foto: Pasaules Dabas fonds
Jūras ērgļi Durbē ligzdu varētu arī neatjaunot
Jūras ērgļi Voldis un Milda.
Sabiedrība
2024. gada 18. februāris, 10:26

Jūras ērgļi Durbē ligzdu varētu arī neatjaunot

Jauns.lv

Jūras ērgļu ligzda Durbē ir nokritusi un putni to šoreiz, iespējams, neatjaunos, informēja Latvijas Dabas fonds.

Latvijas Dabas fondā pastāstīja, ka šobrīd ligzda ir nokritusi. Ornitologs Jānis Ķuzis atzina – tas nav nekas neparasts, taču šajā reizē ir pamatotas aizdomas, ka putni ligzdu varētu neatjaunot, vēsta portāls "Lsm.lv".

"Šoreiz ligzdas nokrišana ir sakritusi ar situāciju, ka ir nomainījies viens no pāra putniem. Proti, tēviņš, kurš ligzdoja šajā ligzdā iepriekšējā sezonā, ir pazudis, un mātīte šobrīd sāk veidot pāri ar jaunu tēviņu. Jaunu arī vecuma ziņā. Šim putnam mēs zinām izcelsmi – tas ir šķīlies 2017. gadā. Ņemot vērā, ka jūras ērgļi parasti sāk ligzdot piecu gadu vecumā, mēs varam pieņemt, ka šis putns līdz šim nav ligzdojis," stāstīja Ķuzis.

Jūras ērglis uz ligzdu atnes zivi

Gaidot ģimenes pieaugumu, jūras ērglis Voldis jau dienas vidū sarūpēja nelielu zivi, ko Milda paglabāja ligzdā starp zāli un zariem, ...

gallery icon

Putni pāris reizes nesekmīgi mēģinājuši ligzdu atjaunot, taču līdz šim tas nav izdevies. Tāpēc ir pamatotas aizdomas, ka šajā vietā ligzdošana vairs nenotiks un kameru nāksies pārcelt citā vietā.

"Durbes ligzdu vērojam jau desmito gadu, un šajā laikā esam redzējuši tur daudzu pāru nomainīšanos. Esam  redzējuši konfliktus, esam redzējuši sekmīgas un nesekmīgas ligzdošanas. Un šīs nesekmīgās ligzdošanas ir ietekmējuši dažādi apstākļi. Esam redzējuši pat to, ka notiek iekšsugas konkurence, ka atlido sveša mātīte un izēd dējumu. Ļoti interesantas lietas. Ir vietas, kur mēs pie noteiktiem apstākļiem kameras novācam. Piemēram, zivju ērgļu vieta, ko vērojām daudzus gadus, tur bija iestājusies zināma stagnācija," pastāstīja Ķuzis.

Šobrīd aktīvas ir vēl divas tiešsaistes ligzdas – jūras ērgļi Ķemeru Nacionālajā parkā un vistu vanaga ligzda, kurā putni gatavojas jaunajai ligzdošanas sezonai, kas sāksies jau pavisam drīz – pavasarī.

Šajā sezonā kopumā varēs vērot vismaz 10 putnu ligzdošanas vietas – jūras ērgļus, mazos ērgļus, melno un balto stārķi, zivju ērgļus, vistu vanagus, svīres un melno kliju. Iespējams, šajā sezonā skatītājiem būs iespēja vērot arī kādu jaunu putnu sugu, taču to fonds pagaidām tur noslēpumā.

Jūras ērgļu ligzdā Durbē mājoja Voldis un Milda. Durbes ligzda tiešraidē tiek vērota jau kopš 2015. gada. Ligzdā notiekošo iespējams komentēt "Dabasdati.lv" forumā.