foto: Shutterstock, publicitātes materiāli
Tādas grāmatas kā “Tur lejā” izdot nav jāaizliedz, bet ar likumu jāregulē, uzskataTiesībsarga birojā
Sabiedrība
2024. gada 7. februāris, 17:18

Tādas grāmatas kā “Tur lejā” izdot nav jāaizliedz, bet ar likumu jāregulē, uzskataTiesībsarga birojā

Jauns.lv

Seksuāli izglītojošu grāmatu bērniem, kā piemēram, “Tur lejā”, “Kutelīgus jautājums”, “Laiks gulēt iet” un “Rīta agrumā” izdošanu Latvijā nav nepieciešams aizliegt, bet piekļuvi šādam saturam ar likumu ir jāregulē, trešdien, 7. februārī, preses konferencē norādīja Tiesībsarga birojā.

Tematam par bērnu seksuālo veselību sabiedrība pastiprinātu uzmanību pievērsa pēc grāmatas “Tur lejā” izdošanas, kura radīta ar mērķi sniegt bērniem atbildes uz interesējošajiem jautājumiem saistībā ar dzimumorgāniem, tādā veidā atklājot, ka valsts šo neērto tematu par seksuālo izglītību ir atstājusi novārtā, atgādina Tiesībsarga birojā.

Trūkst izglītojošo materiālu par seksuālajām attiecībām

Tiesībsarga biroja bērnu nodaļas vadītāja Laila Grāvere norādīja - Latvijā trūkst izglītojošo materiālu par seksuālajām attiecībām, tāpēc to trūkumu aizpilda ar no citām valodām tulkotu lasāmvielu. Šāda veida tulkotās literatūras izmantošana rada bažas, vai šī informācija atbilst Latvijas tiesību sistēmai.

Kā skaidro tiesībsargs, runa ir par biedrības "Papardes zieds" tulkoto grāmatu "SENSOA Karogu sistēma: kā reaģēt uz bērnu un jauniešu seksuālo uzvedību". Tiesībsarga vērtējumā grāmatu var izmantot kā diskusiju rīku, bet ne kā vienotu metodisko materiālu profesionāļiem.

Seksuāli izglītojošas grāmatas bērniem Latvijā ir atļauts izdot un tās nav nepieciešams aizliegt. Šādas grāmatas var izmantot kā diskusiju rīku, taču nevar izmantot skolās, kur tās nav pārskatījis Valsts izglītības satura centrs.

Ko tiesībsargs rekomendē mainīt?

Tiesībsargs Bērnu aizsardzības centram rekomendē uzlabot spējas izvērtēt, vai izglītojošie informatīvie un citi materiāli atbilst bērnu tiesību aizsardzības aktiem, kā arī uzreiz rīkoties, konstatējot normatīvajiem aktiem neatbilstošu saturu.

Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī Veselības ministrijai tiesībsargs iesaka nodrošināt kvalitatīvu un vecumam atbilstošu seksuālo izglītību. Šāda izglītība pasargās no kaitējošas jeb vecumam neatbilstošas seksuālās izmantošanas un nevēlamas seksuālas uzvedības, ka arī veicinātu spēju rīkoties seksuāli atbildīgi.

Tāpat tiesībsargs iesaka Labklājības ministrijai izstrādāt vadlīnijas, kas atbilstu Latvijas situācijai. Nepieciešami arī algoritmi profesionāļiem, kuri izvērtē bērnu seksuālo uzvedību.

Šāda veida literatūrai jāatbilst vecuma briedumam

Tiesībsarga komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa skaidro, ka bērniem ir tiesības saņemt informāciju par seksuālās veselības jautājumiem, taču tai ir jābūt atbilstošai vecuma brieduma pakāpei. Tāpat šāda informācija nedrīkst kaitēt bērna attīstības procesam.

Siliņa akcentē, ka valsts ir atbildīga par seksuālās veselības tematu, īpaši izglītības nozarē un tam ir jābūt stingri noteiktam un sakārtotam. Patlaban gan tas tā nenotiek - trūkst likumu, kuri regulētu informācijas piekļuvi. Tāpat iztrūkst informācijas par iespējamo piemērojamo sodu, fiksējot pārkāpumu. Nav arī traktēta juridiska definīcija par to, kas ir uzskatāms par erotiska satura materiālu.

Valsts patlaban pasīvi nodrošināšana speciālistus ar normatīvajiem aktiem un atbilstošiem materiāliem, lai viņi varētu atpazīt uzvedību, kas kaitē bērniem. Tāpat nav atbilstoša reaģēšanas plāna cilvēkiem, kuri atbildīgi par bērnu uzraudzīšanu, izglītošanu un audzināšanu, norāda Tiesībsarga birojā.

Jau ziņots, ka plašas diskusijas radījusi izdevniecībā "Pētergailis" izdotā grāmata "Tur lejā", kas veltīta intīmās veselības izglītības jautājumiem pavisam mazu bērnu auditorijā.

Valsts policija (VP) par minēto materiālu uzsāka resorisko pārbaudi, vērtējot grāmatas saturu un izdevniecības rīcības motivāciju, izdodot šo grāmatu, kā arī atbilstību Latvijas normatīviem aktiem. Pārbaudes laikā nekonstatēja Pornogrāfijas ierobežošanas likuma un Krimināllikuma normu pārkāpumus, līdz ar to nolemts atteikties sākt kriminālprocesu.

Policija arī sākusi resorisko pārbaudi par iespējamiem draudiem grāmatas "Tur lejā" tulkotājai Signei Viškai. Iesniegumu policijai nosūtījusi grāmatas tulkotāja.

Savukārt Jūrmalas bāriņtiesas priekšsēdētāja pērn novembrī vērsās pie pašvaldības bibliotēkām un izglītības iestādēm, aicinot ierobežot piekļuvi četrām pretrunīgi vērtētām bērnu grāmatām, kā arī aicinot šīs grāmatas izņemt no skolu bibliotēkām. To vidū ir arī plaši apspriestā grāmata "Tur lejā" un grāmata "Kad tētis pārrunāja kutelīgus jautājumus", iepriekš ziņoja sabiedriskā medija portāls "Lsm.lv".