt līdz šī gada 1. jūnijam. Savukārt 2024. gada janvāra sākumā SIA “Velve” lūdza atkārtoti pagarināt līguma izpildes termiņu, norādot, ka jaunais iespējamais darbu pabeigšanas laiks varētu būt vēl pēc 17 mēnešiem, tātad 2025. gada vasarā, kas ir aptuveni gads pēc jau šobrīd vairākkārt pagarinātā termiņa.

Tas nozīmē, ka SIA “Velve” pati paziņoja par savu nespēju izpildīt līgumsaistības un pabeigt būvdarbus. Šādos apstākļos PSKUS interešu aizstāvības nodrošināšanai nav citu tiesisko līdzekļu, kā vien nekavējoties pārņemt objektu un nodot to citam būvniekam. Slimnīcai nerīkojoties, turpinās pieaugt būvnieka nodarītie zaudējumi, kas vairs nekādi nav pieļaujams.

SIA “Velve” savu iespēju uzbūvēt jauno slimnīcas korpusu izniekoja, nodarot kaitējumu pacientiem, slimnīcai un visai Latvijas sabiedrībai, un vienīgais, ko tagad sagaidām, ir būvobjekta ātra un konstruktīva nodošana slimnīcai, lai samazinātu turpmākos zaudējumus, uzsvēris PSKUS valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis.

Līgums ar SIA “Velve” juridiski bija spēkā līdz 2024. gada 13. februārim. Līdz šodeinai. 20. februārim, SIA “Velve” bija jānodod nepabeigtais būvobjekts slimnīcai. Slimnīca uzsver, ka šajā procesā rīkojas precīzi atbilstoši līgumā un likumā noteiktajam, vienlaikus izmantojot visus līgumā un likumā paredzētos mehānismus savu tiesību un tiesisko interešu aizsardzībai.