foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Rīgā atkal plāno akciju "Palestīnas atbalstam" - ebreju kopienas pārstāvji un vēstniecība asi reaģē
Ideja ir tāda pati, kā atceltajam 6. janvāra pasākumam, taču šoreiz var ievērot, ka iztrūkst skandalozais sauklis "no upes līdz jūrai" (to lieto arī palestīniešu kaujinieki). Ieplānotas gan palestīniešu tautas dejas.
Sabiedrība
2024. gada 14. februāris, 12:25

Rīgā atkal plāno akciju "Palestīnas atbalstam" - ebreju kopienas pārstāvji un vēstniecība asi reaģē

Jauns.lv

Janvāra sākumā ēnaina "biedrība" par kuras līderiem publiski nekas nav zināms, mēģināja Rīgā sarīkot piketu Palestīnas atbalstam. Rīgas dome (RD), vadoties pēc drošības dienesta izvērtējuma, to neatļāva. Sabiedrībā tikmēr bija sašutums par antisemītisko saukli, kurš tika iekļauts pasākuma aģitēšanā.

Nenotikušo piketu rīkoja kustība "Par brīvu Palestīnu". Ne tolaik, ne tagad ir skaidrs vai šis veidojums ir reģistrēts kā biedrība vai kas cits.

"Lursoft", "Uzņēmumu reģistra" datubāzes neko tamlīdzīgu neuzrāda. Tolaik nebija atrodams arī neviens, kurš publiski pārstāvētu šo kustību. Bija viens zināms, ka faktiski RD piketu saskaņot mēģināja privātpersona.

Kustība jau tolaik, saprotot, ka pasākumu nav atļauts rīkot, solīja "nepieļaut, ka viņus apklusina". Spriežot pēc visa, 17. februārī ir paredzēts mēģināt vēlreiz un šoreiz jau Baltijas mērogā.

Izdevies noskaidrot organizatorus

"Facebook" atrodams pasākums-gājiens, kuru todien plānots aizvadīt Doma laukumā. Tā nosaukums - "Baltijas solidaritāte ar Palestīnu". Vizuālais noformējums ietver Baltijas valstis, kuru teritorija pārkrāsota Palestīnas karoga krāsās.

Ideja ir tāda pati, kā atceltajam 6. janvāra pasākumam, taču šoreiz var ievērot, ka iztrūkst skandalozais sauklis "no upes līdz jūrai" (to lieto arī palestīniešu kaujinieki). Ieplānotas gan palestīniešu tautas dejas.

Pasākuma apmēri arī šķiet iespaidīgāki - todien vienlaicīgi notikšot pasākumi arī Igaunijā un Lietuvā. Latvijas kustības "Facebook" kontā redzams arī ieraksts, ko veikusi teju identiska kustība Lietuvā.

Jauns.lv ir izdevies noskaidrot šī pasākuma organizatorus. Starp tiem ir kāds Olivers Bērzs un Dārta Treimane.

Abas personas ir maz zināmas publiskā vidē, aktīvistu aprindās. Jauns.lv ir zināms, ka šīs personas centās RD saskaņot arī 6. janvāra pasākumu.

Kā par drošību atbildīgais šajā pasākumā ir pieteikts Maksims Jakušins - arī maz zināms aktīvists, kurš, kā Jauns.lv iepriekš noskaidroja, bija viens no rīkotājiem gājieniem pret Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanu.

Iepriekš 6. janvāra pasākuma atcelšana izpelnījās kritiku no atsevišķiem ar partiju "Progresīvie" saistītiem vai reiz saistītiem cilvēkiem.

Starp tiem bija arī bijušais žurnālists Iļja Kozins, kurš RD lēmumu kritizēja īpaši asi, nosaucot RD par "maukām" un apgalvojot, ka Latvijai vajadzētu norobežoties no Izraēlas, kas esot "fašistiska valsts".

foto: Ekrānuzņēmums no "X".
Tā par 6. janvārī atcelto pasākumu izteicās bijušais žurnālists, bijušais "'Progresīvie" runasvīrs un biedrs Iļja Kozins.

Nedrīkst pieļaut sabiedrības radikalizāciju

Par ieplānoto gājienu, kurš RD vēl gan jāsaskaņo telefonsarunā ar Jauns.lv savas pārdomas pauda vēsturnieks, muzeja "Ebreji Latvijā" direktors Iļja Ļenskis.

"Redzēsim... droši vien starp tiem cilvēkiem ir tādi, kas nesaprot, kas tur [Gazas joslā] notiek. Varbūt ir tādi, kuri vienkārši pieslēdzas aktuāliem jautājumiem - vienu dienu par klimatu, otru dienu par ko citu. Augstu vērtēju vārda brīvību. Ja šie cilvēki neaicinās uz vardarbību, tad lai rīko savu pasākumu. Mēs visi būtu priecīgi, ja Gazā nemirtu bērni, bet Hamas ir maniaku organizācija. Izraēlai ir tiesības aizstāvēt sevi. Es domāju, vienlaikus šobrīd tiek aizstāvētas arī Rietumu vērtības," pauda Ļenskis.

Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomes valdes loceklis Dmitrijs Krupņikovs telefonsarunā pauda: "Emocijas par šo visu ir negatīvas. Esmu redzējis, kā šie organizatori komunicē ar pretējo pusi diskusijās. Tas notiek aizskaroši. Tas, ko "Hamas" pastrādāja pērn oktobrī ir noziegums pret cilvēci, ja sakām, ka mums rūp cilvēku dzīvības, tad ir jārūp visu cilvēku dzīvībām. Tikmēr iepriekš plānotā pasākuma rīkošanā tika izmantots izteikti antisemītisks sauklis. Cik esmu iepazinies, daudz kas no tā, ko šī kustība apgalvo ir klaja propaganda, vienpusēja informācija. Nevajadzētu pieļaut šādu sabiedrības radikalizāciju."

Pret šādu pasākumu Rīgas centrā ir arī Rīgas geto muzeja pārvaldnieks Menahems Barkahans: "Esmu pret šo visu. Iepriekšējā viņu komunikācija [domāts lietotais sauklis "no upes līdz jūrai"] runā par to, ka Izraēlas vietā jābūt Palestīnai. Tā nav diskusija par mieru."

Pret janvārī iecerēto gājienu iestājās arī biedrības "Latvijas ukraiņu kongress" pārstāve Jana Streļeca.

"Nav saprotams, kā Rīgā var pat pieļaut ideju, ka nevienam nezināma kustība ar neskaidru statusu un pārstāvjiem rīko pasākumu, kurā grasās pulcēt 100 dalībniekus," par iepriekšējiem kustības plāniem saka Streļeca, "Esmu dzirdējusi absurdus salīdzinājumus, ka Palestīna šajā situācijā ir kā Ukraina. Ir taču skaidrs, ka tikai vienai valstij šāds vēstījums ir pa prātam - Krievijai."

Skarbs ir Izraēlas vēstniecības Latvijā vērtējums ieplānotajam 17. februāra gājienam.

"Saistībā ar karu Gazā, kas sākās 7. oktobrī ar barbarisku civiliedzīvotāju slaktiņu, akcijas palestīniešu atbalstam, ir atbalsts “Hamas” teroristiem. Daudzi no tiem, kas piedalās šādās demonstrācijās, nesaprot vai izvēlas ignorēt "Hamas" patiesos nodomus - Izraēlas iznīcināšanu, ko izsaka sauklis no "upes līdz jūrai". Tos, kas izvaro, slepkavo un nolaupa, kas izmanto civiliedzīvotājus kā "dzīvos vairogus" nevar saukt par brīvības cīnītājiem. Ir jānodrošina, ka “Hamas” Gazā vairs nevar valdīt. Tas ir gan palestīniešu, gan izraēliešu interesēs," portālam Jauns.lv pauda Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi.

Jau vēstīts, ka 7. oktobrī "Hamas" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas.

Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamas" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju.