Sabiedrība
2024. gada 13. janvāris, 11:28

VIDEO: tā no Latvijas izmeta ilggadējo krievu aktīvistu Borisu Katkovu

Jauns.lv

Soctīklos publicēti video ar tā saucamā "militārā pensionāra" Krievijas pilsoņa Borisa Katkova izraidīšanu no Latvijas. Vīrietis iekļauts "melnajā sarakstā" un ticis uzņemts Pleskavā.

Video redzams, ka Katkovs ziemas mētelī un aitādas cepurē, līdzi ņemot rokas koferi un pāris citas mantas, robežsargu pavadībā, pamet savu dzīves vietu un dodas uz busiņu, kas viņu nogādāja uz Latvijas-Krievijas robežu. Tur viņu sagadīja krievu žurnālisti, lai medijos varētu sacelt brēku.

Krievijas pilsonis Boriss Katkovs pēc VDD iniciatīvas iekļauts "melnajā sarakstā" saistībā ar ilgstošu un sistemātisku darbošanos Krievijas Federācijas interesēs, portālam Jauns.lv atklāja Iekšlietu ministrija.

foto: Ekrānuzņēmums
"Militārā pensionāra" Krievijas pilsoņa Borisa Katkova izraidīšana no Latvijas.

Lai arī Latvijā esot Katkovs sūdzējās, ka aiz robežas viņam nav kur iet un neviena cilvēka, ierodoties viņu sagaidīja aktīvistu un žurnālistu pūlis. Drīz Pleskavas gubernators Mihails Vederņikovs publicēja video, kurā apstiprināja, ka Katkovam atradīsies vieta Pleskavā.

"Pleskavas apgabals uzņems Borisu Katkovu - mēs nepametam savējos," ziņo Vederņikovs.

"Saņēmām informāciju, ka Latvijas varas iestādes nolēmušas izraidīt no valsts 82 gadus veco pensionāru Borisu Katkovu: viņš it kā apdraud nacionālo drošību. Patiesībā pilnīgas muļķības: tā ir tikai kārtējā rusofobijas un plānprātības izpausme. Deva stundu, lai sakravātos, un kā noziedznieku pavadīja līdz robežai," sūkstījās Pleskavas gubernators.

foto: Ekrānuzņēmums
Katkovs ar pāris mantām dodas uz Valsts robežsardzes busiņu, lai pamestu Latviju.

Mihaila Vederņikova uzdevumā uz robežu devās reģionālās valdības personāla vadītājs un reģionālo sociālās aizsardzības un veselības aprūpes komiteju pārstāvji.

"Viņi tiksies ar Borisu Grigorjeviču. Mēs veiksim primāro medicīnisko pārbaudi un nepieciešamības gadījumā sniegsim visu nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Mēs jau esam izlēmuši, kur Borisu Grigorjeviču vedīsim. Tad parunāsim un sapratīsim, kādi ir plāni. Jebkurā gadījumā Pleskavas apgabals viņu ar prieku pieņems: savējos mēs nepametam," uzsvēra gubernators.

Boriss Katkovs Krievijā ieradās caur Buračku kontrolpunktu (Sebežskas rajons). Viņu sveicēju vidū bija arī laikraksta "Priziv" galvenā redaktore Irina Lukaševiča.

Katkova izraidīšanu nosodījusi arī Krievijas vēstniecība Latvijā.

Krievijas presē jau tiek melots, ka šis ir "visu krievu pensionāru deportāciju sākums".

foto: Ekrānuzņēmums
Katkovs Pleskavā sniedz interviju par savu izraidīšanu.

Kaut realitātē Katkovam nav bijis jākārto valsts valodas pārbaudījums un viņš, kā zināms, izraidīts pilnībā nesaistītu iemeslu dēļ.

Boriss Katkovs ilgus gadus ir pārstāvējis Latvijā bāzētu, faktiski Krievijas pilsoņu pārvaldītu biedrību "Latvijas un Krievijas sadarbības asociācija".

Medijos šī krievu aktīvista vārds izskanējis Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu tiesību kontekstā un tā saucamo "militāro pensionāru" [Latvijā mītošās bijušās PSRS militārpersonas], kontekstā.

Biedrība Latvijā reģistrēta jau 1999. gadā un kopš tā laika pārstāvējusi Krievijas pilsoņu kopienu, veidojot ciešas saiknes ar Krieviju.

Organizācijā, saskaņā ar "Lursoft" datubāzi, bez Katkova darbojas vēl Marija Katkova, Igors Solovjovs un Krievijas pilsoņi Aleksandrs Sidorenko, Oļegs Kalmikovs.

Līdz pat 2016. gada 30. maijam biedrība baudīja sabiedriskā labuma organizācijas statusu.