foto: LETA
Vīķe-Freiberga: Krievija kļūst par slimu valsti, kurai būs vajadzīgs ilgs laiks atgūties
Latvijas Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga piedalās starptautiskā konferencē "Krievijas karš pret bērniem" ("Russia’s War on Children"), kas pulcē juristus, žurnālistus, cilvēktiesību aizstāvju nevalstisko organizāciju pārstāvjus, diplomātus un citus cilvēktiesību, ārvalstu tiesību un kara noziegumu ekspertus, lai diskutētu par iespējām Ukrainai atgūt nolaupītos bērnus.
Sabiedrība
2024. gada 1. februāris, 16:37

Vīķe-Freiberga: Krievija kļūst par slimu valsti, kurai būs vajadzīgs ilgs laiks atgūties

Jauns.lv/LETA

Krievija kļūst par slimu valsti, kurai būs vajadzīgs ilgs laiks, lai atgūtos, šodien, 1. februārī, konferencē "Krievijas karš pret bērniem" norādīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa uzsvēra, ka Ukrainai ir jāpiedzīvo militāra uzvara un jāatbrīvo teritorijas, jo pretējā gadījumā neviens Eiropā nevarēs justies droši, arī tie, kuri dzīvo tālu un domā, ka ir drošībā.

Vaira Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka Ukrainai nodarītais kaitējums daudzējādā ziņā ir neatgriezenisks, taču daļa ir atgriezeniska. Viņa uzteica Ukrainas tautas izturību un stāju, ar kādu ukraiņi ir stājušies pretī grūtībām. Tāpat bijusī Valsts prezidente uzvēra, ka Ukrainai ir svarīgs visas pasaules atbalsts.

"Mūsdienās ir īpaši svarīgi nošķirt melus no patiesības. Plašsaziņas līdzekļi un sociālie mediji ir pilni ar meliem. Propagandisti, kurus Krievija algo uz pilnu slodzi, stāsta prātam neaptveramus melus, piemēram, ka Krievija ir atbrīvojusi ukraiņu bērnus, kurus bija paredzēts sūtīt uz Rietumiem, lai Ukrainas valdība varētu pelnīt naudu ar orgānu ziedošanu. Tie ir murgaini stāsti un klaji meli. Jāsaka, ka tās ir briesmas visai pasaulei. Svarīgi, lai pasaule turpinātu saņemt faktos balstītu informāciju, dzirdētu tās puses stāstu, kas stāv pretī milzīgai valstij ar milzīgiem resursiem," sacīja Vīķe-Freiberga.

Starptautiskā konference "Krievijas karš pret bērniem"

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šodien, 1. februārī, oficiāli atklāja starptautisko konferenci "Krievijas karš pret bērniem". Konferences atklāšanas plenārsēdē ievadvārdus teica Ukrainas ...

gallery icon

Pēc bijušās Valsts prezidentes paustā, Krievija tiek pārvērsta par paranoisku cilvēku nāciju, kas pilnībā ir zaudējuši saikni ar realitāti un dzīvo alternatīvā pasaulē, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins kopā ar saviem rokaspuišiem cenšas izveidot. Šajā situācijā patiesība kļūst par upuri tikpat lielā mērā kā Ukrainas pilsētas un bērni.

"Patiesību nogalina propaganda, kuras pamatā ir paranoja, lielummānija un vajāšanas mānija. Krievija kļūst par slimu valsti, kurai būs vajadzīgs ilgs laiks, lai atgūtos. Tie mēs, kuriem ir iespēja dzīvot brīvajā pasaulē, nekļūsim par melu upuriem un darīsim visu iespējamo, lai saglabātu saikni ar realitāti un saikni ar to, kas notiek patiesībā," sacīja Vīķe-Freiberga.

Atklājot konferenci, Ukrainas prezidenta kundze Olena Zelenska uzsvēra, ka karā tiek piedzīvotas daudzas un dažādas sāpes, taču vienas no lielākajām ir tās, ko izjūt neaizsargātākie - bērni. Viņa stāstīja ukraiņu bērnu stāstus, no kuriem kāds atrasts mājas gruvešos, kāds gājis bojā Krievijas apšaudēs.

Zelenska vērsa uzmanību arī uz to, ka Krievija karā izmanto visu savu noziedzīgo arsenālu, tostarp bērnu izvarošanu. Viņa atsaucās uz Ukrainas ģenerālprokuratūras sniegto informāciju, ka jaunākajam upurim bijuši četri gadi.

