foto: Ekrānuzņēmums no "Petergailis.lv"
"Peņi, klitori un transpersonas" - ko par plaši apspriestās bērnu grāmatas "Tur lejā" saturu saka speciālisti?
Bērnu grāmatas saturs ir samulsinājis pat pieaugušos. Tikmēr speciālistu domas dalās - daži norāda, ka konkrētās seksuālās lietas tik jauniem nav jāskaidro, daži - ka ir normāli to darīt.
Sabiedrība
2023. gada 24. oktobris, 05:29

"Peņi, klitori un transpersonas" - ko par plaši apspriestās bērnu grāmatas "Tur lejā" saturu saka speciālisti?

Jauns.lv

Sociālajos tīklos viedokļu vētru kārtējo reizi izraisījusi bērnu grāmata, kuras saturs pieskaras seksuālās veselības tēmām. To, ka šoreiz aiziets par tālu, atzīst arī daži, kuri sevi citādi dēvē par pietiekami progresīviem. Domas dalās arī skolotu ekspertu vidū.

Runa ir par SIA "Pētergailis" tirgoto grāmatu "Tur lejā". Internetā tā pieejama sadaļā "literatūra bērniem", par 7,90 eiro.

"Bērniem ķermenis ir kā instruments, ar kuru piedzīvot pasauli un sevi pašu. Un dzimumorgāni ar saviem daudzajiem nervu galiem un interesanto izskatu sagādā daudz aizraujošu iespaidu. Tāpēc nav pārsteigums, ka intīmā zona daudziem bērniem šķiet visinteresantākā ķermeņa daļa, kuru viņi – vai nu vienatnē, vai kopā ar citiem bērniem – vēlas izzināt," teikts grāmatas aprakstā.

Skaidrojot grāmatas jēgu, piebilsts arī, ka bērniem ir jāiemācās vārdi, lai pateiktu, ka, piemēram, spēlējoties viņi atsituši savu intīmo zonu.

Teikts, ka vārdi, kas nosauc intīmo zonu, palīdz atvairīt uzbrukumus vai ļauj pēc seksuālas vardarbības vērsties pēc palīdzības.

Līdzās pareizai terminoloģijai grāmata arī iedrošināšot bērnus kļūt radošiem un bez kauna, "rotaļīgi un patstāvīgi, ar prieku izzināt savu ķermeni".

Māca arī par peņiem, klitoriem un transpersonām

Taču aprakstā nav bilsts ne vārda par to, ka grāmatā tiek runāts arī par "meitenēm ar peņiem" un "puišiem ar vulvām", mācīts, kas ir klitors un peņa galviņa, kā arī - kas notiek, ja tiem pieskaras. "Liekas ļoti patīkami," pamāca bērnu grāmata.

Vēl tiek cilāta arī transpersonu un interseksuāļu tēma. Ieteikts lietot tādus jēdzienus onte un tankulis, lai apzīmētu tantes un onkuļus, kuri nav ieliekami nedz vīrieša, nedz sieviešu kategorijā.

"Grāmatā aprakstīta bērnudārzniece, kas grib izzināt ķermeņa atšķirības, bet es nespēju savai četrus gadus vecajai meitai izlasīt visu grāmatu, manuprāt, tomēr nav īsti paredzēta dārziņa auditorijai," portālā "X" raksta kāda sieviete, kura grāmatu iegādājusies.

Viņa nav vienīgā, kuru pārsteidzis bērniem domātās grāmatas saturs. To saasināti uztvēruši daudzi, norādot, ka nespēj noticēt, ka bērnu grāmatā tiešām runāts par klitoriem, peņiem un šobrīd asi apspriesto dzimtes identitātes tematiku.

Pamanāms, ka pat daži, kuri sevi dēvē par progresīvi noskaņotiem un liberāliem, pat ar pūlēm nespēj pieņemt šādu saturu.

Bērnus nevar izolēt no šīs informācijas

Taču sociālo tīklu diskusijās netrūkst arī apgalvojumu, ka grāmatas saturs ir normāls, ka ar bērniem ir jārunā par šīm lietām, un, ka "cepiens" par kārtējo bērnu grāmatiņu ir nepamatots.

Dalās arī dažādu ekspertu, viedokļa līderu domas par no vācu valodas iztulkoto grāmatu.

"Lasot komentārus, man rodas iespaids, ka pieaugušie nav gatavi saņemt šādu informāciju un tas arī rada pretestību un sašutumu! Bērnus no seksuāla rakstura informācijas šodienas pasaulē izolēt nevar, tāpēc būs labāk , ja šādu informāciju viņi saņems kontrolēti un ar jēdzīgu skaidrojumu, nevis no citiem apšaubāmiem avotiem. Kritika tikai norāda, ka sabiedrībai pašai pietrūkst tabu seksuālo zināšanu un izpratnes par seksualitāti! Bērni tāpat masturbēs, izdos šādu grāmatu vai nē, bet man likas, ka būs labāk , ja viņi sapratīs ko dara un kāpēc, un sapratne nāks no tuviem un uzticamiem cilvēkiem un nevis tiks salasīta uz ielas no apšaubāmiem avotiem!" Jauns.lv uzrunāts, pauda seksologs Dr. med. Dainis Balodis, kurš  savā karjerā pievērsies pētījumiem par seksuālajiem traucējumiem, seksuālo veselību un izglītību.

"Muļķīgs arguments!" saka jauniešu terapeits

Savu nostāju jau laikus pauda arī sabiedrībā zināmais pusaudžu un jauniešu psihoterapeits Nilss Sakss Konstantinovs.

Runājot par fiktīvo mammu, kura grāmatā pamāca meitu, speciālists sociālajos tīklos pauda: "Manuprāt, mammai derētu vizīte bāriņtiesā un pie kāda mentālās veselības speciālista."

Telefonsarunā ar Jauns.lv Konstantinovs, skaidrojot savu nostāju plašāk, pauda: "Nav jautājums par to, vai ar bērniem ir jārunā par šīm lietām. Jautājums ir - kādā veidā un kādā vecumā? Runājot par konkrēto grāmatu, manuprāt, tas vairāk ir ideoloģisks saturs, nevis izglītojošs saturs."

Terapeits arī norāda, ka painteresējoties par grāmatas autoriem - N. L. Peiferu, L. L. Blatu - rodas pārliecība, ka šo izdevumu vadījuši ar ideoloģiju, nevis izglītošanu saistīti apsvērumi.

Konstantinovs arī kritizē bieži dzirdamo argumentu, proti, ka bērnus no seksuāla rakstura informācijas šodienas pasaulē izolēt nevar.

"Muļķīgs arguments. Mēs taču varam neļaut bērnam patērēt "PornHub" [populāra pornogrāfijas interneta vietne] saturu. Ir visas iespējas ierobežot saturu un sekot līdzi tam, ko ikdienā patērē mūsu bērni," pauda terapeits.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem, SIA "Pētergailis" pieder Ingūnai Cepītei un Mārai Uļjanovai. Jauns.lv sazinājās ar Ingūnu Cepīti rakstiski, taču pagaidām nav saņemta apgāda atbilde, kas ieskicētu tā nostāju diskusijā par konkrēto bērnu grāmatu.