foto: Edijs Pālens/LETA
RTU un "Turība" komentē publisko informāciju par iespējamu sadarbošanos ar "Krievijas izglītības centru" Šrilankā
“Krievijas izglītības centrs” tika dibināts ar nolūku piedāvāt Šrilankas studentiem iespēju mācīties ārzemēs un iegūt pasaules līmeņa izglītību, bez finansiāliem šķēršļiem, kuri traucē daudziem daudzsološiem studentiem, gan ir teikts centra tīmekļa vietnē.
Sabiedrība
2024. gada 24. janvāris, 13:00

RTU un "Turība" komentē publisko informāciju par iespējamu sadarbošanos ar "Krievijas izglītības centru" Šrilankā

Jauns.lv

Šrilankā ir bāzēta kāda institūcija ar nosaukumu “Russian Education Center” (Krievijas izglītības centrs), kura savā tīmekļa vietnē dižojas ar sadarbību ar "Eiropas Savienības augstskolām". Visas uzskaitītās ir Latvijas augstākās izglītības iestādes.

“Esot ar vairāk nekā 26 gadu pieredzi izglītības sfērā, mēs apsolām radīt nākotnes izcilākos profesionāļus. Mēs sadarbojamies ar Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas (ES), Austrālijas, Lielbritānijas un Kanādas labākajām universitātēm, nodrošinot jūsu atvasei labāko izglītību, kas ir būtiska karjeras attīstībai,” šāda rindkopa ir izlasāma Krievijas izglītības centra mājaslapā.

Centrs Šrilankā nodarbojas ar studentu piesaisti augstskolās. “Krievijas izglītības centrs” tika dibināts ar nolūku piedāvāt Šrilankas studentiem iespēju mācīties ārzemēs un iegūt pasaules līmeņa izglītību, bez finansiāliem šķēršļiem, kuri traucē daudziem daudzsološiem studentiem, gan ir teikts centra tīmekļa vietnē.

Jauns.lv jau informēja, ka starp Krievijas un Baltkrievijas mācību iestādēm, dažādām citām sadarbības organizācijām uzskaitītas arī Rīgas Tehniskā universitāte, tās paspārnē esošā Latvijas Jūras akadēmija, Rīgas Stradiņa universitāte un Biznesa augstskola “Turība”.

Tīmekļa vietnē īpaši izcelta sadaļa ar Eiropas Savienības (ES) augstākās izglītības iestādēm. Tās visas ir iepriekš minētās, no Latvijas.

Jauns.lv vērsās gan pie minētajām izglītības iestādēm, gan Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), lai noskaidrotu, kāda ir šī sadarbība, kādi ir tās līdzšinējie rezultāti un vai tā, pēc būtības, ir pieņemama.

Šorīt RTU, atbildot uz Jauns.lv jautājumiem, apgalvoja, ka universitātei nav sadarbības līguma ar šo organizāciju.

"RTU nebija informēta, ka informācija par universitāti ir ievietota šī uzņēmuma mājaslapā, un, to uzzinot, ir aicinājusi uzņēmumu nekavējoties šo informāciju no mājaslapas izņemt," skaidroja RTU Sabiedrisko attiecību departamenta pārstāve Dita Arāja.

Ļoti līdzīgu atbildi sniedza arī Biznesa augstskola "Turība": "Atbildot uz Jūsu jautājumu, informējam, ka Biznesa augstskolai “Turība” nav nekāda veida sadarbība ar Krievijas izglītības centru Šrilankā. Esam sazinājušies ar minēto organizāciju un esam lūguši viņiem nekavējoties izņemt informāciju par mūsu augstskolu no šīs organizācijas interneta vietnes."

Jau vēstījām, ka vakardien IZM Komunikācijas nodaļas vadītāja Evija Ansonska skaidroja, ka Izglītības ministrijas pārstāvji jau uz šo publiski pieejamo informāciju par Šrilankas organizāciju ir reaģējuši, tikušies ar iesaistītajām pusēm un nosūtījuši izglītības iestādēm arī attiecīgu vēstuli.

“Ministrija aicina augstskolas apzināties lokālās un starptautiskās reputācijas risku, ņemot vērā Latvijas valsts oficiālo pozīciju par Krievijas Federācijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, kā arī ministrijas 2022. gada 25. februāra vēstulē Nr. 4-6e/22/554 “Par solidaritāti ar Ukrainu” pausto aicinājumu pārtraukt visa veida sadarbību ar Krievijas Federācijas augstskolām, tostarp, izpildot kopējas Eiropas Savienības noteiktās sankcijas,” skaidroja ministrijā.