"Es nesaukšu šo bērnu vārdus, neiezīmēšu notikušā apstākļus. Kara terors ir briesmīgs arī tad, ja bērns tiešā veidā nav guvis ievainojumus no lodēm vai raķetēm, arī tad, ja nav izvarots. Karš vienā vai otrā veidā ir skāris ikvienu no 7,5 miljoniem Ukrainas bērnu," sacīja Ukrainas prezidenta kundze.

foto: LETA
Ukrainas prezidenta kundze Olena Zelenska piedalās starptautiskā konferencē "Krievijas karš pret bērniem" ("Russia’s War on Children"), kas pulcē juristus, žurnālistus, cilvēktiesību aizstāvju nevalstisko organizāciju pārstāvjus, diplomātus un citus cilvēktiesību, ārvalstu tiesību un kara noziegumu ekspertus, lai diskutētu par iespējām Ukrainai atgūt nolaupītos bērnus.

Zelenska atzīmēja, ka Krievija izmanto vēl vienu ieroci - nolaupītajiem bērniem tiek stāstīts, ka viņi nevienam nav vajadzīgi, ka viņus neviens nemeklē. Bērniem maina vārdus, piešķir Krievijas pases. Viņa norādīja, ka līdz šim Ukrainai ir izdevies atgūt tikai 388 bērnus. Ar šādu tempu būs vajadzīgi gadi, lai atgūtu visus Ukrainas bērnus, taču tie vairs nebūs bērni, bet gan jau pieaugušie.

Ukrainas prezidenta kundze norādīja, ka aizvadītā gada laikā ir pieņemti daudzi būtiski dokumenti un veikti pasākumi, lai glābtu ukraiņu bērnus. Viņa uzsvēra, ka jādara vairāk, ir jāizstrādā bērnu atgūšanas mehānisms un tas jāatspoguļo ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijā.

Tāpat, pēc Zelenskas paustā, valstis var palīdzēt kā starpnieki, jo Krievija atsakās no sarunām ar Ukrainu. Viņa atsaucās uz Ženēvas konvencijā pausto, ka bērnu var nogādāt atpakaļ uz viņa izcelsmes un pilsonības valsti, gan uz trešās valsts teritoriju, kas nav iesaistīta konfliktā. Zelenska norādīja, ka Baltijas valstis varētu būt iesaistītas šādā mehānismā.

"Mēs cīnīsimies par katru mūsu bērnu, par katru karā nolaupīto bērnu, neatkarīgi no tā, cik daudz resursu tam būs nepieciešams. Cerams, ka kopā mēs varam šo procesu paātrināt. Pieaugušajiem nav svarīgāka uzdevuma, kā izmantot savu spēku un resursus bērnu glābšanai," sacīja Zelenska.

Starptautiskajai sabiedrībai jādara viss iespējamais, lai atgrieztu Krievijas nolaupītos Ukrainas bērnus, uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš ceturtdien kopā ar Ukrainas prezidenta kundzi Olenu Zelensku kopīgi atklāja starptautisko konferenci "Krievijas karš pret bērniem".

foto: LETA
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalās starptautiskā konferencē "Krievijas karš pret bērniem" ("Russia’s War on Children"), kas pulcē juristus, žurnālistus, cilvēktiesību aizstāvju nevalstisko organizāciju pārstāvjus, diplomātus un citus cilvēktiesību, ārvalstu tiesību un kara noziegumu ekspertus, lai diskutētu par iespējām Ukrainai atgūt nolaupītos bērnus.

Valsts prezidents savā atklāšanas uzrunā apliecināja pilnu Latvijas atbalstu Ukrainai, lai atgrieztu Krievijas nolaupītos Ukrainas bērnus.

"Mēs esam šeit, lai palīdzētu Ukrainai izbeigt Krievijas agresiju pret Ukrainas bērniem. Lai apturētu Ukrainas bērnu nelikumīgās deportācijas un piespiedu pārvietošanu. Lai meklētu veidus, kā apturēt šo nežēlīgo kara taktiku un atgūtu bērnus. Tie nav tikai vārdi. Tās ir stingras apņemšanās, ko Latvija kopā ar vairāk nekā 60 valstīm ir uzņēmusies Starptautiskās valstu koalīcijas Ukrainas bērnu atgriešanai ietvaros," norādīja Rinkēvičs.

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon