foto: Lita Krone/LETA
Kārtējā izgāšanās: attaisno bijušo Rīgas domnieku Kuzmuku, kuru apsūdzēja Krievijas kara atbalstīšanā
Uz ziņām par Igora Kuzmuka veiksmi tiesā asi reaģējusi arī daļa sabiedrības, paužot neizpratni, kā šādā lietā var būt izdevies panākt attaisnojošu spriedumu.
Sabiedrība
2024. gada 15. februāris, 14:35

Kārtējā izgāšanās: attaisno bijušo Rīgas domnieku Kuzmuku, kuru apsūdzēja Krievijas kara atbalstīšanā

Jauns.lv

Rīgas pilsētas tiesa Latgales priekšpilsētā 13. februārī pilnībā attaisnoja bijušo Rīgas domes (RD) "Saskaņas" deputātu Igoru Kuzmuku, kurš bija apsūdzēts par to, ka atbalstīja Ukrainā notiekošā bruņota konflikta finansēšanu. Kuzmuks jau gadiem publiski gāna Latviju pauž atbalstu Krievijai.

Plānots, ka pilns spriedums tiks sagatavots 12. martā. Spriedumu vēl varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Taču Krievijas presē šī tiesāšanās jau nodēvēta par “absolūtu uzvaru”.

Prokuratūras ieskatā apsūdzētais savā "Telegram" kanālā bija pārpublicējis aicinājumu finansēt un nodrošināt ar mantu Krievijas bruņotos spēkus, kuru darbība ir vērsta pret Ukrainas teritoriālo neaizskaramību un politisko neatkarību.

Savulaik, apmeklējot Kuzmuka vārdā nosauktu kontu šajā sociālajā tīklā, varēja novērot, ka tur ir pilns ar pozitīviem ierakstiem par “Vagner” kaujiniekiem.

Kuzmuka vārds medijos ir izskanējis arī iepriekš, kad Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments vērtēja Rīgas Vingrošanas skolas sporta trenera, kādreizējā Rīgas domes deputāta no "Saskaņas" Kuzmuka rīcību saistībā ar Krieviju slavinošām aktivitātēm.

Kuzmuks meloja par Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un vienlaikus demonstratīvi sociālajos tīklos rādīja, ka lepojas ar savu dienestu PSRS spēkos.

Jauns.lv ar Rīgas Vingrošanas skolas (RVS) vadību sazinājās arī šīs tiesāšanās sakarā. Būtiski, ka RVS - skola, kurā Kuzmuks oficiāli strādāja, ir Rīgas pašvaldības dibināta un ir Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pakļautībā esoša iestāde.

Rakstiski RVS pārstāve atbildēja: "Igors Kuzmuks šobrīd [publikācija tapa pērn 26. septembrī] atrodas darba nespējas periodā, skola plāno izbeigt darba attiecības, tiklīdz tiks noslēgta darba nespējas lapa."

Šobrīd RVS treneru sarakstā, kurš publicēts internetā, Kuzmuka vārds vairs nav atrodams. Kuzmuks atkārtoti startēja arī 2020. gada Rīgas domes vēlēšanās, taču pašvaldībā neiekļuva.

Paguva pažēloties Kremļa propagandistiem

Kuzmuks, kuram visu šo laiku ritēja tiesas process, atkārtoti parādījās dažādos pretrunīgi vērtējamos un atklāti Krievijai simpatizējošos medijos, kur skaidroja, kas tad īsti ar viņu notiek Latvijā.

Viņš attālināti viesojās arī kādreiz Latvijā dzīvojoša Krievijas propagandista Alekseja Stefanova "Youtube" kanālā, "Šproti v izgnanii", kur sniedza interviju.

Sarunā ar Stefanovu Kuzmuks atkārtoti taisnojas, ka ir nevainīgs un apsūdzības noliedz.

Intervija nosaukta "Latvija norijusi iepriekšējā gadsimtā ne līdz galam nosistas ideoloģijas vīrusu".
Stefanovs savā "Youtube" kanālā vēl nesen intervējis arī citus ar Latviju saistītus aktīvistus, kuri atklāti atbalsta Kremli.

To starpā ir par noziedzīgu organizāciju nodēvēto "Baltijas antifašistu" līderis Sergejs Vasiļjevs, Krievijas pusē Ukrainā karojošais Beness Aijo, uz Krieviju aizmukušais Andrejs Mamikins, bēdīgi slavenā "Z" simbolikas nēsātāja un Krievijas simpatizētāja Jeļena Kreile.

Uz ziņām par Kuzmuka veiksmi tiesā asi reaģējusi arī daļa sabiedrības, paužot neizpratni, kā šādā lietā var būt izdevies panākt attaisnojošu spriedumu.