foto: Aizsardzības ministrija/srž. Ēriks Kukutis
NATO karavīri Ādažos sarīko vērienīgas uzbrukuma mācības
NATO eFP kaujas grupas mācības Latvijā.
Sabiedrība
2024. gada 4. februāris, 17:38

NATO karavīri Ādažos sarīko vērienīgas uzbrukuma mācības

Jauns.lv

Daudznacionāla kaujas grupa, kuru veido septiņas dažādas kājnieku, tanku, inženieru un izlūkošanas rotas, dodas triecienā pretī līdzvērtīgam pretiniekam. Uzbrūkošajam spēkam jātiek cauri vairākām inženiertehniskām šķēršļu barjerām, lai tiktu līdz upei, aiz kuras pretinieks izveidojis dziļi ešelonētas aizsardzības pozīcijas. Lai gan šis ir mācību scenārijs, tas ticis īstenots tuvu reālajiem kaujas apstākļiem. Šo kaujas mācību scenāriju Ādažu poligonā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas izpildījumā vēroja “Sargs.lv”.

Aizsardzības nozares portāla “Sargs.lv” ieradās Ādažu bāzes poligonā, kur sabiedroto spēki veica gatavošanās darbus uzbrukuma mācību scenārija īstenošanai. Uzbrūkošajam spēkam, kuru veidoja Kanādas, Polijas, Spānijas un Itālijas karavīri, tika dots uzdevums ieņemt pretinieka pozīcijas, kuras atradās aptuveni divu kilometru attālumā. Lai to izdarītu, pirmais uzdevums, kas jāveic, bija plašā lauka “tīrīšana”, lai pārliecinātos, ka sabiedroto spēki var droši doties pretī pretiniekam, nesaskaroties ar “pārsteigumiem” Latvijai raksturīgajā paugurainajā apvidū. Redzamību arī apgrūtināja vairākas koku līnijas, kurās potenciāli varēja slēpties pretinieks.

Zeme šeit ir sasalusi, tādēļ kaujas tehnika varēja veikli manevrēt. Pieejamā izlūkinformācija liecināja, ka pretinieka pozīciju tuvumā ir nostiprināti vairāki šķēršļi, tostarp dzeloņdrātis un cita veida mobilitāti ierobežojoši inženiertehniskie līdzekļi, kas neļauj veikt tiešu triecienu cauri upes pārejai.

foto: Aizsardzības ministrija/srž. Ēriks Kukutis
NATO eFP kaujas grupas mācības Latvijā.

Tālāk “Sargs.lv” komanda devās uz pretinieka nostiprinātajām pozīcijām. Šeit Latvijas sabiedroto itāļu un amerikāņu karavīri, kuri mācību nolūkā imitē pretinieka lomu, sagatavojuši visai nopietnas nocietinājuma pozīcijas, tostarp izrakuši tranšejas. Lai gan uzbrūkošais spēks ir nedaudz vairāk nekā kilometra attālumā, jau ir dzirdama kaujas tehnikas rūkoņa, kas pamazām paliek skaļāka.

“Lauka attīrīšana” uzbrūkošajam spēkam noritēja bez starpgadījumiem. Sekmīgi pietuvojoties pretinieka pozīcijām tiek konstatēti šķēršļi, kuri ar spāņu inženieru rotas palīdzību jāneitralizē. Kamēr tiek gatavots plāns šķēršļu pārvarēšanai, tālumā dzirdami sprādzieni. Tur Kanādas un Spānijas tanku rotas veic manevrus galējos uzbrūkošā spēka flangos. Mērķis – likt noprast par maldīgu uzbrukuma virzienu, kamēr tiek gatavots īstā trieciena plāns pretinieka pozīciju centrā. Ātri vien “Sargs.lv” komandai pienāca ziņas par pirmajiem zaudējumiem, kurus cieta kanādiešu tanku rota, veicot māņu manevru.

foto: Aizsardzības ministrija/srž. Ēriks Kukutis
NATO eFP kaujas grupas mācības Latvijā.

Pa šo laiku pretinieks centrā, pēc vairāku stundu gaidīšanas pozīcijās, šķita jau manāmi atslābis. Drīz vien atskan pirmie sprādzieni arī centrālajā virzienā, kas daļai karavīru pat lika saraustīties. Šeit pirmajā triecienā devās poļu tanku rota, kurai ar uguns pārsvaru bija jānospiež pretinieka pozīcijas aiz upes. Kaujas lauku pārņem sprādzienu un dūmu haoss. Lai kavētu uzbrūkošā spēka virzību, amerikāņu haubices atklāj netiešo uguni, kuru lādiņus triecienus imitē mācību trokšņu un dūmu granātas. Viens no poļu tankiem cieta trāpījumu – viņš uzbrukumu neturpinās, bet paliks uz vietas līdz mācību beigām.

Kaujai turpinoties, šāvieni no pretinieka pozīcijām aiz upes pamazām pierima. Nedodot iespēju atkāpties, otrajā triecienā pāri upei devās divas Spāņu tanku un mehanizētās kājnieku rotas, kuru uzdevums bija ieņemt pozīcijas aiz upes.

foto: Aizsardzības ministrija/srž. Ēriks Kukutis
NATO eFP kaujas grupas mācības Latvijā.

Līdzko bruņutehnika veiksmīgi tikusi otrpus upei, uzbrūkošajam spēkam nu ir jāveic vēl pēdējais uzdevums – jāieņem amerikāņu nostiprinātie nocietinājumi, kuros tie mācību nolūkā ir izrakuši plašas ierakumu līnijas. To vidū arī izvietotas “M109” haubices un uz šo haubiču modeļa veidotas atbalsta platformas, bruņotas ar ložmetējiem.

Ņemot vērā nocietinājumu līmeni, uzbrūkošajam spēkam sākumā bija jānospiež šīs pozīcijas ar “Leopard” tanku un spāņu “Pizzaro” kājnieku kaujas mašīnu uguns pārsvaru. Lai nepieļautu tehnikas vienību zaudējumus, uguns raidīšanas imitācija tika veikta nepārtrauktā kustībā, slēpjoties aiz pauguriem.

foto: Aizsardzības ministrija/srž. Ēriks Kukutis
NATO eFP kaujas grupas mācības Latvijā.

Drīz vien tiek sasniegtas pēdējās aizsardzības pozīcijas, pie kurām no “Pizzaro” kājnieku kaujas mašīnām desantējās spāņu karavīri. Viņu uzdevums bija “attīrīt” ierakumus no atlikušajiem pretiniekiem un ieņemt pozīcijas, lai gaidītu potenciālo pretuzbrukumu. Zigzagā veidoto ierakumu “attīrīšana” aizņēma ilgāku laiku, jo katru nākamo ierakumu stūri karavīriem nācās piesardzīgi “atvērt” komandās pa divi. To apgrūtināja ne vien neziņa par to, kas var slēpties aiz stūra, bet arī ierakumiem raksturīgās šaurās ejas un nelīdzenā zeme.

foto: Aizsardzības ministrija/srž. Ēriks Kukutis
NATO eFP kaujas grupas mācības Latvijā.

Mācību uzdevums noslēdzās ar sekmīgi izpildītu kaujas grupai doto uzdevumu – teritorijas atbrīvošanu no mācību scenārijā iedomātā pretinieka.  Kopējais mācību uzdevuma mērķis bija uzturēt spējas veikt dažādus taktiskos uzbrukuma paņēmienus, tostarp šķēršļu pārvarēšanu, izmantojot dažādus līdzekļus. Katras šādas mācības palīdz arī gatavoties daudz lielākām un nopietnākām mācībām, no kurām vienas – “Kristāla bulta” – jau martā risināsies Ādažu poligonā.