foto: Agneses Gulbe/LETA
Gan policija, gan baznīca klusē par Skaistkalnes dievnamā nozagto Triju Zvaigžņu ordeni
Nedēļu pirms Ziemassvētkiem Skaistkalnes baznīcā nozagts Triju Zvaigžņu ordenis. Lai jau kopš zādzības pagājušas vairāk nekā trīs nedēļas, neviens notikušo nekomentē.
112
2024. gada 10. janvāris, 05:27

Gan policija, gan baznīca klusē par Skaistkalnes dievnamā nozagto Triju Zvaigžņu ordeni

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka 17. decembrī Skaistkalnes katoļu baznīcā Bauskas novadā starp citām svētlietām nozagts Triju Zvaigžņu ordenis (par to, piemēram, rakstīja laikraksts “Bauskas Dzīve”). Izanalizējot publiski pieejamo informāciju, Jauns.lv nāca pie slēdziena, ka tas varētu būt Jelgavas katoļu bīskapam Edvardam Pavlovskim pasniegtais 3. šķiras Triju Zvaigžņu ordenis, ko viņš pagājušā mēnesī atdāvināja Dievmātei, to noliekot uz Skaistkalnes svētnīcas altāra. Jauns.lv gan baznīcā, gan policijā, gan arī Ordeņu kapitulā skaidroja, kāds ir Jelgavas katoļu bīskapam pasniegtā ordeņa liktenis.

Visur, kur Jauns.lv vērsās ar jautājumiem, noslēpumaini klusēja, nesakot ne jā, ne nē, vai arī teicās neko nezinām. Jauns.lv uzdeva jautājumu, vai var gūt apliecinājumu par to, ka tik tiešām nozagts bīskapam Edvardam Pavlovskim 2021. gadā pasniegtais Triju Zvaigžņu ordenis.

foto: Katolis.lv
Jelgavas bīskaps Edvards Pavlovskis savu Triju Zvaigžņu ordeni velta Dievmātes altārim: Skaistkalnes katoļu svētnīcā 2023. gada 8. decembrī.

Skaistkalnes katoļu draudzes prāvesta Andreja Mediņa sekretārs Rihards Cicens Jauns.lv ne noliedza, ne apstiprināja, ka nozagts tieši konkrētais Triju Zvaigžņu ordenis. Viņš teica: “Informēju, ka kriminālprocesa izmeklēšanas ietvaros šobrīd nekādu informāciju sniegt nevaram. Notiek intensīvs izmeklēšanas darbs. Jāatzīst, ka šobrīd medijos esošā informācija ir izplatīta daļēji nepatiesa.”

Tikpat nerunātnīga bija arī Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Zemgales reģiona pārvaldes jautājumos Rūta Strautniece: “Ņemot vērā to, ka šobrīd notiek aktīva izmeklēšana un notikušā apstākļu skaidrošana, šobrīd Valsts policija plašāku informāciju nesniedz. Noteikti uzreiz kā varēsim sniegsim plašāku informāciju par notikušo.”

Bet Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris Jauns.lv informēja: “Ne Latvijas Valsts prezidenta kanceleja, ne Ordeņu kapituls oficiāli nav informēts par konkrēto situāciju saistībā ar aktualizēto jautājumu.

Gadījumā, ja ir notikusi valsts apbalvojuma zādzība, cietušajai personai nekavējoties un nepastarpināti par to ir jāinformē Valsts policija, kuras tiešā kompetencē ir noziedzīgu nodarījumu izmeklēšana.”

Jauns.lv jau rakstīja, ka policijas hronika vēstīja, ka Skaistkalnes katoļu baznīcā ielauzušies zagļi, kuri “paņēmuši materiālās vērtības par kopējo summu ap 1000 eiro – vairākas Dievmātei veltītās dāvanas, sudrablietas, arī naudu un Triju Zvaigžņu ordeni.” Pēc visa spriežot, garnadžu rokās nonācis pirms vairāk nekā diviem gadiem Jelgavas katoļu bīskapam Edvardam Pavlovskim pasniegtais 3. šķiras Triju Zvaigžņu ordenis, ko viņš pagājušā mēnesī atdāvinājis Jēzus Kristus mātei.

Pagājušā gada 8. decembrī, kad katoļi svinēja Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas svētkus, kas ļoti īpaši tiek svinēti Skaistkalnes Dievmātes - Latvijas Ģimeņu Karalienes svētnīcā, Jelgavas katoļu diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis Dievmātei veltīja viņam piešķirto Latvijas valsts augstāko apbalvojumu.

Dievkalpojuma laikā Jelgavas bīskaps pavēstīja, ka ir nolēmis Baznīcai un Dievam veltīt viņam piešķirto visaugstāko valsts apbalvojumu. Jaunavai Marijai ziedoto ordeni viņš atstāja pie mazā altāra Skaistkalnes dievnamā, turpat, kur novietotas citu dievlūdzēju atstātās votas jeb pateicības zīmes par atbildētajām lūgšanām. Bīskaps sacīja, ka nejūtas nopelnījis šo apbalvojumu. Toties apbalvojums noteikti pienākas Jaunavai Marijai, pie kuras ar savām lūgšanām viņš gadu gaitā ir vērsies jau no agras bērnības.

Triju Zvaigžņu ordenis par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Jelgavas diecēzes bīskapam, ieceļot viņu par ordeņa komandieri, tika piešķirts 2020. gada nogalē, bet tā pasniegšana notika gadu vēlāk visnotaļ zīmīga datuma priekšvakarā – divas dienas pirms konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas 30. gadadienas. Bīskaps no toreizējā Valsts prezidenta Egila Levita valsts apbalvojumu saņēma kopā ar vēl 96 cilvēkiem, daudzi no kuriem Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni vai Atzinības krustu iepriekš nevarēja saņemt Covid-19 ierobežojumu dēļ. Edvardam Pavlovskim valsts augstāko apbalvojumu piešķīra “par nozīmīgo ieguldījumu garīgo vērtību kopšanā, sakrālā mantojuma saglabāšanā un atjaunošanā.” 

Edgars Rinkēvičs pasniedz Triju Zvaigžņu ordeņus, Viestura ordeņus un Atzinības krustus

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņus, Viestura ordeņus un Atzinības krustu daudziem Latvijas iedzīvotājiem par izciliem panākumiem.

gallery icon